Και η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων κατά της δίωξης Βαξεβάνη-Παπαδάκου
Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν τις έρευνές τους για τους δημοσιογράφους Κώστα Βαξεβάνη και Ιωάννα Παπαδάκου και να διασφαλίσουν ότι τα μέλη του Τύπου δεν αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για το έργο τους, δήλωσε την Τετάρτη η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ).
Η CPJ επισημαίνει ότι “οι αρχές κατηγορούν τους δημοσιογράφους για πολλαπλά ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με τα ρεπορτάζ τους για κυβερνητικούς αξιωματούχους που φέρεται να δωροδοκούνταν από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis, καθώς και άλλες καταγγελίες για διαφθορά, σύμφωνα με αυτές τις πηγές” και σημειώνει ότι ο Κ. Βαξεβάνης και η Γ. Παπαδάκου τόνισαν στην επιτροπή ότι αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς και ότι αντιμετωπίζουν πολιτικά αντίποινα για το έργο τους.
“Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν τις έρευνές τους για τους δημοσιογράφους Κώστα Βαξεβάνη και Ιωάννα Παπαδάκου και να διασφαλίσουν ότι τα μέλη του Τύπου δεν αντιμετωπίζουν νομική παρενόχληση για έρευνες ετών για κυβερνητική διαφθορά”, δήλωσε ο Gulnoza Said, συντονιστής του προγράμματος CPJ για Ευρώπη και Κεντρική Ασία. ”Οι αρχές θα πρέπει να σταματήσουν να καταδιώκουν τους δημοσιογράφους απλώς και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους και θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ερευνητές που αποκαλύπτουν τη διαφθορά”, τόνισε.
Οι κατηγορίες εναντίον του Βαξεβάνη προκύπτουν από τις έρευνες του Documento το 2018 έως το 2020 για κυβερνητικούς αξιωματούχους που φέρονται να δωροδοκούνταν από τη Novartis, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, τονίζει η Επιτροπή.
Ο Βαξεβάνης είπε στην CPJ ότι εμφανίστηκε στο δικαστήριο στις 19 Ιανουαρίου ως απάντηση στην κλήση, όπου του επιδόθηκε φάκελος δεκάδων χιλιάδων σελίδων και καλείται να επιστρέψει στο δικαστήριο στις 18 Φεβρουαρίου για την πλήρη κατάθεσή του, μετά την οποία μπορεί να του ασκηθεί δίωξη.
Η Παπαδάκου, η οποία ζει στις Βρυξέλλες, είπε ότι οι κατηγορίες εναντίον της σχετίζονται με την κάλυψη της υπόθεσης Novartis όταν εργαζόταν ως δημοσιογράφος, καθώς και με την κάλυψη της διαρροής μιας λίστας πλούσιων Ελλήνων το 2013 που χρησιμοποιούσαν ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς για να μην πληρώνουν φόρους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η CPJ έστειλε email στην εισαγγελία στο Ανώτατο Δικαστήριο Αθήνας, στο τμήμα Τύπου της Novartis στην Ελλάδα και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για σχόλια, αλλά δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κάποια απάντηση.