Συναγερμός στην ΕΕ για νέα ενεργειακή κρίση

Συναγερμός στην ΕΕ για νέα ενεργειακή κρίση

Η ουκρανική κρίση και ο φόβος για ρωσική εισβολή και επακόλουθη σύρραξη, που θα διατάρασσε ή ακόμη και θα διέκοπτε απότομα την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης από τη Μόσχα, έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τελευταία αναζητά εδώ και τώρα λύσεις, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει επαρκώς μια ενδεχόμενη νέα κρίση που δύναται να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στην προμήθεια φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο αλλά και να εκτοξεύσει περαιτέρω, σε δυσθεώρητα ύψη, τις τιμές.

Πρώτιστο μέλημα είναι η διασφάλιση της αθρόας τροφοδοσίας της Ευρώπης, εν μέσω χειμώνα, όπου τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι ούτως ή άλλως σε χαμηλά επίπεδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποιείται, με την αρμόδια επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, να αναγνωρίζει το υφέρπον πρόβλημα που «πηγάζει» από την κρίση στην Ουκρανία και να σημειώνει ότι ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με εταίρους για τη δυνατότητα αύξησης της προμήθειας φυσικού αερίου.

Η πρώτιστη λύση ετούτη τη στιγμή μοιάζει να είναι μια «συνταγή» που δοκιμάστηκε τις προηγούμενες εβδομάδες και είχε επιτυχία, καθώς συνετέλεσε στη μείωση των τιμών φυσικού αερίου από τα επίπεδα ρεκόρ που είχαν ανέλθει. Αυτή είναι η μεταφορά με πλοία πρόσθετων φορτίων αμερικανικού υγροποιημένου αερίου σε λιμάνια της Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το Κατάρ, με άλλους σημαντικούς εξαγωγείς φυσικού αερίου και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με κύριο αντικείμενο αρχικώς τη διασφάλιση και εν συνεχεία την ενίσχυση της μεταφοράς LNG στα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Στη παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα που έχει ως επίκεντρο την Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και η εξάρτησή της από τη Ρωσία αποτελεί μια άκρως σημαντική πτυχή, διαμορφωτή ισορροπιών και ενίοτε συμμαχιών. Οι ΗΠΑ, με αφορμή και την κρίση στις σχέσεις Μόσχας-Δύσης, επιχειρεί να «σπάσει» ή έστω να μετριάσει τη ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, ενισχύοντας τον ρόλο και τη σημασία των φορτίων υγροποιημένου αερίου.

Για την Ευρώπη, το αμερικανικό LNG αλλά και οι άλλες «προσφορές» από μεγάλους εξαγωγείς φυσικού αερίου, αποτελούν σανίδα σωτηρίας αν όχι μονόδρομος, κυρίως αν η κρίση στην Ουκρανία εκτραχυνθεί, προκαλώντας ενεργειακό μπλάκ άουτ στη Γηραιά Ηπειρο.

Μετά από μία εβδομάδα ταχείας αποκλιμάκωσης, η τιμή του φυσικού αερίου επέστρεψε χθες σε ανοδική τροχιά, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οικιακών καταναλωτών σε όλη της Ευρώπη.

Στο χρηματιστήριο ενέργειας του Αμστερνταμ η τιμή του συμβολαίου ανέβηκε έως και κατά 7,2% και διαμορφώθηκε σε 80,65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ακόμη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η τιμή του συμβολαίου Μαρτίου, που εκτοξεύτηκε 8,9% υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο, στα 80,77 ευρώ.

Πηγή: sofokleousin.gr

Σχετικά Άρθρα