Το Euractiv, η διάψευση και το παρασκήνιο που “τρέφει” το μυστήριο της διαρροής

Το Euractiv, η διάψευση και το παρασκήνιο που “τρέφει” το μυστήριο της διαρροής

Πριν μερικές ημέρες δημοσιεύτηκε σε παραπολιτικές στήλες η είδηση για “μυστηριώδη” συνάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη σε καφέ της οδού Ζαλοκώστα, συμπτωματικώς δίπλα στην πολυκατοικία όπου διατηρεί το πολιτικό του γραφείο άλλος κορυφαίος υπουργός.

Εκ πρώτης όψεως, τίποτε το “μυστηριώδες” δεν θα μπορούσε να προκύψει από μία τέτοια συνάντηση. Γιατί να μην συναντηθούν το κορυφαίο στέλεχος της Κομισιόν με έναν στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού. Ο κ. Σχοινάς δεν έκρυψε ποτέ την κομματική του καταγωγή, ούτε την εξαιρετική σχέση που διατηρεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θεωρητικώς, βεβαίως, θα μπορούσε να απορήσει κάποιος γιατί η συνάντηση αυτή να γίνει σε “ουδέτερο” περιβάλλον και όχι μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, ακόμα και οι πολιτικοί δικαιούνται ενίοτε να συνομιλούν σε πιο χαλαρή ατμόσφαιρα, όπως αυτή του γνωστού και “in” καφέ δίπλα στο μεγάλο πάρκινγκ όπου μπαινοβγαίνουν καθημερινά όσοι αφήνουν τα αυτοκίνητά τους για να επισκεφθούν υπουργεία, τράπεζες και μεγάλες εταιρείες που έχουν τα γραφεία τους στην περιοχή.

Χθες, ο γνωστός ιστότοπος Euractiv που ειδικεύεται στα θέματα της Ε.Ε και εδρεύει στις Βρυξέλλες δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Κομισιόν πιέζει (…) για τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Αθήνα κατά το μοντέλο της κυβέρνησης Ντράγκι στην Ιταλία. Ο λόγος που αναφέρει ο ιστότοπος (το θέμα υπογράφει ο έμπειρος περί τα ευρωπαϊκά και με καλές δημοσιογραφικές επαφές στην γραφειοκρατία των Βρυξελλών Σαράντης Μιχαλόπουλος που είναι και ανταποκριτής του Mega Channel) εστιάζεται στην “ανησυχία” της Κομισιόν για ανορθόδοξη (!) κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που συνδυάζεται -όπως ισχυρίζεται το Euractiv- με την καθυστέρηση της έγκρισης του ελληνικού σχεδίου.

Συγκεκριμένα γράφει:

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, μετά από την εμπειρία των διαπραγματεύσεων για τα πρώτα ορόσημα μεταρρυθμίσεων για την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, υπάρχουν ισχυρές συζητήσεις και σκέψεις για την προώθηση του μοντέλου Ιταλίας τύπου Ντράγκι, και για την Ελλάδα.

Με βάση το σκεπτικό των κύκλων αυτών, το υφιστάμενο προσωπικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος «δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τις βαθιές τομές που απαιτείται προκειμένου η χώρα να αλλάξει σελίδα».

Η EURACTIV πληροφορήθηκε ότι το βασικό επιχείρημα των Βρυξελλών είναι ο τεράστιος όγκος χρημάτων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2026, και φοβούνται ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι «έρμαιο ισχυρών πιέσεων και δεσμεύσεων σε μια περίκλειστη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών».

«Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που δεν αφήνει να ανοίξει η οικονομία σε ευρωπαϊκές και ξένες επενδύσεις».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τον Ιούνιο του 2021, το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης ήταν το μόνο που άλλαξε πριν λάβει το πράσινο φως των Βρυξελλών με τη Γερμανία και άλλα κράτη να ζητούν «διευκρινίσεις» από την Αθήνα σχετικά με την επιλογή των εταιρειών που θα επωφεληθούν από τα φθηνά δάνεια.

Η Κομισιόν έσπευσε, λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση, κατόπιν ερωτήσεων δημοσιογράφων(…), να διαψεύσει με ισχυρές δόσεις ειρωνείας τις πληροφορίες του Euractiv.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ σημείωσε ότι «η Κομισιόν δε θα πέσει τόσο χαμηλά σχολιάζοντας ένα τόσο γελοίο και αβάσιμο δημοσίευμα».

