Partygate: Το πόρισμα που “καίει” τον Μπόρις Τζόνσον
Μέρος της έκθεσης για τα «κορωνοπάρτι» που έλαβαν χώρα στη Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown, δόθηκε τελικώς σήμερα στη δημοσιότητα μέσω του ιστοχώρου Gov.uk όπου βρίσκεται πλέον δημοσιευμένο.
Πρόκειται για ένα αρχείο pdf, συνολικά 12 σελίδων, το οποίο αφορά τα κορονοπάρτι που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ τους τελευταίους 20 μήνες.
Μεταξύ άλλων, η Σου Γκρέι αναφέρει στο πόρισμά της ότι κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί καθόλου και κάποιες άλλες δεν θα έπρεπε να γίνουν έτσι όπως έγιναν. Δεν διστάζει δε να κάνει λόγο ακόμη και για αποτυχία ηγεσίας στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση της Σου Γκρέι δεν περιλαμβάνονται ονόματα ή αποδείξεις που σχετίζονται με την έρευνά της. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία από την προηγούμενη εβδομάδα της ζήτησε να τα παραλείψει, αφού έχει ξεκινήσει δική της έρευνα από την οποία μπορεί να προκύψουν ακόμη και νομικές ευθύνες.
Γεγονός που επισημαίνει με νόημα η Σου Γκρέι στη δική της έκθεση, λέγοντας πως έχει περισσότερες πληροφορίες τις οποίες επιφυλάσσεται να δημοσιοποιήσει όταν η αστυνομία θα έχει ολοκληρώσει την έρευνα της.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η αντίδραση των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, πολλοί από τους οποίους έχουν δηλώσει ότι θα αποφασίσουν αν θα καταθέσουν αίτημα μομφής για τον Μπόρις Τζόνσον στη σχετική επιτροπή του κόμματος, μόλις διαβάσουν το πόρισμα της Σου Γκρέι.
Ανάλυση: Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η πρόταση μομφής είναι καταλύτης πολιτικών εξελίξεων
Τι αναφέρει το πόρισμα για την υπόθεση “partyagate”
Όπως μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, στο πόρισμα αναφέρονται τα εξής:
- Κάποια από τα επίμαχα πάρτι «δεν θα έπρεπε να είχε επιτραπεί να γίνουν» και άλλα από αυτά «δεν θα έπρεπε να έχουν εξελιχθεί όπως εξελίχθηκαν».
- Το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ χρησιμοποιήθηκε για συναθροίσεις χωρίς όμως την απαιτούμενη σαφή εξουσιοδότηση και επίβλεψη.
- Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καθώς επρόκειτο για χώρο εργασίας.
- Μέλη του προσωπικού λέγεται πως ήθελαν να καταγγείλουν συμπεριφορές με τις οποίες έχουν βρεθεί αντιμέτωπα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ένιωσαν πως δεν είχαν τη δυνατότητα ή τα περιθώρια ώστε να το πράξουν.
- Η συμπεριφορά που επέδειξαν οι υπεύθυνοι της Ντάουνινγκ Στριτ στο πλαίσιο των αμφιλεγόμενων συναθροίσεων που έλαβαν χώρα εκεί εν μέσω πανδημίας «είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί», ειδικά με φόντο την πανδημία και σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση ζητούσε από τους πολίτες να ακολουθούν τους περιορισμούς.
- Σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν σοβαρές αποτυχίες («serious failure») ως προς την τήρηση των υψηλών στάνταρ που θα έπρεπε να αναμένονται από όσους εργάζονται στην καρδιά της κυβέρνησης.
- Σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε «απερισκεψία».
Με πληροφορίες από BBC, the Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