Τα επιδημιολογικά δεδομένα για την χαλάρωση των μέτρων

Τα επιδημιολογικά δεδομένα για την χαλάρωση των μέτρων

Παρόλο που οι ειδικοί προβλέπουν αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της παρούσας πανδημικής έξαρσης σε 3 με 4 εβδομάδες, έγινε χτες, από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η ανακοίνωση σχετικά με την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, που αφορούν την απελευθέρωση του ωραρίου στη διασκέδαση και την εστίαση και την επαναφορά μουσικής, ενώ εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο της καθήμενης διασκέδασης.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Ενώ την Τετάρτη είχαμε αρνητικό ρεκόρ για το 2022 με 115 νεκρούς και την Πέμπτη 112, η χτεσινή ανακοίνωση της χαλάρωσης των μέτρων από τον υπουργό, παρά τα στοιχεία που την ίδια ημέρα έδωσαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, προκαλεί το εύλογο ερώτημα με ποια επιδημιολογικά δεδομένα ελήφθη η απόφαση για την αποκλιμάκωση.

ΠΟΕΔΗΝ: Έγγραφο – “βόμβα” στα νοσοκομεία να προσέξουν περιστατικά ασθενών που θα έπαιρναν δημοσιότητα

Προσπαθώντας να δώσει μία αιτιολογημένη βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκε η απόφαση, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, σχολίασε ερωτώμενη: 

«Είναι κάτι το οποίο συζητήθηκε αρκετά στην Επιτροπή μας. Το συζητάμε κάθε εβδομάδα τις τελευταίες δύο–τρεις εβδομάδες. Παρακολουθώντας, λοιπόν, την πορεία της πανδημίας τις τελευταίες τρεις–τέσσερις εβδομάδες, βλέπουμε μία σταδιακή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων που οφείλονται στην Όμικρον.

Και αυτό κυρίως οφείλεται στη συμπεριφορά όλων μας που συνειδητοποιήσαμε αυτό το μεγάλο, το καινούργιο πανδημικό κύμα της Όμικρον και όλοι τροποποιήσαμε τη συμπεριφορά μας, ο καθένας ξεχωριστά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, λοιπόν, μία σημαντική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, η οποία εμφανίζει μία σταθεροποίηση την τελευταία εβδομάδα. Δηλαδή την τελευταία εβδομάδα δεν έχουμε τόσο μεγάλη μείωση όσο είχαμε την προηγούμενη.

Τώρα αναφορικά με τους σκληρούς δείκτες και κυρίως με τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων, ξέρουμε ότι αυτά ακολουθούν. Δηλαδή αυτή τη στιγμή βλέπουμε τις νέες διασωληνώσεις και δυστυχώς τους ανθρώπους που χάνονται, οι οποίοι είναι άνθρωποι που είχαν νοσήσει πριν και τα Χριστούγεννα. Συνεπώς, είναι λογικό να ξέρουμε ότι αυτοί οι δείκτες θα μειωθούν πολύ πιο αργά.

Προφανώς σε καμία περίπτωση, δεν έχουμε καμία πρόθεση να δοθεί ένα μήνυμα ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα.

Τα πράγματα πάνε όπως πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, έχουμε την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον, η οποία ελπίζουμε με βάση αυτά που ξέρουμε, με βάση αυτά που βλέπουμε και από τα διεθνή δεδομένα αλλά και από τη χώρα μας, ότι τα νέα κρούσματα θα οδηγήσουν σε λιγότερες εισαγωγές και σε λιγότερη επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Όμως αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι οι οποίοι νοσηλεύονται είναι άνθρωποι οι οποίοι νόσησαν προηγουμένως και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό.

Είναι άνθρωποι οι οποίοι, δυστυχώς, θα ακολουθήσουν τη σοβαρή νόσο και είναι κατ΄ εξοχήν άνθρωποι ανεμβολίαστοι. Αυτό το επιβεβαιώνουμε κάθε μέρα ότι οι  άνθρωποι οι οποίοι χάνονται στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι.

Και αν υπολογίσει κανείς και τους ανθρώπους οι οποίοι είναι μεγαλύτερης ηλικίας και δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, φτάνουμε σχεδόν στο 100%.

Είναι άνθρωποι οι οποίοι, δυστυχώς, ακόμα και να έχουν κάνει τις δυο δόσεις δεν πρόλαβαν να κάνουν την τρίτη παρόλο που πέρασαν αρκετοί μήνες μετά τη δεύτερη.

Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για νέα εποχή, για πλήρη αποκλιμάκωση. Συνεχίζουμε να φοράμε τη μάσκα μας, συνεχίζουμε να έχουμε το νου μας. Ο ιός είναι εδώ, ανάμεσά μας, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι λιγάκι να ζούμε ξανά όλοι λίγο διαφορετικά».

Σχετικά Άρθρα