Ο σχολιαστής Τζο Ρόγκαν ζητά ξανά συγγνώμη, τώρα για ρατσιστικά σχόλια
Ο Τζο Ρόγκαν (Joe Rogan), ο δημοφιλής και αμφιλεγόμενος αμερικανός σχολιαστής, στο επίκεντρο της πολεμικής που έχει ξεσπάσει γύρω από την πλατφόρμα Spotify, ζήτησε για δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα συγγνώμη, αυτήν την φορά για την χρήση ρατσιστικών όρων και συγκεκριμένα την χρήση επανειλημμένως της λέξης «Νέγρος» σε βίντεο.
Ζητώντας συγγνώμη σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram , ο Ρόγκαν δηλώνει: πρόκειται για «το πιο λυπηρό και επονείδιστο πράγμα για το οποίο χρειάστηκα ποτέ να μιλήσω δημόσια». Αν και διευκρινίζει ότι στο επίμαχο βίντεο εμφανίζεται να χρησιμοποιεί την λέξη εκτός του πλαισίου της, φάνηκε «φρικτό ακόμη και στον ίδιο».
Η δεύτερη έκφραση συγγνώμης του Τζο Ρόγκαν δημοσιεύεται αφού η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια και συνθέτης India Arie απέσυρε το έργο της από την πλατφόρμα Spotify, η οποία φιλοξενεί τα podcast του Τζο Ρόγκαν. Η μουσικός είχε αναρτήσει προηγουμένως στην σελίδα της στο Instagram αποσπάσματα του βίντεο με τον Τζο Ρόγκαν να χρησιμοποιεί τον ρατσιστικό όρο.
Ο Neil Young ήταν ο πρώτος που κινήθηκε κατά της σουηδικής πλατφόρμας, ζητώντας από το Spotify να σταματήσει να φιλοξενεί τον αμφιλεγόμενο, αλλά με μεγάλη απήχηση, αμερικανό σχολιαστή , νούμερο 1 στην ακρόαση των podcast του Spotify τον περασμένο χρόνο.
Ο Τζο Ρόγκαν, ο οποίος υπέγραψε πέρυσι με τον σουηδικό όμιλο συμβόλαιο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, κατηγορείται ότι αποθαρρύνει τους νέους να εμβολιασθούν και προωθεί την χρήση μίας μη εγκεκριμένης θεραπείας, του Ivermectin, κατά της Covid.
Περισσότεροι από 200 αμερικανοί επαγγελματίες του τομέα υγείας σήμαναν πρόσφατα συναγερμό όταν ο Τζο Ρόγκαν φιλοξένησε στην εκπομπή του τον Ρόμπερτ Μαλόουν, γιατρό του αντιεμβολιαστικού κυκλώματος.
Αφού το αίτημά του δεν ικανοποιήθηκε, ο Neil Young έβαλε σε εφαρμογή την απειλή του και αποχώρησε την περασμένη εβδομάδα από την πλατφόρμα. Αρχικά, το Spotify αρκέσθηκε να εκφράσει την λύπη» του για την αποχώρηση του αμερικανοκαναδού σταρ, η κίνηση του οποίου επικροτήθηκε από την γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
«Το Spotify έχει γίνει χώρος εν δυνάμει θανατηφόρας παραπληροφόρησης για την Covid. Ψέματα που πωλούνται έναντι χρημάτων», κατήγγειλε ο Neil Young.
Η πολεμική συνέχισε να παίρνει διαστάσεις: η Joni Mitchell, με εκατομμύρια ακολούθους, αποσύρθηκε με την σειρά της από την πλατφόρμα, ενώ παράλληλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκινούσε κίνημα διακοπής συνδρομής από το Spotify.
Από την θεαματική του εμφάνιση ως σουηδική start-up μέχρι την ανάδειξή του σε παγκόσμιο leader εισηγμένο στην Wall Street, το Spotify επικρίνεται συστηματικά από τους καλλιτέχνες για τα ποσά που λαμβάνουν, αν και επαινείται ο ρόλος του στην ανάκαμψη της μουσικής βιομηχανίας.
Διευρύνοντας τις δραστηριότητες της πλατφόρμας στα podcast τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία του 38χρονου Ντάνιελ Εκ επεκτείνει πέραν της μουσικής την ευθύνη του Spotify για την φιλοξενία περιεχομένου που το θέτει ενώπιον νέων ευθυνών για παραπληροφόρηση, φέρνοντάς στο σε θέση αντίστοιχη με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook.
Τον περασμένο χρόνο, ο Ντάνιελ Εκ είχε δηλώσει σε podcast του Axios ότι η πλατφόρμα δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο. «Εχουμε επίσης και ράπερς (…) οι οποίοι κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, ή και περισσότερα, κάθε χρόνο στο Spotify. Και δεν τους υπαγορεύουμε τι πρέπει να βάλουν στα τραγούδια τους…».
Οι ειδικοί που ερωτήθηκαν από το AFP παραδέχονται ότι το θέμα του ελέγχου του περιεχομένου δεν είναι απλό, τόσο από απόψεως ελευθερίας της έκφρασης, όσο και από απόψεως εύρους περιεχομένου διάρκειας εκατομμυρίων ωρών στην πλατφόρμα.
Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της πλατφόρμας Ντάνιελ Εκ ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες σειρά μέτρων, ανάμεσά τους την εισαγωγή link σε όλα τα podcast που αναφέρονται στην Covid που θα παραπέμπουν τους χρήστες σε πληροφόρηση που στηρίζεται σε γεγονότα και επιστημονικά θεμελιωμένα στοιχεία.
«Με βάση τις αντιδράσεις που είχαμε εδώ και μερικές εβδομάδες, έχει γίνει σαφές για μένα πως έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε περισσότερα για να υπάρξει ισορροπία και για να δώσουμε πρόσβαση σε πληροφόρηση που είναι ευρέως αποδεκτή από τις ιατρικές και τις επιστημονικές κοινότητες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σουηδός δισεκατομμυριούχος.
Το Spotify δημοσιοποίησε χθες τους κανόνες χρήσης και δηλώνει ότι «δοκιμάζει τρόπους» για «να γνωστοποιεί περισσότερο στους δημιουργούς των podcast» τι είναι αποδεκτό», χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά σε μηχανισμό επιβολής κυρώσεων ή αποκλεισμού από την πλατφόρμα.