Αποζημίωση 2 εκατ. λιρών από την BNP Paribas σε εργαζόμενη για μισθολογικές διακρίσεις
Βρετανικό εργατοδικείο καταδίκασε τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas να καταβάλει περισσότερα από 2 εκατομμύρια στερλίνες ως αποζημίωση σε μια από τις υπαλλήλους της στο Λονδίνο. Η Στέισι Μάκεν είχε προσφύγει στα δικαστήρια καταγγέλλοντας ότι ήταν θύμα μισθολογικών διακρίσεων.
Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τη δικηγόρο της ενάγουσας, Σίλα Αλάι, είναι “ιστορική, όχι μόνο επειδή πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που έχει ποτέ επιδικαστεί από βρετανικό εργατοδικείο», αλλά και γιατί είναι “η πρώτη φορά στη Βρετανία που εκδίδεται απόφαση υπέρ της μισθολογικής ισότητας σε προσφυγή εναντίον μιας διεθνούς επενδυτικής τράπεζας και λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο ο μισθός αλλά και τα μπόνους και άλλες μορφές αποζημίωσης».
Όπως τόνισε η Αλάι, η νίκη αυτή “στέλνει ένα σαφές μήνυμα στον τραπεζικό τομέα, ότι αυτού του είδους οι διακρίσεις δεν είναι αποδεκτές”
Η Στέισι Μάκεν εξακολουθεί να εργάζεται για την BNP Paribas, ωστόσο, σύμφωνα με τη δικηγόρο της, δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο για την απόφαση, επειδή ακόμη βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την τράπεζα για την κάλυψη των νομικών εξόδων της.
“Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, θα αφηγηθώ την ιστορία μου και οι άνθρωποι θα σοκαριστούν μαθαίνοντας ποια εμπόδια πρέπει να ξεπεράσουν οι γυναίκες για να αντιμετωπιστούν όπως οι άνδρες συνάδελφοί τους”, είπε.
Η Μάκεν είχε κερδίσει το 2019 την αγωγή σε βάρος της τράπεζας, όμως τα βρετανικά δικαστήρια δεν αποφάσισαν ποιο θα ήταν το ποσό που θα έπρεπε να λάβει ως αποζημίωση. Υποστήριζε ότι ο μισθός της ήταν κατά 25% χαμηλότερος από εκείνον ενός άνδρα συναδέλφου της και ότι το μπόνους που έλαβε τον πρώτο χρόνο ήταν το μισό από εκείνου, μολονότι έκαναν την ίδια δουλειά και είχαν παρόμοιες αξιολογήσεις για την απόδοσή τους. Στην αγωγή της περιέγραφε ένα εργασιακό περιβάλλον “μειωτικό και τοξικό” και ανέφερε ότι άκουγε υποτιμητικά σχόλια. Κάποια στιγμή βρήκε στο γραφείο της ένα καπέλο μάγισσας.
Από την πλευρά της, εκπρόσωπος της τράπεζας είπε ότι η BNP Paribas “κατανοεί ότι δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της απέναντι στην κυρία Μάκεν” και πρόσθεσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα λήψης “διορθωτικών” μέτρων, στο πλαίσιο του οποίου εξετάζεται σε ετήσια βάση κατά πόσον τηρείται η μισθολογική ισότητα των υπαλλήλων.
Σύμφωνα με έκθεση του 2020 της οργάνωσης Fawcett Society, η οποία αγωνίζεται για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, το Ηνωμένο Βασίλειο απέχει ακόμη “πολλές γενιές” μέχρι να επιτευχθεί η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, καθώς οι άνδρες “κυριαρχούν σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου” στη χώρα.
Στα τέλη του 2019, περίπου 100 Βρετανίδες επιχειρηματίες ξεκίνησαν μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τις μισθολογικές ανισότητες, την οποία ονόμασαν #MeTooPay, εμπνευσμένες από το κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης #MeToo.