Τα νέα για την πανδημία…. μαζεύουν τα υπεραισιόδοξα σενάρια – Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα

Τα νέα για την πανδημία…. μαζεύουν τα υπεραισιόδοξα σενάρια – Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα

Tα επιδημιολογικά στοιχεία που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας δεν επιβεβαιώνουν το υπεραισιόδοξο αυτό σενάριο για τερματισμό της πανδημίας. Η πραγματικότητα των σκληρών δεικτών διαψεύδει κάθε προσδοκία, ενώ αναζητούνται συνεχώς απαντήσεις για τον υψηλό αριθμό θανάτων και κρουσμάτων.

Από τη μία οι αλλεπάλληλες καταγγελίες για την τρομακτική κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, και από την άλλη οι αυξανόμενες περιπτώσεις διασωληνώσεων από την μετάλλαξη Όμικρον, προκαλούν πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο. Αυτή τη στιγμή, στο Αττικό νοσοκομείο από τα 11 περιστατικά διασωληνώσεων, τα 4 αφορούν σε ασθενείς με Όμικρον.

Και μέσα σε όλα αυτά, καταρρίπτεται το ένα αφήγημα πίσω από το άλλο. Η περιβόητη και πολυδιαφημισμένη ανοσία της αγέλης τελικά δεν υπάρχει. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον Γκίκα Μαγιορκίνη ο οποίος δήλωσε ότι «όσοι νόσησαν μπορούν να αρρωστήσουν ξανά σε τρεις μήνες»! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο επιχείρημα. Παράλληλα, στην εντατική βρίσκονται και εμβολιασμένοι με αναπνευστική ανεπάρκεια. Περιστατικό που καταρρίπτει και το αφήγημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού…

Το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να «μαζέψει» σιγά σιγά τις αναφορές περί «αποκλιμάκωσης κρουσμάτων» και παράλληλα να ανατρέψει πολλά από τα λεγόμενά της.

«Όποιος δεν κάνει και την αναμνηστική δόση θα θεωρείται ανεμβολίαστος και θα χάσει κάθε προνόμιο» προειδοποίησε χθες ο Γιάννης Οικονόμου. Προβληματισμός υπάρχει και για τον αυξημένο αριθμό θανάτων τον τελευταίο μήνα, οι οποίοι πλέον αριθμούν περίπου 22.400 από την αρχή της πανδημίας.

  • Ως την ερχόμενη Τετάρτη θα μελετηθεί τόσο η επιδημιολογική εικόνα, όσο και η εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία ώστε να ληφθούν οι τελικές τους αποφάσεις. Η παράταση των μέτρων θεωρείται βέβαιη, και όχι μόνο μέχρι τις 30 Ιανουαρίου. Δεν θεωρείται εφικτή ακόμα ούτε η επιστροφή της μουσικής στην εστίαση, αλλά ούτε και η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας τους στην ψυχαγωγία και τη διασκέδαση.

Την Πέμπτη ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ ότι 81 άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή νικημένοι από κοροναϊό ενώ η πίεση στα νοσοκομεία έχει φτάσει ξανά στο «κόκκινο» καθώς 688 άτομα βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Την ίδια στιγμή, την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν βαριά πάσχοντες ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, παρουσίασε με στοιχεία ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου.

Με ανάρτησή του στο Facebook αποκάλυψε ότι την Πέμπτη 20/1 και μέχρι τις 12:15 το μεσημέρι 122 βαρέως πάσχοντες ασθενείς, δίνουν τη μάχη εκτός ΜΕΘ, διασωληνωμένοι μηχανικά αεριζόμενοι σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες.

Ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, αναφέρει ότι τα στοιχεία προέρχονται από την επίσημη ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμονής για ΜΕΘ υπουργείου Υγείας – ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ.

Τη στιγμή που τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, η χώρα έχει ξεπεράσει τους 22.000 νεκρούς από κορονοϊό, προχωρά όπως φαίνεται στην υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων σχεδιασμών της για κατάργηση ή και υποβάθμιση νοσοκομείων με ταυτόχρονη είσοδο των ιδιωτών, αποδεικνύοντας.

Μάλιστα, η μετάλλαξη «Όμικρον» δυστυχώς δείχνει τα δόντια της, όπως είχαν προαναγγείλει οι ειδικοί, καθώς τουλάχιστον 4 ασθενείς διασωληνώθηκαν την Πέμπτη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Αττικόν».

Συνεπώς, όλα συντείνουν στο ότι η χαλάρωση των μέτρων απομακρύνεται τουλάχιστον προς ώρας. Την ερχόμενη Τετάρτη οι ειδικοί αναμένεται να επανεξετάσουν την επιδημιολογική εικόνα αλλά και την πίεση στα νοσοκομεία, για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Την ίδια ώρα μετά τη θύελλα αντιδράσεων τόσο σε επίπεδο κομμάτων, όσο και από τους εργαζόμενους, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε αλλαγές στο πλαίσιο για τις άδειες ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα, των οποίων τα παιδιά νοσούν με κορωνοϊό.

Οι αλλαγές βέβαια δεν είναι μεγάλες, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι έγιναν και για τα «μάτια του κόσμου», καθώς το πενθήμερο παραμένει, απλά διαφοροποιείται το ύψος της αποζημίωσης της 4ης ημέρας. Δηλαδή εκεί που η τέταρτη ημέρα αμείβονταν με το 50%, τώρα πάει στο 100%. Οι προηγούμενες τρεις ημέρες παραμένουν υποαμειβόμενες.

Το υπουργείο Εργασίας ωστόσο, δεν έχει ακόμα απαντήσει τι θα γίνει στις περιπτώσεις των πολύτεκνων εργαζόμενων. Θα μείνουν στο σπίτι υποαμειβόμενοι για πέντε ημέρες;

Σχετικά Άρθρα