Ο Γιαννάκος απαντά μέσω του libre για τις προσλήψεις στην υγεία: Εμπαιγμός και ανακύκλωση προσωπικού – Η κυβέρνηση ψάχνει ευκαιρία να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ
Για την ανάδειξη των προβλημάτων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, εξαιτίας των πολιτικών που ασκεί η Κυβέρνηση, συναποφασίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και τις Ομοσπονδίες του χώρου της Υγείας (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕ/ΠΦΥ, ΠΟΣΕΥΠ/ΠΦΥ), η πραγματοποίηση Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης για την Υγεία, την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου 2022 (μεταφέρθηκε η ημέρα από την Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου λόγω της κακοκαιρίας). Για να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κηρύσσει Στάση Εργασίας σε όλο το Δημόσιο, στο Λεκανοπέδιο, την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου, από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Ταυτόχρονα κηρύσσεται, για την Περιφέρεια, διευκολυντική Στάση Εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου για να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του Δημοσίου στις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν, στις πόλεις τους από τα Νομαρχιακά Τμήματα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00, στο υπουργείο Υγείας και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.
- Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα της Υγείας, το libre μίλησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλη Γιαννάκο, για τα βασικά αιτήματα των υγειονομικών αλλά και τις γενικότερες διεκδικήσεις τους προκειμένου να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Υγείας να βρίσκεται ουσιαστικά και αποτελεσματικά δίπλα στον πολίτη και τον ασθενή.
Μας εξηγεί ο κ. Γιαννάκος ότι οι 4.000 προσλήψεις δε σημαίνουν αύξηση του προσωπικού, καθώς τόσοι θα είναι οι εργαζόμενοι ως επικουρικοί που θα προσληφθούν, και χαρακτηρίζει «κοροϊδία» και «ανακύκλωση προσωπικού» τις τόσο λίγες προσλήψεις. Τονίζει την ανάγκη μονιμοποίησης των έκτακτων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τα νοσοκομεία σε καιρό πανδημίας, αναφέρεται στην εγκαταλειμμένη ΠΦΥ, στην υπερκοστολόγηση του PCR, ενώ δηλώνει ότι: «η κυβέρνηση, πρακτικά, δεν έχει ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κατά την περίοδο της πανδημίας. Αντίθετα, ψάχνει την ευκαιρία να ιδιωτικοποιήσει το σύστημα, να συγχωνεύσει και να καταργήσει υγειονομικές μονάδες».
Τα βασικά αιτήματα των υγειονομικών
«Το πρώτο βασικό μας αίτημα είναι η μονιμοποίηση των έκτακτων υγειονομικών», τονίζει ο κ. Γιαννάκος και εξηγεί:
«Τώρα, εργάζονται με συμβάσεις που έχουν πάρει παράταση μέχρι το Μάρτιο. Αυτό είναι μία διαρκής ομηρία! Δουλεύουν πάνω από 5 χρόνια οι άνθρωποι και οι περισσότεροι δικαιούνται μία θέση εντός του νοσοκομείου, δεδομένου ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έχουν εκπαιδευτεί, είναι έμπειροι.
Το δεύτερο βασικό μας αίτημα είναι η αύξηση των μισθών, οι οποίοι βρίσκονται στο απαράδεκτο επίπεδο των 800 ευρώ το μήνα, κατά μέσο όρο… Οι νεοδιόριστοι παίρνουν 650 ευρώ το μήνα δηλαδή κάτω και από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη.
Ένα άλλο βασικό μας αίτημα είναι η ένταξη μας στα βαρέα και ανθυγιεινά. Εδώ και ένα χρόνο, υπάρχει σχετικό θετικό πόρισμα της επιτροπής Μπεχράκη, η οποία είχε συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας. Κι ενώ μας διαβεβαίωναν πως ό,τι πει το πόρισμα θα γίνει δεκτό, εδώ και ένα χρόνο μας κοροϊδεύουν και δεν το εφαρμόζουν.
