Ανάλυση: Τι σημαίνει ο αιφνιδιασμός Τσίπρα για εκλογή προέδρου και κυρίως ΚΕ από τη βάση, γιατί αντιδρούν οι τάσεις

Ανάλυση: Τι σημαίνει ο αιφνιδιασμός Τσίπρα για εκλογή προέδρου και κυρίως ΚΕ από τη βάση, γιατί αντιδρούν οι τάσεις

Ήταν ο απόλυτος αιφνιδιασμός για τα μέλη του πολιτικού Συμβουλίου. Όχι τόσο η απευθείας εκλογή του προέδρου του κόμματος από τα μέλη του κόμματος, όσο κυριότερα η εκλογή και της Κεντρικής Επιτροπής από το μεγάλο σώμα και του τελευταίου μέλους σε όλη τη χώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας δημιουργεί μεγάλο πολιτικό γεγονός και αναμετράται τώρα όχι μόνο με την εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό. Το στοίχημα της συμμετοχής στις κάλπες που θα στηθούν τον Απρίλιο θα συγκριθεί αναπόφευκτα με τις αντίστοιχες εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης προέδρου στο ΚΙΝΑΛ και στη ΝΔ.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Ακόμη και σε αυτή τη μεγάλη ανατροπή που επεφύλασσε ο κ. Τσίπρας για την αριστερή τάση του κόμματος κανείς δεν επιχειρεί να αμφισβητήσει την ηγεμονία του Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά των προεδρικών οι αλλαγές που προτείνονται για το Συνέδριο στο καταστατικό του κόμματος εκτός από ριζοσπαστικές για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζονται και ως η υλοποίηση της δέσμευσης του προέδρου να ολοκληρώσει το μετασχηματισμό του κόμματος σε ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς με όρους λειτουργίας που αποτελούν ουσιαστικά το πάντρεμα των εσωκομματικών δημοκρατικών διαδικασιών που έχουν ήδη υιοθετήσει κόμματα από όλη την Ευρώπη και καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα από τους Podemos στην Ισπανία μέχρι τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόβα εκλογών

Η πρόταση Τσίπρα θα περάσει από τη βάσανο της έγκρισης του Συνεδρίου. Αν το σώμα των χιλιάδων συνέδρων αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το επόμενο βήμα στη μετεξέλιξή του, που αυτό θα συμβεί όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας μέσα σε λίγες ημέρες – είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο θα στήσει κάλπες σε όλη τη χώρα για να ανανεώσει ουσιαστικά την αδιαμεσολάβητη σχέση του με τους ψηφοφόρους του κόμματος.

  • Θα είναι μια πραγματική πρόβα εκλογών πριν τις εθνικές κάλπες, καθώς το ψηφοδέλτιο δεν θα περιλαμβάνει μόνο το όνομά του, αλλά όλα τα αιρετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπή. Οι κομματικές κάλπες που θα στηθούν σε μια εν δυνάμει εκλογική χρονιά θα είναι και η μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα.

Σε αυτή θα καταγράψει τη δυναμική του ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αλλά και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Μέσα από αυτή την πρώτη πρόβα εκλογών από την οποία αναμένεται να εξαχθούν κρίσιμα συμπεράσματα για πριν τις εθνικές κάλπες δεν αποκλείεται και αυτός είναι ο στόχος του προέδρου να αναδειχθούν και νέοι παίκτες, πρόσωπα δηλαδή που βρίσκονται μακριά από τον κομματικό μηχανισμό αλλά χαίρουν εκτίμησης και επιρροής στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.  

Από την πλευρά των προεδρικών μιλούν για ένα πραγματικό άνοιγμα στην κοινωνία το οποίο σε συνδυασμό με την απλοποίηση της διαδικασίας εγγραφής νέων μελών καθώς τελειώνει το ιδεολογικό face control των κομματαρχών, διαδικασία αποτρεπτική για όσους ήθελαν να μετέχουν πιο ενεργά στο ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι η πρότασή του και μάλιστα για ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλα τα ονόματα από όλη τη χώρα σπάει τις τάσεις και τις ομαδοποιήσεις και κυρίως δεν μετατρέπει σε αρχηγοκεντρικό το σύστημα εκλογής. Εκείνο όμως που επιμένουν ότι επιτυγχάνεται είναι η αποδυνάμωση των τάσεων στη διαδικασία της εκλογής του αρχηγού και των μελών της ΚΕ καθώς όλα τα μέλη έχουν τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα για μέλη της ΚΕ χωρίς να ανήκουν σε κάποια τάση.

Αυτή η εξέλιξη δίνει τη δυνατότητα σε πρόσωπα εγνωσμένου κύρους να θέσουν εαυτούς στη διάθεση του κόμματος και μάλιστα στο κέντρο λήψης και διαμόρφωσης της πολιτικής του κόμματος και αυτό από το σύνολο το μελών του κόμματος καθώς η συμμετοχή θα αφορά όλη την κοινωνία και όσους θέλουν χωρίς μεσάζοντες να συμμετέχουν.

Πρόκειται ουσιαστικά για κίνητρο στην πλατιά βάση των ψηφοφόρων του ώστε να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ με νέες εγγραφές μελών.

Πολιτικό γεγονός

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αντιληφθεί πλέον το τέλμα στο οποίο βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δυο χρόνια. Ένα τέλμα που μεγάλωσε ιδιαίτερα μετά το πολιτικό γεγονός που προκάλεσε το ΚΙΝΑΛ με την εκλογή του νέου του προέδρου και με τη συμμετοχή 270.000 πολιτών.

Κι αν οι αριθμοί σε κάποια φάση μπορεί να είναι πλασματικοί της πραγματικής επιρροής ενός κόμματος καθώς στις διαδικασίες αυτές τόσο της Χαριλάου Τρικούπη όσο και της ΝΔ καθώς στις κομματικές τους εκλογές ψηφίζουν και οι λεγόμενοι φίλοι, η ουσία είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης πρόσφατα κινείται πάνω στο κύμα της ευφορίας που δημιούργησε και φούντωσε ως μεγάλο πολιτικό γεγονός.

  • Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την περασμένη Άνοιξη όταν και άνοιγε δειλά δειλά στη Χαριλάου Τρικούπη η προεκλογική περίοδος επέμεναν ότι η Κουμουνδούρου έχει ανάγκη να δημιουργήσει πολιτικό γεγονός. Η συμμετοχή όμως είναι το μεγάλο αγκάθι σε αυτή τη διαδικασία. 60.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένας μικρός αριθμός μελών με την παρούσα φυσιογνωμία του κόμματος. Είναι όμως μικρός αριθμός μπροστά στους 270 χιλιάδες ή στους 450 χιλιάδες που συμμετείχαν στις κάλπες που έστησε το Μοσχάτο και με τις οποίες αναδείχτηκε ο κ. Μητσοτάκης πρόεδρος του κόμματος.

Το στοίχημα λοιπόν είναι υπαρκτό και το αναγνωρίζουν όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ και με αυτό ουσιαστικά σε λίγους μήνες θα πρέπει να αναμετρηθεί και ο κ. Τσίπρας κυρίως όμως με τον ίδιο του το εαυτό. Το ερώτημα είναι θα υπάρχει κάποιος άλλος υποψήφιος γιατί μέχρι τώρα το Συνέδριο επαναλάμβανε μια τυπική διαδικασία επανεκλογής του Αλέξη Τσίπρα με συντριπτικά ποσοστά.

Το πλέον βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξελίσσεται στον αναμορφωτή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα που γειώνεται με την κοινωνία και το φέρνει πιο κοντά στα αστικά πρότυπα λειτουργίας των σύγχρονων κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας.

Εξάλλου οι αιχμές που αφήνονταν από δημοσιολόγους αλλά και από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «κλειστή» λειτουργία του κόμματος και για το επίπεδο δημοκρατίας με αφορμή και την πρόσφατη εκλογή Ανδρουλάκη δεν περνούσαν απαρατήρητες καθώς είχαν βαθιά διείσδυση στους πολίτες.

Μετασχηματισμός…

Τόσο από την πλευρά των προεδρικών όσο και από τα μέλη που απαρτίζουν την Προοδευτική Συμμαχία και τους συνεργαζόμενους με το ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για τον απόλυτο μετασχηματισμό του κόμματος και την υλοποίηση της δέσμευσής του από το ιδρυτικό Συνέδριο του 2019.

Δεν την βλέπουν όμως όλοι με την ίδια ζέση την οργανωτική εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αν κάποιοι ήδη σε πρώτη φάση βλέπουν ουσιαστικά μια θεοποίηση των τάσεων μέσα από αυτή τη διαδικασία του ενιαίου ψηφοδελτίου για την εκλογή από τη βάση των μελών της ΚΕ κάποιοι άλλοι βλέπουν τη αποθέωση των επίδοξων δελφίνων, όπως άλλωστε συμβαίνει και στα άλλα αστικά κόμματα.

  • Οι επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης… Τσακαλώτος, Φίλης, Σκουρλέτης, Βούτσης και η παρέα της Ομπρέλας είναι στα κάγκελα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μάλιστα μίλησε ανοιχτά για ιδεολογικό μετασχηματισμό του κόμματος αρνούμενος και εκείνος όπως όλη η Ομπρέλα να αποδεχτεί ότι δεν πρόκειται για αλλαγές που αλλάζουν όλη τη πολιτική και ιδεολογική συγκρότηση ενός αριστερού κόμματος.

Ο Νίκος Βούτσης στη συζήτηση του Πολιτικού Συμβουλίου επέλεξε να μην αφήσει την υπόθεση να πάει μακριά μέχρι τις 31 Μαρτίου όταν και θα κριθεί η πρόταση Τσίπρα από το Συνέδριο, αλλά ζήτησε οι κορυφαίοι του κόμματος να τοποθετηθούν από τώρα για να καταγραφεί ποιοι διαφώνησαν και διαφωνούν με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να τα αλλάξει όλα στο κόμμα.

Ζήτησε να τεθεί η πρόταση του προέδρου σε ψηφοφορία και ο πρώτος συσχετισμός καταγράφηκε. 27 – 11 ήταν το αποτέλεσμα και αυτό σε μεγάλο βαθμό αντανακλά και το συνεδριακό συσχετισμό που υπάρχει με τα σημερινά δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 4 Απριλίου το σώμα του Συνεδρίου όπως όλα δείχνουν θα εγκρίνει την αλλαγή του καταστατικού και αμέσως θα στηθούν κάλπες.

Θα είναι ένα ακόμη επίπονο Συνέδριο και αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει η πολυτέλεια επανάληψης κάποιας ψηφοφορίας «λόγω παρανόησης».

Το πειθαρχικό

Κομβικής σημασίας όμως είναι και οι άλλες παρεμβάσεις που ενσταλάζει στο κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα των προεδρικών. Για πρώτη φορά στο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτείται Πειθαρχικό Όργανο – Επιτροπή δεοντολογίας θα λέγεται.

  • Η πρόβα του οργάνου είχε γίνει με την άτυπη «χειροτόνηση» του γραμματέα του Κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλου και της γραμματέως της ΚΟ Όλγας Γεςροβασίλη το καλοκαίρι του 2020 στη μεγάλη κρίση των εσωκομματικών «μαχαιρωμάτων» σε δημόσια θέα.

Πλέον το όργανο θα έχει αυτόνομο ρόλο και όλοι από τα απλά μέλη μέχρι τους κορυφαίους θα πρέπει να λογοδοτούν σε αυτό το όργανο με τον κ. Τσίπρα να πετά από πάνω το βάρος μιας διαγραφής αλλά και εκείνους που του ζητούν επίμονα τα τελευταία χρόνια να πάρει το μαχαίρι και να κόψει ανάρμοστες συμπεριφορές που πληγώνουν τον ίδιο αλλά και το ίδιο το κόμμα.

Σχετικά Άρθρα