Η διάψευση

Ο ιστότοπος, πάντως, συνεχίζει να έχει αναρτημένο το ρεπορτάζ του Σαράντη Μιχαλόπουλου -και σε περίοπτη θέση-, παρακάμπτοντας, μάλιστα, την διάψευση. Να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για κάποιο μέσο ενημέρωσης με αντιπολιτευτική διάθεση, είναι καθαρά ενημερωτικό, και σε πολλές περιπτώσεις έχει μεταδώσει τα εγκώμια των Βρυξελλών προς την κυβέρνηση και προβάλλει τακτικά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Όπως είναι φυσικό για τους γνωρίζοντες ένα τέτοιο δημοσίευμα δεν θα μπορούσε να επιβεβαωθεί επίσημα από την Κομισιόν. Ήταν βέβαιο πως θα διαψευσθεί καθώς σε αντίθετη περίπτωση -ακόμα κι αν υπήρχε άρνηση για σχολιασμό- θα προκαλούσε μεγάλη αναταραχή.

Το δημοσίευμα προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ανησυχία αλλά και θυμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Όχι τόσο για την σεναριολογία περί κυβέρνησης τεχνοκρατών ή ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης στην Κομισιόν για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, όσο επειδή ο “πληροφοριοδότης” του δημοσιογράφου που περιγράφεται ως “πηγές της Κομισιόν” εστιάζει στις αντιδράσεις των Βρυξελλών σχετικά με την προωθούμενη από την κυβέρνηση διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όλως τυχαίως, το προηγούμενο διάστημα κορυφαίος υπουργός, εξ αυτών που εισηγήθηκε ξανά πρόσφατα στον πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές την άνοιξη, έλεγε σε συνομιλητές του πως η υπόθεση του Ταμείου Ανάκαμψης εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για νέες καθυστερήσεις και πως όλα αυτά ίσως “σκάσουν” το φθινόπωρο του 2022, επηρεάζοντας ακόμα και το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2023. Αυτό ήταν, άλλωστε, ένα από τα επιχειρήματα του εν λόγω υπουργού για προσφυγή στις κάλπες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, παρότι προσπερνούν ως μη γεννόμενο το ρεπορτάζ του Euractiv (σε κάποια φιλοκυβερνητικά μέσα δημοσιεύτηκε μόνο η διάψευση της Κομισιόν), απορούν σχετικά με το ποιές είναι οι “πηγές” της Κομισιόν που διαρρέουν τέτοια σενάρια. Διότι θεωρείται μάλλον βέβαιο πως ο έμπειρος Σαράντης Μιχαλόπουλος δεν εφηύρε μόνος του τα περί κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Οι αιχμές Ανδρουλάκη

Συνεργάτης του πρωθυπουργού, μάλιστα, “θυμήθηκε” και πρόσφατη αιχμή του νέου αρχηγού του ΚΙΝ.ΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη που προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην αντιμετωπίσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης με τον τρόπο που διαχειρίζεται αυτά του ΕΣΠΑ. Η αναφορά έγινε κατά την συνάντηση που είχε ο κ. Ανδρουλάκης με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και αυτό ίσως να μην είναι τυχαίο, καθώς κάποιοι λένε πως και ο τελευταίος δεν κρύβει τις σχετικές ανησυχίες του.

Ποιός, λοιπόν, μπορεί να έχει κάνει τις παραπάνω διαρροές στο Euractiv; Το ερώτημα αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού και έρευνας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αφενός γιατί δημιουργείται η αίσθηση πως η Ν.Δ χάνει το τρένο μιας πιθανής αυτοδυναμίας (κάτι που το δείχνουν και αρκετές δημοσκοπήσεις) και αφετέρου επειδή σενάρια περί κυβέρνησης τεχνοκρατών ίσως υποκινούνται από “ενδιαφερόμενους” να αναλάβουν ένα τέτοιο ρόλο τύπου κυβέρνησης Παπαδήμου. Φυσικά, όλα αυτά δεν μπορεί να συνδέονται με την συνάντηση της εισαγωγής, ωστόσο ο κ. Σχοινάς δεν μπορεί παρά να είναι κοινωνός -ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν- τέτοιων ανησυχιών της γραφειοκρατίας της Ε.Ε. Και, λένε κάποιοι, ίσως να τις μετέφερε σε εκείνη την χαλαρή συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη…

Αναμφίβολα κακεντρεχείς όσοι σπεύδουν να κάνουν τέτοιες αναγωγές και συνδέσεις, όμως στο Μέγαρο Μαξίμου ερευνούν εάν η διαρροή προέρχεται από κάποιο στέλεχος της Κομισιόν γερμανικής ή άλλης καταγωγής, ή εάν τα βέλη εκτοξεύονται εξ οικείων…

Σχετικά Άρθρα