Ζητάμε, επίσης, να χαρακτηριστεί εργατικό ατύχημα ο θάνατος των συναδέλφων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Χάθηκαν 30 συνάδελφοι από Covid, το διάστημα πριν τα εμβόλια. Ακόμα δεν έχει ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα και είναι άδικο, καθώς οι οικογένειες πολλών από αυτούς ζούσαν από το μισθό του ατόμου που πέθανε και τώρα δεν έχουν καμία απολαβή, ενώ πολλών τα παιδιά έχουν σταματήσει τις σπουδές τους!».
· Πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανακοίνωσε διορισμούς ιατρικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού στα με ταχύτατες διαδικασίες και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει εξέλιξη στον τρόπο που γίνονται σήμερα οι διορισμοί. Αυτό σας καλύπτει;
«Για τις μόνιμες προσλήψεις που ζητάμε, υπάρχει μία διαρκής κοροϊδία από αυτή την κυβέρνηση. Αυτές οι 4.000 θέσεις που αναμένεται να προκηρυχτούν, αφενός είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ακόμα δεν έχουν προκηρυχθεί, δύο χρόνια μετά την πανδημία, ενώ γνωρίζουμε πόσο χρονοβόρες είναι οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Ουσιαστικά, μόνιμη πρόσληψη σε προσωπικό δεν έχει γίνει καμία! Και έχουμε τόσες χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις (περίπου 2.000) και αποχωρήσεις. Υπάρχουν 5.000 αναστολές εργασίας. Από αυτούς, κάποιοι υγειονομικοί που βρίσκονταν σε αναστολή, νόσησαν με Covid και γύρισαν με πιστοποιητικό νόσησης. Περίπου 3.000 συνάδελφοι λείπουν κάθε φορά».
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι από Τρίτη 1/2/2022 εφαρμόζεται η διάταξη για τη χρονική διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού που είναι 7 μήνες. Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ: «Οι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν πρώτοι και η συντριπτική πλειονότητα ξεπέρασε το επτάμηνο. Έτσι, πάνω από 10.000 υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιασθεί με την αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου θα πρέπει να βγουν σε αναστολή με βάση το Νόμο».
«Πρέπει, να τονίσω ότι θεωρούμε απαράδεκτες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ: δεν μπορεί να επιστρέφουν σε πέντε ημέρες στη δουλειά οι συνάδελφοι που βρέθηκαν θετικοί. Δεν έχει νόημα πια να έχεις έναν ανεμβολίαστο υγειονομικό σε αναστολή, όταν φέρνεις στο νοσοκομείο εργαζόμενο ο οποίος ακόμα νοσεί, με κίνδυνο να διασπείρει τον ιό. Πρέπει να γίνει άρση των αναστολών!
Πριν τα Χριστούγεννα, και ο υπουργός Υγείας και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είχαν ανακοινώσει ότι θα γίνει ο διαγωνισμός και ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει προκηρυχθεί. Δεν έχουν γίνει ακόμα οι αιτήσεις στο ΑΣΕΠ. Τώρα συγκεντρώνουν τα αιτήματα από τα νοσοκομεία για το επικουρικό προσωπικό, γιατί θα δώσουν αυξημένη μοριοδότηση στους επικουρικούς. Εάν, λόγω της αυξημένης μοριοδότησης, προσληφθούν όλοι οι επικουρικοί, θα γίνουν μόνιμοι μεν, αλλά το σύστημα δε θα προσλάβει νέο προσωπικό.
Σίγουρα, δε θα προσληφθούν όλοι, γιατί όπως και στις προηγούμενες προκηρύξεις, κάποιοι θα απολυθούν. Αλλά και να απολυθούν πάλι θα χάσουμε προσωπικό από τους επικουρικούς. Με λίγα λόγια, θα είμαστε ίδιοι αριθμητικά, ασχέτως διαγωνισμού…».
