Πάσχα στο χωριό: Η πορεία των σκληρών δεικτών θα κρίνει τις αποφάσεις

Πάσχα στο χωριό: Η πορεία των σκληρών δεικτών θα κρίνει τις αποφάσεις

Το επόμενο διάστημα θα δείξει σε ποιο βαθμό θα μπορέσει η Κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς για τη διασπορά. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι δύσκολα ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων την ημέρα θα κατέλθει των 18.000, ενώ ακόμη παραμένει ο αριθμός των 550 διασωληνωμένων. Όπως έχει αναφερθεί το βλέμμα των ειδικών στρέφεται σχεδόν αποκλειστικά στις νέες νοσηλείες και στην πορεία των εισαγωγών σε ΜΕΘ. Βασική επίσης παράμετρος είναι και οι θάνατοι από covid, οι οποίοι έχουν επίσης σταθεροποιηθεί στους περίπου 100 την ημέρα. Η όποια συζήτηση λοιπόν για χαλάρωση μέτρων, “φρενάρει” στα στοιχεία αυτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκε ρεκόρ νέων θανάτων κορονοϊού, με 722 απώλειες σε 7 ημέρες, ενώ οι διασωληνώσεις μειώθηκαν λίγο στις 551 από 571 με τους εμβολιασμένους να αυξάνονται (22,3% από 21%). Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος νέων νοσηλειών αυξήθηκε στις 471 από 442.

Να τονίσουμε ακόμη ότι τις επόμενες μέρες θα αποτυπωθεί και η επίπτωση στην επιδημία από το άνοιγμα των μουσικών κέντρων όπου πολλοί συμπολίτες μας συγχρωτίστηκαν. Σ’ αυτό το πεδίο οι επιστήμονες δεν φαίνονται προβληματισμένοι καθώς ακόμη και υπάρχει αύξηση κρουσμάτων αυτό δεν φαίνεται να προκαλεί βαριές νοσήσεις.

  • Όπως επισημαίνει η επιστημονική κοινότητα, υπάρχουν ακόμα πολίτες που δεν έχουν κάνει ούτε μία δόση εμβολίου. Ο προβληματισμός που επικρατεί αφορά τους περίπου 300.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών που αποτελούν τη βασική δεξαμενή τον διασωληνώσεων και των θανάτων.

Σημειώνεται ότι στους ηλικιωμένους με συννοσηρότητες που δεν έχουν εμβολιαστεί, στοχεύει πλέον η διεθνής κοινότητα βάσει της νέας στρατηγικής, με τους εμβολιασμένους να επιστρέφουν στην κανονικότητα.

Σημειώνεται ότι από τους περίπου 6000 νεκρούς από την 1 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα οι 4836 ήταν άνθρωποι άνω των 65 ετών. Πάνω από 80% αυτών ήταν ανεμβολίαστοι.

“Μπορεί οι θάνατοι να πέσουν δραματικά ακόμη κι αν έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων τους επόμενους μήνες”, δηλώνει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, αρκεί να αυξηθούν κι άλλο οι εμβολιασμοί των μεγαλύτερων ηλικιακά πολιτών.

Παρά τη μειωμένη απόδοση των εμβολίων ως προς την ικανότητά τους να προστατεύουν από τη μόλυνση, παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και του θανάτου, γεγονός που τα καθιστά πολύτιμα στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό.

Ελπίδες μάλιστα εναποθέτουν οι επιστήμονες στα δύο νέα πρωτεϊνικά εμβόλια τα οποία ενδέχεται να κάμψουν τις αμφιβολίες και τους φόβους μερίδας πολιτών που δεν έχουν κάνει ακόμα το βήμα του εμβολιασμού.

“Το θέμα είναι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός αυτών των περίπου 300 χιλιάδων πάνω από τα 60, που πρέπει να εμβολιαστούν. Και αυτή τη στιγμή, έχουμε ακόμα 250 χιλιάδες που εμβολιάστηκαν πρόσφατα και είναι πρόσκαιρα εμβολιασμένοι και δεν έχουν αποκτήσει πλήρως ανοσία. Οπότε συνεχίζουμε να έχουμε περίπου 500 χιλιάδες ανοχύρωτους στην Ελλάδα”, τονίζει ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Παγώνη: Θα υπάρξουν νέα πανδημικά κύματα

Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν νέα πανδημικά κύματα εκφράζουν οι επιστήμονες, ωστόσο, με τη Ματίνα Παγώνη να καθησυχάζει και εκείνη από την πλευρά της τις ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας ότι θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε και στο πολυναμενόμενο Πάσχα στο χωριό, που φέτος θα είναι δυνατό έπειτα από δύο χρόνια που είχαμε lockdown τις συγκεκριμένες ημέρες. Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως και ανάλογα με την εικόνα που θα παρουσιάσουν οι σκληροί δείκτες, θα είναι δυνατό ο κόσμος να μεταβεί στα χωριά, συνέστησε ωστόσο τη διενέργεια rapid test.

«Το Πάσχα θα σουβλίσουμε αρνί. Με rapid, δεν θα κάνουμε μοριακό. Θα κάνουμε ένα rapid.»

Για την Τσικνοπέμπτη που πέφτει στις 24 Φεβρουαρίου, είπε ότι «θα φορέσουμε τις ωραιότερες στολές με τις ομορφότερες μάσκες», όμως στο τραπέζι «δεν θα μαζευτούμε 30 άτομα, ξέρετε και τα καταλαβαίνετε, μην τα ρωτάτε».

Για τη μάσκα, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Τόνισε δε πως, σταδιακά, τα μέτρα θα χαλαρώσουν, επισημαίνοντας πως οι μάσκες είναι κάτι που δεν γίνεται να αφαιρεθεί:

«Σιγά σιγά θα μειωθούν τα μέτρα αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι τελείωσαν. Όταν λέμε ότι τέλειωσαν, πετάμε και την μάσκα. Η μάσκα δεν πετιέται σε κλειστούς χώρους και ΜΜΜ. Θα μείνει τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι».

Σύμφωνα με την ίδια, δεν έχει κανένα νόημα η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, εκτιμώντας ότι θα δημιουργήσει αντιπαραθέσεις.

Για το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax σημείωσε πως είναι ένα σκεύασμα με λιγότερες παρενέργειες και με χαμηλό κόστος, κάτι που, όπως είπε, μπορούσε να εκμεταλλευτεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να οχυρωθούν οι χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Τέλος, για τους ανεμβολίαστους αλλά και όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, ανέφερε ότι ανάλογα με τα συμπτώματα που τους παρουσιάζονται σε περίπτωση που νοσήσουν, πρέπει να μεταβούν στο νοσοκομείο άμεσα, χωρίς να υπάρχει αναμονή 5-6 ημερών στο σπίτι.

Σχετικά Άρθρα