ΛΑΡΚΟ: Πάνω από 1000 εργαζόμενοι στο δρόμο με επισφαλές μέλλον – Αντιμέτωπη με ισχυρές αντιδράσεις η κυβέρνηση – Τα επόμενα βήματα

ΛΑΡΚΟ: Πάνω από 1000 εργαζόμενοι στο δρόμο με επισφαλές μέλλον – Αντιμέτωπη με ισχυρές αντιδράσεις η κυβέρνηση – Τα επόμενα βήματα

Yπό την πίεση της ΕΕ και του Ευρωδικαστηρίου που επέβαλε στη χώρα μας υψηλά πρόστιμα για χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στη ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει “το μαχαίρι στο κόκκαλο”, για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και των μεταλλείων νικελίου: Απολύει τους 1080 εργαζομένους της και δίνει εντολή να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για τη διενέργεια δύο διαγωνισμών, όπου θα εκποιηθούν οι βιομηχανικές και οι μεταλλευτικές εγκαταστάσεις “καθαρές”, χωρίς οικονομικά βάρη και προσωπικό.

Η κίνηση αυτή αναμένεται ότι θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις στις περιοχές όπου λειτουργούν οι βιομηχανικές μονάδες της ΛΑΡΚΟ και οι μονάδες εξόρυξης νικελιούχων μεταλλευμάτων.

Πρόσθετες αντιδράσεις θα προκαλέσει η απόφαση εκκένωσης των οικισμών που ανήκουν στην ΛΑΡΚΟ, όπου διαμένουν περίπου 300 οικογένειες εργαζομένων της – και μελλοντικών απολυμένων.

Σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, Ενέργειας Κ. Σκρέκα και Εργασίας Κ. Χατζηδάκη.αποφασίστηκε να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και να ακολουθήσουν στις αρχές Μαρτίου οι δύο διαγωνισμοί, όπου θα εκποιηθούν χωριστά:

  • Η βιομηχανική μονάδα νικελίου της Λάρυμνας, μαζί με τα μεταλλεία Λαρυμνας και Λουτσίου που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ
  • Τα μεταλλεία Εύβοιας, Φθιώτιδας και Καστοριάς

Πριν από τη διενέργεια των διαγωνισμών ο ειδικός διαχειριστής θα προχωρήσει στην απόλυση όλων των εργαζομένων, οι οποίοι θα λάβουν τις νόμιμες αποζημιώσεις τους. Η απόλυση υπαγορεύεται από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επιβάλλει διακοπή λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

Ομως, ο νόμος για την ειδική διαχείριση προβλέπει την παράδοση του εργοστασίου της εταιρείας σε κατάσταση λειτουργίας. Γι αυτό ένας αριθμός εργαζομένων θα επαναπροσληφθεί από τον ειδικό διαχειριστή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στη συνέχεια, ο επενδυτής θα προσλάβει όσους εργαζόμενους κρίνει αναγκαίους.

Οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας “γέφυρα”. Σημειώνεται ότι οι υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι οι εργαζόμενοι άνω των 55 ετών που δεν θα επαναπροσληφθούν, θα ενταχθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να φτάσουν σε ηλικία της σύνταξης.

Σχετικά Άρθρα