· Τι ζητάτε στο θέμα των προσλήψεων των υγειονομικών;
«Η κυβέρνηση έπρεπε, πριν δύο χρόνια, όταν ξέσπασε η πανδημία και ξέραμε ότι θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να το ξεπεράσουμε, να κάνει μία προκήρυξη δέκα χιλιάδων θέσεων, οι οποίες -παρόλες τις χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ- θα είχαν ολοκληρωθεί έως τώρα. Εκφράζουμε την απορία μας γιατί δεν μονιμοποιούνται οι έκτακτοι υγειονομικοί; Έχουμε κατάσταση πολέμου και καλύπτουν μόνιμες ανάγκες. Να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Να προσλάβουν 4.000 νέο προσωπικό όχι να γίνεται ανακύκλωση του προσωπικού…».
Κανένας σχεδιασμός για τα νοσοκομεία!
«Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένας σχεδιασμός για τα νοσοκομεία σε σχέση με την πανδημία! Το προσωπικό είναι εξαντλημένο δύο χρόνια τώρα. Μετατρέπουν νοσοκομεία, όπως στο Σισμανόγλειο, σε κλινικές Covid. Δεν υπάρχει νοσοκομείο βορειοανατολικά της Αττικής να εξυπηρετεί γενικά περιστατικά. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός! Θέτουν σε εφημερία το ογκολογικό νοσοκομείο χωρίς γιατρούς για να καλύψουν τα κενά που αφήνει το Σισμανόγλειο. ΣΧΕΔΙΟ ΜΗΔΕΝ!».
Όλα όσα πρέπει η κυβέρνηση και το υπουργείο να πράξουν άμεσα για τη δημόσια Υγεία
«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση και με τις δηλώσεις και με τις ενέργειες της, δεν έχει ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κατά την περίοδο της πανδημίας. Αντίθετα, ψάχνει την ευκαιρία να ιδιωτικοποιήσει το σύστημα, να συγχωνεύσει και να καταργήσει υγειονομικές μονάδες. Εμείς ζητάμε να στελεχωθεί το σύστημα. Θέλουμε να μπει ο ιδιωτικός τομέας, αλλά με πραγματική επίταξη, δηλαδή, να νοσηλεύει –όχι επιλεκτικά– περιστατικά κορονοϊού και όχι να μετατρέπονται ολόκληρα νοσοκομεία σε κλινικές Covid. Θέλουμε η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη να μην πληρώνεται από την τσέπη των πολιτών, καθώς είναι ευθύνη του Κράτους. Θεωρούμε τα 47 ευρώ που κοστολογείται το PCR ως κοροϊδία, καθώς τα νοσοκομεία αγοράζουν τα PCR με δέκα 17,97 ευρώ. Από την άλλη, θα πρέπει να συνταγογραφούνται τα τεστ και ο ΕΟΔΥ θα πρέπει να είναι σε κάθε γειτονιά για να κάνει διαγνωστικούς ελέγχους, και όχι να καθυστερούν οι ομάδες του να κάνουν τις δόσεις του εμβολίου στο σπίτι σε άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Στην Πρωτοβάθμια, δίνουν οδηγίες να πηγαίνουν εγκαίρως οι πολίτες στο γιατρό τους, αλλά κανένας δεν έχει οικογενειακό γιατρό. Σε ποιο γιατρό θα πάνε. Έτσι, φτάνουν οι πολίτες στο νοσοκομείο, πολύ αργά, σε βαριά κατάσταση με κορονοϊό, συχνά, σε μη αναστρέψιμη κατάσταση. Αυτά είναι γενικά αιτήματα της Ομοσπονδίας».
· Πιστεύετε ότι θα ικανοποιηθούν κάποια από τα αιτήματα που θέτετε;
«Όχι, δεν το πιστεύουμε, αλλά θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι να εισακουστούμε! Η κυβέρνηση δεν έχει δείξει δείγματα ευαισθησίας. Κυρίως, στοχοποιεί το υγειονομικό προσωπικό το τελευταίο διάστημα παρά έχει ευαισθητοποιηθεί απέναντι μας, αγνοώντας την προσφορά μας και τα δίκαια αιτήματά μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για το καλό των ασθενών, του υγειονομικού προσωπικού και της δημόσιας Υγείας!».