Ανάλυση: Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η πρόταση μομφής είναι καταλύτης πολιτικών εξελίξεων
Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την τριήμερη συζήτηση φαίνεται ότι κατάφερε το βασικό επίδικο της πρότασης δυσπιστίας. Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει αρχίσει και σε αυτό συνηγόρησε και η ίδια η κυβέρνηση όπως αποτιμάται από τη στάση και του κ. Μητσοτάκη στη συζήτηση. Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης αποτιμάται ως καταλύτης πολιτικών εξελίξεων με το τέρμα του δρόμου να δείχνει την απλή αναλογική και ήδη τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για λύσεις τύπου κυβέρνησης Παπαδήμου με επίκεντρο την εργαλειοποίηση του ΚΙΝΑΛ από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Μένει να φανεί πόσο θα διαρκέσει αυτή η προεκλογική περίοδος και πόσο επιζήμια θα είναι για την διακυβέρνηση της χώρας και το πολιτικό κλίμα. Ο κ. Τσίπρας πάτησε πάνω σε δυο βασικές αδυναμίες της κυβέρνησης που πλέον είναι εδραιωμένες στην συνείδηση των πολιτών.
- Στην ηθική απαξία του επιτελικού κράτους μετά το φιάσκο του εγκλωβισμού των πολιτών στην Αττική οδό και τους δρόμους της Αθήνας, αλλά και στην ηθική κατάπτωση από τις αποκαλύψεις του Μένιου Φουρθιώτη. Και το δεύτερο φαίνεται ότι βάρυνε πολύ και στον τρόπο με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση συνολικά επιχείρησαν κατά την τριήμερη συζήτηση να αντιμετωπίσουν με συγγνώμες και μισές δικαιολογίες, όπως ότι χιόνισε μέρα μεσημέρι και όχι τη νύχτα ως συμβαίνει συνήθως.
Η παραδοχή δε του πρωθυπουργού ότι θα έπρεπε να είχε απαγορεύσει την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων νωρίτερα ήταν και η απόδειξη της αλαζονείας της εξουσίας και της υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων του κρατικού μηχανισμού για να ληφθεί ένα ιδεοληπτικό ρίσκο σε βάρος των πολιτών μόνο και μόνο για να αποδειχθεί ότι η οικονομική δραστηριότητα και οι επιχειρήσεις θα λειτουργούσαν εν μέσω χιονιά.
Τα επόμενα βήματα
Ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι δεν θα μείνουν μόνο στην πρόταση μομφής. Με την εμπιστοσύνη να έχει πλέον χαθεί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως εκτιμάται από την Κουμουνδούρου και στο πλαίσιο της στρατηγικής πρόωρων εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακώσει την πίεση στην κυβέρνηση τόσο με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο καθώς πλέον το πρέσινγκ στη Βουλή αναμένεται να ενταθεί για όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της πλειοψηφίας ενώ και στο πεδίο των λαϊκών διεκδικήσεων το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιδιώξει να εντείνει την παρουσία του ασκώντας πίεση και από το πεζοδρόμιο.
- Για μια ακόμη φορά ο Παύλος Πολάκης βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης από την πλευρά της ΝΔ. Οι αντιδράσεις του βουλευτή Χανίων στην ολομέλεια κατά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη και στις αναφορές του στην πανδημία η αποστροφή του λόγου του κ. Μητσοτάκη και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ότι ταυτίζεται με τον Πολάκη προκάλεσε τα δεικτικά σχόλια για την αντίστοιχη ταύτιση του κ. Μητσοτάκη με τον Φουρθιώτη.
Μάλιστα η μη αποπομπή του νούμερο δυο της κυβέρνησης καθώς σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «είναι η πρώτη φορά που η νύχτα διεισδύει στο Μέγαρο Μαξίμου» έδωσε ισχυρή λαβή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να χρεώσει απευθείας στον Πρωθυπουργό την «τηλεπερσόνα της trash tv».
Η υπόθεση Φουρθιώτη και τα γραπτά μηνύματα του κ. Γεραπετρίτη τα οποία ο υπόδικος τηλεπαρουσιαστής έχει κάνει φειγ βολαν στο διαδίκτυο μαζί με τις «εξυπηρετήσεις» τις εμπεριέχουν σε συνδυασμό με το επίπεδο οικειότητας που είχε αναπτύξει με κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος ήρθαν να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο της λίστας με τις απευθείας αναθέσεις σε «πεθερές και συννυφάδες, φίλους και κολλητούς» που κατήγγειλε ο Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.
Όταν μάλιστα ο κ. Τσίπρας στρίμωξε τον πρωθυπουργό θέτοντας το μέγεθος της διαφθοράς στο πραγματικό του μέγεθος αποτιμώντας τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος σε 5δισ.€ ο κ. Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού ενέταξε σε αυτό το ποσό τα ραφάλ για να δικαιολογήσει τα κυβερνητικά πεπραγμένα στην καρδιά της υγειονομικής κρίσης τονώνοντας το πατριωτικό αίσθημα αναζητώντας και έναν τρόπο να ξεπλύνει την κατηγορία όπως σημειώνουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα.
Εξελίξεις
Ταυτόχρονα οι επιθέσεις στο ΚΙΝΑΛ από την πλευρά της πλειοψηφίας και ο χρονικός εξοστρακισμός του Νίκου Ανδρουλάκη από τη διαδικασία της ολομέλειας αποκάλυψε και την αμηχανία που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει χαράξει μια στρατηγική με διπλή στόχευση από τη μια να παρουσιαστεί ως έχων το ρόλο του ρυθμιστή του Κέντρου και από την άλλη πλευρά να πιέσει τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τραβηχτεί σε πιο κεντρώες θέσεις. Το μόνο σίγουρο είναι το ΚΙΝΑΛ για την ώρα δείχνει να επαναπατρίζει ψηφοφόρους απο τον Κεντρώο χώρο εκεί οπου ο κ., Μητσοτάκης άντλησε τις μεγαλύτερες δυνάμεις του.
- Η φθορά που αποτυπώνεται στις μετρήσεις και οι απώλειες προς τη Χαριλάου Τρικούπη δεν προοιωνίζουν ένα ομαλό δρόμο προς τις κάλπες.
Μάλιστα η πίεση εντείνεται και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θέτει πλέον σαφώς το δίλλημα στο κ. Ανδρουλάκη και τα στελέχη του για το αν θέλουν ή όχι να φύγει η κυβέρνηση της Δεξιάς και την ίδια στιγμή επιχειρούν να τους φέρουν προ της ευθυνών απέναντι σε σενάρια που διακινούνται από την ίδια την κυβέρνηση για κυβερνήσεις ειδικού σκοπού.
Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος απευθύνοντας το καθαρό ερώτημα στο ΚΙΝΑΛ καυτηρίασε τη θέση του κ. Ανδρουλάκη για το όχι σε πρόωρες εκλογές «εκτός αν στο πίσω μέρος του μυαλού κάποιων – δεν λέω για σας – υπάρχει το σενάριο με αντίστοιχα σενάρια που έζησε η χώρα το 2011 με την κυβέρνηση Παπαδήμου».
- Μάλιστα ένα ρεπορτάζ για μια συνάντηση μεταξύ Γεραπετρίτη και Μαργαρίτη Σχοινά έδωσε νέες λαβές για σχόλια στον απόηχο και της νευρικής απάντησης του υπουργού επικρατείας στον Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση του προϋπολογισμού όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ευθέως και για πρώτη φορά με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο το αίτημα της παραίτησης του κ. Μητσοτάκη, αλλά και της μετέπειτα αρθρογραφίας του σε μεγάλη εφημερίδα για να εξηγήσει πως βάσει Συντάγματος οι διερευνητικές εντολές επιστρέφουν πρώτα στην πλειοψηφία. Ασχέτως αν καταφανώς το αίτημα του κ. Τσίπρα δεν προϋπόθετε κανένα τέτοιο σενάριο παρά μόνο την παραίτηση και την προκήρυξη εκλογών.
Πάντως ξένισε πολύ η στάση του κ. Ανδρουλάκη ο οποίος δεν ανέβασε ιδιαίτερα τους τόνους της αντιπαράθεσης μετά τη συμπεριφορά του Προέδρου της Βουλής τόσο απέναντι στον ίδιο όσο και στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα.
Η ανακοίνωση μάλιστα του ΚΙΝΑΛ μετά τη σύγκρουση στην ολομέλεια ήταν μια τοποθέτηση ίσων αποστάσεων με τη Χαριλάου Τρικούπη να συνεχίζει να επενδύει στο μετριοπαθή λόγο και τη σοβαρότητα απέναντι στην «κοκορομαχία» όπως σχολίαζαν για την σύγκρουση κορυφής στην τριήμερη συζήτηση της Βουλής.