DW: Τι μπορεί να επιτύχει ο Μακρόν στη Μόσχα
Εάν ευσταθεί ότι όσο οι αντίπαλοι συνομιλούν, σιγούν τα όπλα, η επίσκεψη του Εμμανουέλ Μακρόν στη Μόσχα στοχεύει καταρχήν στο να δοθεί χρόνος στη διπλωματία για να αποφευχθεί ει δυνατόν αυτό που όλοι φοβούνται. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει αναλάβει ρόλο πρωταγωνιστή σε αυτήν την «διπλωματική αντεπίθεση» της Δύσης και εκ του γεγονότος ότι η χώρα του προεδρεύει της ΕΕ γι αυτό το εξάμηνο: Η ασφάλεια της Δύσης και της Ευρώπης κρίνεται στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας.
Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, Μακρόν και Πούτιν σκοπεύουν να φτάσουν στον «πυρήνα των προβλημάτων», εξετάζοντας μέτρα αποκλιμάκωσης της κρίσης. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να επιμείνει και πάλι στο αίτημα για εγγυήσεις ασφάλειας και στην προειδοποίηση ότι η Μόσχα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δεν πάει πολύ καιρός που ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, είχε επικρίνει τη Δύση ότι αναλώνεται στο να διαφυλάξει μόνο τα συμφέροντα του Κιέβου και αδιαφορεί για τις εγγυήσεις ασφάλειας που ζητά η χώρα του μετά από τις αλλεπάλληλες διευρύνσεις προς ανατολάς του ΝΑΤΟ.
Υπό αυτό το πρίσμα, η συνεχιζόμενη ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη ρωσοουκρανική μεθόριο ερμηνεύεται ως επίδειξη ισχύος για να προσδώσει μεγαλύτερη έμφαση στα ρωσικά αιτήματα. Εξάλλου η Μόσχα από την έναρξη της κρίσης συνεχώς υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να εισβάλει στην Ουκρανία και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι με τις «προειδοποιήσεις υστερίας» για επικείμενη πολεμική σύγκρουση τρομοκρατεί τη διεθνή κοινότητα. Ο Ρώσος πολιτικός επιστήμων Ντμίτρι Τρένιν κάνει λόγο για «θεραπεία σοκ» από την πλευρά Πούτιν, που έχει αποφέρει κάποια αποτελέσματα, όπως η αναθέρμανση του διαλόγου ανάμεσα σε Ρωσία, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ.
Η γοητεία Μακρόν και η ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων
Ποια είναι λοιπόν τα περιθώρια επιτυχίας και ο στόχος του Εμμανουέλ Μακρόν όταν αργά το μεσημέρι θα γίνει δεκτός στο υπέρλαμπρο Κρεμλίνο από τον Ρώσο ομόλογό του; Οι αναλυτές δεν περιμένουν θαύματα. Στόχος ωστόσο του Γάλλου προέδρου είναι ο διάλογος μέχρι τελικής πτώσης: «Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε ποτέ το διάλογο με τη Ρωσία που είναι απαιτητικός. Η Γαλλία πάντα υποστήριζε αυτόν τον διάλογο στο σχήμα της Νορμανδίας για τις συμφωνίες του Μινσκ και ανάμεσα σε ΕΕ και Ρωσία. Θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε ευκαιρία μέσα από αυτούς τους διαύλους για να επαναφέρουμε τη Ρωσία σε διαδικασία αποκλιμάκωσης, να πάρουμε εγγυήσεις και να οικοδομήσουμε μια νέα τάξη ασφάλειας και σταθερότητας. Δηλαδή εγγυήσεις πέρα από το Ουκρανικό για την ασφάλεια των συνόρων της Ευρώπης μας».
Έτσι μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες ο Μακρόν συναντά σήμερα τον Πούτιν και προσωπικά. Η γοητεία Μακρόν δεν έχει αφήσει αδιάφορη τη ρωσική διπλωματία. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει αποκτήσει τη φήμη ενός πολιτικού που ξέρει να ακούει τις ρωσικές ανησυχίες κι αυτό ίσως βοηθήσει κάπως στην μείωση των εντάσεων. Οι προσδοκίες των εταίρων είναι υψηλές.
Πηγή: DW