Βουλγαρία: Ο πρόεδρος Ράντεφ ορκίστηκε για τη δεύτερη θητεία του
Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ και η αντιπρόεδρος Ιλιάνα Γιότοβα ορκίστηκαν σήμερα για τη δεύτερη θητεία τους ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης σε επίσημη τελετή.
Η ορκωμοσία έγινε από τον αντιπρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Κρίστιαν Βιγκένιν, αφού ανέγνωσε την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, με την οποία οι Ράντεφ και η Γιότοβα ανακηρύχθηκαν εκλεγμένοι πρόεδροι και αντιπρόεδροι της Δημοκρατίας. Ο όρκος ανέφερε: “Ορκίζομαι στο όνομα της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας και θα καθοδηγούμαι σε όλες τις ενέργειές μου από τα συμφέροντα του λαού. Ορκίζομαι σε αυτό”.
Έχοντας κερδίσει τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 14 Νοεμβρίου 2021, ο Ράντεφ και η Γιότοβα θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους στις 22 Ιανουαρίου 2022.
Στην τελετή παρευρέθηκαν ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, υπουργοί της κυβέρνησης, δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου, μέλη του διπλωματικού σώματος, των θρησκευτικών δογμάτων, κρατικών θεσμών, ο πρώην πρόεδρος (1997-2020) Πέταρ Στογιάνοφ και πρώην πρόεδροι της Εθνοσυνέλευσης.
Απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο και στο έθνος, ο Ράντεφ επισήμανε ότι η πρώτη του προεδρική θητεία διαπέρασε «δραματικές εποχές, όταν το παλιό αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης έφτασε στο απόγειό του, με αυξανόμενη δημόσια δυσαρέσκεια απέναντι στη διαφθορά, στην ανομία και στην προπαγάνδα στην οποία βασιζόταν». “Οι διαδηλώσεις πολιτών το 2020 κατά της μαφιόζικης διακυβέρνησης αποκάλυψαν γεγονότα και διαδικασίες που είχαν αποσιωπηθεί από τους έχοντες την εξουσία και που το κοινό είχε συνηθίσει να αποδέχεται μοιρολατρικά”, είπε ο Ράντεφ, όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ.
Στο σημείο αυτό, οι βουλευτές του κόμματος GERB-UDF (του πρώην κυβερνόντος κόμματος) αποχώρησαν από την αίθουσα της τελετής, ωθώντας τον πρόεδρο να πει: “Ούτε εμένα μου αρέσει, αλλά προτιμώ την αλήθεια». Συνέχισε λέγοντας ότι θα συνεχίσει να είναι επικριτικός όποτε διαπιστώνει λάθη στις αποφάσεις της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας. “Οι χιονοστιβάδες κρίσεων και οι κοινωνικές και οικονομικές τους συνέπειες πρέπει να αντιμετωπιστούν”, προειδοποίησε ο Ράντεφ.
“Κατά τα χρόνια της [πρώτης] θητείας, η Βουλγαρία εδραίωσε τη στρατηγική της εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο διάλογος με τη Ρωσία αποκαταστάθηκε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο ύστερα από δεκαετίες. Μαζί με τον πρόεδρο της Κίνας, αναβαθμίσαμε τις σχέσεις μας στο επίπεδο στρατηγικής. Οι σχέσεις με μια σειρά από μη ευρωπαϊκές χώρες αναθερμάνθηκαν επίσης», σημείωσε ο Ράντεφ.
