Το τελευταίο αντίο στον Χρ. Σαρτζετάκη

Το τελευταίο αντίο στον Χρ. Σαρτζετάκη

Με τιμές αρχηγού κράτους, «ως ελάχιστο φόρο τιμής για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος», τελέστηκε η κηδεία του πρώην Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Χρήστου Σαρτζετάκη, o οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 93 ετών.

Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, ο πρόεδρος της Βουλής, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και του δικαστικού Σώματος, συγγενείς, συνεργάτες και φίλοι αποχαιρέτησαν τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η ταφή του, λόγω των υγειονομικών μέτρων, αλλά και κατόπιν επιθυμίας της οικογένειάς του, θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Το Μαξίμου σταθμίζει τις πολιτικές εξελίξεις για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών – Γιατί απορρίπτει νέο εκλογικό νόμο

Τους επικήδειους εκφώνησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου και ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Θεόδωρος Παναγόπουλος.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «ο βίος του Χρήστου Σαρτζετάκη υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένος με σημαντικές στιγμές του τόπου μας» και σημείωσε: «Τέκνο της Μακεδονίας, με καταγωγή κρητική, άνθρωπος της ευθύνης, της νομιμότητας και της αλήθειας, αποτέλεσε διαχρονικό υπόδειγμα και σύμβολο δικαστικού λειτουργού».

Μάλιστα, τόνισε ότι έγινε μέρος και της δικής της παιδικής μνήμης, λόγω της φιλικής και συναδελφικής σχέσης που τον συνέδεε τότε με τον πατέρα της στη Θεσσαλονίκη.

«Την ταραγμένη δεκαετία του ’60, η υπόθεση Λαμπράκη τον ανέδειξε σε προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας, χάρη στο ήθος και την αδιαπραγμάτευτη ανεξαρτησία που επέδειξε στην άσκηση των καθηκόντων του», επεσήμανε η κ. Σακελλαροπούλου.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η ηρωική φιγούρα του νεαρού ανακριτή με το καθαρό και αποφασισμένο βλέμμα πήρε τη θέση που της άξιζε στη σύγχρονη πολιτική μας ιστορία, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο. Δίδαξε την αξία της προσωπικής ηθικής, της αμερόληπτης κρίσης και της άκαμπτης αντίστασης απέναντι σε κάθε πίεση, τιμώντας όχι μόνο το λειτούργημά του, αλλά την ίδια τη Δημοκρατία, ως μια κοινότητα δικαιοσύνης. Την αρετή του αυτή την πλήρωσε με βαρύ τίμημα στα χρόνια της Δικτατορίας. Απολύθηκε από το δικαστικό Σώμα, βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και φυλακίστηκε χωρίς δίκη».

Επίσης, σημείωσε πως «η Μεταπολίτευση αντάμειψε τον Χρήστο Σαρτζετάκη με το ανώτατο αξίωμα και εκείνος μετέγραψε σε αυτή του την πορεία, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, την ευσυνειδησία και την προσήλωση του δικαστή στην ορθή εφαρμογή του κανόνα. Λειτούργησε συναινετικά και θεσμικά σε περιόδους υψηλής πολιτικής έντασης, σεβόμενος την αποστολή και τα συνταγματικά όρια της θέσης του. Έμεινε πιστός στο γράμμα και τον τύπο του νόμου, στην πιο βαθιά πεποίθησή του, που τον ενέπνευσε και τον καθοδήγησε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Καταδεικνύοντας, με την έμπρακτη στάση του, τη θεμελιώδη σημασία της ευθυκρισίας και της αυστηρής αναφοράς μας στο δίκαιο, ιδίως όταν αυτό δοκιμάζεται. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης επιτέλεσε το καθήκον του, ατομικά και με αυτάρκεια, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε, και πέρασε στην ιστορία».

«Αποχαιρετάμε σήμερα με συγκίνηση έναν άξιο λειτουργό της Δικαιοσύνης και αφοσιωμένο υπηρέτη της πατρίδας. Καλό του ταξίδι!», κατέληξε η κ. Σακελλαροπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα