ΠΟΥ για “Όμικρον”: Δεν θα είναι η τελευταία μετάλλαξη
Μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον του κοροναϊού να είναι ηπιότερη από τη Δέλτα, αλλά παραμένει επικίνδυνη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Όπως αναφέρει η Δρ. Μαρία Βαν Κέρκοβ του ΠΟΥ, υπάρχουν άνθρωποι που νοσηλεύονται με Όμικρον σε νοσοκομεία, ενώ κάποιοι από αυτούς πεθαίνουν.
Σύμφωνα με την ίδια, η υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον οδηγεί σε μεγάλες εξάρσεις κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο, κάτι που θέτει υπό σημαντική πίεση τα συστήματα Υγείας, τα οποία είναι ήδη πολύ επιβαρυμένα, δεδομένου ότι έχουμε πλέον μπει στην τρίτη χρονιά αυτής της πανδημίας.
Επιπλέον, η ειδικός του ΠΟΥ τονίζει ότι είναι σημαντική η μείωση της μετάδοσης της Όμικρον για μια σειρά από λόγους:
– Πρώτον, για την προστασία των ανθρώπων από μόλυνση, καθώς ενδέχεται να τους οδηγήσει στη σοβαρή νόσηση. Τονίζει μάλιστα ότι το ρίσκο είναι μεγαλύτερο για τα γηραιότερα άτομα και τους ανεμβολίαστους.
– Δεύτερον, οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως τον αντίκτυπο της μετά-Covid περιόδου ή μακράς Covid.Έτσι, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό, κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με πιο μακροχρόνιες συνέπειες.
– Τρίτον, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και άλλων υπηρεσιών.
– Και τέταρτον, όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να μεταλλαχθεί.
Σύμφωνα με την ίδια, δεν μπορούν να προβλεφθούν τα χαρακτηριστικά μιας νέας παραλλαγής που ίσως εμφανιστεί. Όπως τονίζει, θα είναι σίγουρα πιο μεταδοτική για να καταφέρει να επικρατήσει έναντι των υπαρχόντων παραλλαγών του ιού.
Θα μπορούσε μάλιστα να είναι λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή, ενώ πιθανόν να είναι ικανή να διαφεύγει της ανοσίας.
Για αυτό τον λόγο, ο ΠΟΥ επιθυμεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ανησυχητικών παραλλαγών του ιού στο μέλλον.