“Συγκαταλέγομαι μεταξύ των πολιτικών που θέλουν η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το συντομότερο δυνατό. Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να βοηθήσουμε τα αδέρφια μας να ξεπεράσουν γρήγορα τα ιδεολογήματα από το παρελθόν ολοκληρωτισμού και να επιτύχουν τα κριτήρια για ένταξη. Ως ένα υπεύθυνο κράτος-μέλος της ΕΕ, η Βουλγαρία θα πρέπει να ενσωματώσει εταίρους και όχι προβλήματα στην Ένωση. Θα επιβεβαιώσω το πόστο μου ως πρόεδρος όλων των Βουλγάρων ότι τα ίσα δικαιώματα των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία, πολλοί από τους οποίους είναι επίσης Βούλγαροι πολίτες, θα πρέπει να διασφαλίζονται με την ενσωμάτωσή τους στο Σύνταγμα της χώρας μαζί με τα άλλα μέρη των λαών. Αυτή η πράξη, μαζί με την υιοθέτηση αξιόπιστων μηχανισμών για την εξάλειψη της ρητορικής μίσους και τη διατήρηση της βουλγαρικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, θα πρέπει να αποτελέσουν προκαταρκτική προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων”, συμπλήρωσε ο Βούλγαρος ηγέτης.
“Είναι καθήκον μου ως αρχηγός κράτους να κατευθύνω την ατζέντα προς τους μακροπρόθεσμους στόχους του έθνους, πολύ πέρα από τον ορίζοντα της θητείας των πολιτικών. Τέτοιοι στόχοι είναι: η αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης, η καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας, η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης και της ποιότητας ζωής, της πνευματικής ανάπτυξης, της εγγύησης της κυριαρχίας και της ασφάλειας της χώρας, της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων και της αξιοπρέπειας και της επιβεβαίωσης της θετικής εικόνας που προβάλλει η Βουλγαρία στο εξωτερικό”, επισήμανε ο αρχηγός του κράτους.
“Εάν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν επιτύχει μια γρήγορη και αποφασιστική πρόοδο στη μεταρρύθμιση των εισαγγελικών αρχών και του δικαστικού συστήματος, θα ανοίξει το δρόμο για τη ρεβανσιστική αποκατάσταση του στάτους κβο“, υποστήριξε ο Ράντεφ, σύμφωνα με το BTA.
Σκιαγράφησε πολλές βασικές προτεραιότητες για τις οποίες πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση. Ο Βούλγαρος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη σταθερής πολιτικής βούλησης και αναθεωρήσεων της νομοθεσίας και του Συντάγματος, που δεν θα πρέπει να περιορίζεται στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος για να καταστήσει την εισαγγελική υπηρεσία υπεύθυνη και αποτελεσματική, αλλά θα πρέπει επίσης να διευρύνει τη συμμετοχή των πολιτών στη διακυβέρνηση και να ενισχύσει τις εγγυήσεις προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων. “Οι βουλγαρικοί δήμοι θα πρέπει να μπορέσουν να ευημερήσουν κοινωνικά και οικονομικά μέσω μιας συνταγματικής εγγύησης για την οικονομική αποκέντρωση”, σημείωσε ο Ράντεφ.
“Ένας άλλος στρατηγικός στόχος που απαιτεί συναίνεση είναι η αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης. Είναι καιρός για μακροπρόθεσμες πολιτικές με οικονομικούς πόρους που επικεντρώνονται στην υπεύθυνη ανατροφή των παιδιών, τη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας και την αποθάρρυνση της μετανάστευσης“, είπε ο Ράντεφ.
“Ένας ακόμη στόχος στον οποίο το έθνος συσπειρώνεται είναι η διαφώτιση και η εκπαίδευση, σημειώνεται στο τηλεγράφημα του βουλγαρικού πρακτορείου. Αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση που δεν θα φέρει κανένα πολιτικό όφελος, αλλά είναι μια υποχρέωση και ιστορική αποστολή που δεν αντέχει καμία καθυστέρηση“, συμπλήρωσε ο ίδιος. Επισήμανε δε την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου υγειονομικής περίθαλψης για την επίτευξη υψηλής ποιότητας και προσβάσιμων ιατρικών υπηρεσιών.
Ο Βούλγαρος Πατριάρχης Νεόφυτος τέλεσε επίσημη προσευχή στον καθεδρικό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι για την επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων του Ράντεφ και της Γιότοβα για δεύτερη θητεία.
Πηγές: The Sofia Globe