Πούτιν-Μακρόν συμφώνησαν για συνέχιση διαλόγου για την Ουκρανία

Πούτιν-Μακρόν συμφώνησαν για συνέχιση διαλόγου για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Μόσχα πρέπει να σέβεται την εθνική κυριαρχία των γειτονικών χωρών, ανέφερε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα, συμφώνησαν επίσης ότι οι χώρες τους θα επιδιώξουν να έχουν τετραμερείς συνομιλίες στο πλαίσιο του λεγόμενου “σχήματος της Νορμανδίας” (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) με σκοπό να μειωθεί η ένταση, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

“Ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι ήθελε να συνεχιστεί ο διάλογος και ότι ήταν σημαντικό να εργαστούμε για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ”, είπε ο αξιωματούχος. Πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της κατάστασης.

Πούτιν και Μακρόν συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο, σύμφωνα με το Ελιζέ και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η αποκλιμάκωση. “Ο πρόεδρος Πούτιν δεν εξέφρασε καμία επιθετική πρόθεση. Είπε ξεκάθαρα ότι δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση” αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Εξάλλου, για τις συνομιλίες που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Γάλλος αξιωματούχος είπε ότι παραμένουν “δύσκολες” αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Απ’ την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα μελετήσει προσεκτικά τις γραπτές απαντήσεις που έλαβε από τη Δύση στις 26 Ιανουαρίου από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, στις δικές της προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας και ήδη μετά από αυτό θα καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειες της.

Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις απαντήσεις τους στις προτάσεις της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας δεν έλαβαν υπόψιν τις θεμελιώδεις ανησυχίες της Ρωσίας.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο σε όλο το φάσμα των ζητημάτων της ευρωπαϊκής ασφάλειας, ανέφερε το Κρεμλίνο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι “σε σχέση με την ανάληψη της προεδρίας από την Γαλλία στο Συμβούλιο της Ε.Ε. στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ο Μακρόν ενημέρωσε τον Πούτιν για τις προσεγγίσεις του Παρισιού στο πανευρωπαϊκό πεδίο”.

Ο Πούτιν κατά την συνομιλία υπογράμμισε τη σημασία της απαρέγκλιτης τήρησης εκ μέρους του Κιέβου των συμφωνιών του Μινσκ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου στην οποία επισημαίνεται ότι η Ρωσία και η Γαλλία τόνισαν ότι έχουν κοντινές θέσεις στο ζήτημα του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης ΚΟΣΔ) που σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Επίσης οι δύο πρόεδροι συζήτησαν μεταξύ άλλων τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και αντάλλαξαν απόψεις για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κοροναϊού, ενώ συμφώνησαν όπως επισημαίνει το Κρεμλίνο στην ανακοίνωση του “να παραμείνουν σε στενή επαφή”.

Νέες αιχμές από ΗΠΑ

Η Ρωσία λέει πως δεν θέλει πόλεμο, όμως έχει βάλει ένα “όπλο στο τραπέζι» στις διαπραγματεύσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώνοντας στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν.

Στη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Σάλιβαν χαρακτήρισε “ασυνήθιστη” την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών και δήλωσε ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί ως συνηθισμένα στρατιωτικά γυμνάσια.

“Είναι το αντίστοιχο του να είχαμε εσείς κι εγώ μια συζήτηση ή μια διαπραγμάτευση. Αν βάλω ένα όπλο πάνω στο τραπέζι και πω ότι έρχομαι ειρηνικά, αυτό είναι απειλητικό”, δήλωσε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους. “Και αυτό είναι που βλέπουμε τώρα”.

“Ελπίζουμε πως η ρωσική κυβέρνηση εννοεί αυτά που λέει και δεν σχεδιάζει να εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία και δεν θα το πράξει. Όμως τα γεγονότα δείχνουν ότι έχει αυτή τη στιγμή την ικανότητα να το κάνει”, δήλωσε.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πως κατά την εκτίμησή του η Ρωσία δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα επιτεθεί στην Ουκρανία, αλλά είναι έτοιμη να το κάνει. “Πιστεύω ότι η απόφαση για επίθεση δεν έχει ληφθεί ακόμη”, είπε ο Μπρούνο Καλ.

Η γερμανική εκτίμηση έρχεται αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε χθες στον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι υπάρχει “μια ξεκάθαρη πιθανότητα οι Ρώσοι να εισβάλουν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο”, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο, που επικαλείται το CNN, η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Μπάιντεν και Ζελένσκι “δεν πήγε καλά”. Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, αμφισβήτησε την αξιοπιστία του αξιωματούχου, προειδοποιώντας ότι ανώνυμες πηγές “διέρρευσαν ψέματα”.

Πηγές: AFP, CNN 

Σχετικά Άρθρα