Μεγάλη ανατροπή με το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Πολύ πιθανό να καταργηθεί στο Ισραήλ – Η “Όμικρον 2” απομακρύνει το τέλος
Τα μέτρα χαλάρωσαν για την εστίαση και τη διασκέδαση, όμως, η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας είναι μεγάλη. Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι η «Όμικρον 2» μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα μολύνσεων και να απομακρύνει ακόμα περισσότερο την ημερομηνία για το τέλος της πανδημίας. Όμως αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι το βασικό όπλο δηλαδή το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετατρέπεται σε ένα άχρηστο “χαρτί”.
Η είδηση που προκάλεσε εντύπωση ήρθε από το Ισραήλ. Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Υγείας της χώρας είναι πιθανό να εισηγηθεί αυτή την εβδομάδα στην κυβέρνηση να καταργήσει το πράσινο πιστοποιητικό (σ.σ. σε άλλες χώρες πιστοποιητικό εμβολιασμού), το οποίο εξασφαλίζει την είσοδο σε πολλούς χώρους σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό ή έχουν πρόσφατα βρέθηκαν αρνητικοί.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, πολλοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν εδώ και εβδομάδες ότι το πράσινο πιστοποιητικό είναι άνευ ουσίας, δεδομένου του υψηλού ποσοστού μολύνσεων από κορονοϊό στο Ισραήλ. Ορισμένοι, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας που κάνει τους ανθρώπους να παραμελούν άλλες προφυλάξεις.
Αυτό δεν αποτελεί ακόμα απόφαση αφού, σύμφωνα πάντα με την ισραηλινή εφημερίδα, το υπουργείο θα γνωστοποιήσει την πρότασή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τον κορονοϊό αυτή την εβδομάδα.
Η νέα υποπαραλλαγή Όμικρον BA.2 μπορεί να δώσει νέο κύμα μολύνσεων επισήμανε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
Η ΒΑ.2 έχει εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες στη βόρεια Ευρώπη, είναι πιθανό ότι μετά από μερικές εβδομάδες ότι μπορεί να έχουμε κύμα νέο μολύνσεων και στη Νότια Ευρώπη τόνισε.
«Φαίνεται ότι η αποκλιμάκωση θα είναι πολύ πιο αργή από ό, τι περιμέναμε… Τα λύματα αυτή την εβδομάδα δείχνουν σταθεροποίηση, μάλιστα μπορεί να κλείσουμε με οριακή αύξηση. Αυτή τη στιγμή και αισιόδοξα να το δούμε, τις επόμενες μέρες τις επόμενες εβδομάδες δεν φαίνεται γρήγορη αποκλιμάκωση όπως είχαμε αναγγείλει», ξεκαθάρισε ο καθηγητής.
«Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί συμβαίνει αυτό» σχολίασε ερωτηθείς, όμως φαίνεται κι από την κλινική επιτήρηση ότι έχουμε μια σταθεροποίηση.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε εξαφάνιση των ιώσεων, όταν πάντα αυτή την περίοδο έχουμε έξαρση ιώσεων» σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης, παραπέμποντας σε αποκλιμάκωση από τον Απρίλιο.
Η πορεία της πανδημίας ανησυχεί και τους πολίτες. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν συμφωνεί με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού παρά το ότι έχει σίγουρα κουραστεί να τα τηρεί.
Συγκεκριμένα, το 62% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της χαλάρωσης των μέτρων και μόλις οι μισοί (31%) αναφέρουν ότι τα μέτρα πρέπει να γίνουν πιο ήπια.
Αναλυτικά, στην ερώτηση αν είναι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να χαλαρώσουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, το 39% απάντησε «μάλλον όχι», το 23% «σίγουρα όχι», το 18% είπε «μάλλον ναι», το 13% «σίγουρα ναι» και το 7% «ΔΓ/ΔΑ».
Η BA.2, υποπαραλλαγή του κορoωνοϊού, γνωστή και ως «Όμικρον 2», είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με την επικρατούσα Όμικρον και έχει τη δυνατότητα να διαπερνά την άμυνα των εμβολιασμένων πιο εύκολα, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Δανία.
Η μελέτη ανέλυσε τα δεδομένα από τουλάχιστον 8.500 μολύνσεις με την Όμικρον 2 στη Δανία τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και τα ευρήματα φτάνουν στο συμπέρασμα πως όσοι μολύνθηκαν από την υποπαραλλαγή αυτή έχουν περίπου 33% περισσότερες πιθανότητες να μολύνουν άλλους, σε σχέση με όσους έχουν προσβληθεί από την επικρατούσα Όμικρον, τη BA.1.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αρχική παραλλαγή Όμικρον έχει πλέον κυριαρχήσει, καθώς αντιστοιχεί στο 98% των κρουσμάτων Όμικρον, αλλά η νέα υποπαραλλαγή δείχνει τάσεις ταχείας μετάδοσης, και έχει ήδη κυριαρχήσει στη Δανία, παίρνοντας τη θέση της Όμικρον κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου. Επίσης, η νέα υποπαραλλαγή έχει εντοπιστεί σε πολλές ακόμα χώρες, όπως η Βρετανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, ενώ κρούσματα έχουν βρεθεί και στην Ελλάδα.
«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η Όμικρον 2 είναι εγγενώς πιο μεταδοτική, σε σημαντικό βαθμό, σε σχέση με τη BA.1, και πως επίσης διαθέτει την ικανότητα διαφυγής της ανοσίας, που την καθιστά πιο μεταδοτική ακόμα και σε εμβολιασμένους» δήλωσαν οι ερευνητές που εκπόνησαν τη μελέτη, στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
Αν έχετε εκτεθεί στην Όμικρον 2 στο σπίτι σας, έχετε 39% πιθανότητα να μολυνθείτε μέσα σε επτά ημέρες. Αν είχατε μολυνθεί με το στέλεχος BA.1, η πιθανότητα θα κυμαινόταν στο 29%» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης στο Reuters, και πρόσθεσε πως «αυτό σημαίνει πως είναι κατά περίπου 33% πιο μεταδοτική από τη BA.1».
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η BA.2 είναι περισσότερες δυνατότητες να προσβάλει άτομα που έχουν λάβει δύο ή και τρεις δόσεις εμβολίου για την Covid-19, κάτι που σημαίνει πως έχει μεγαλύτερη ικανότητα διαφυγής από την ανοσία.
Τα εμβόλια, ωστόσο, εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο, επισημαίνεται στα πορίσματα της μελέτης, αφού οι εμβολιασμένοι είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν και να μεταδώσουν το στέλεχος Όμικρον αλλά και την υποπαραλλαγή του, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.
Τα πρώτα στοιχεία πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν δείχνουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας για τη BA.2 σε σχέση με τη BA.1.