Έκρηξη αυξήσεων και απλήρωτων λογαριασμών – Τουλάχιστον 200% η ΔΕΗ, 600% το φυσικό αέριο συγκριτικά με πέρσι
«Tσουνάμι» απλήρωτων λογαριασμών τον φετινό Ιανουάριο σε οικογενειακούς και επιχειρηματικούς προϋπολογισμούς, με αυξήσεις από 200% στο ρεύμα έως πάνω από 600% στο φυσικό αέριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Πρόκειται για μια… πυρηνική βόμβα. Η χειρότερη, δε, περίοδος θα είναι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, καθώς τότε γίνονται εκατομμύρια μετρήσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις καταναλώσεις ρεύματος της περιόδου Νοέμβριος – Δεκέμβριος – Ιανουάριος – Φεβρουάριος.
Οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι -παραδοσιακά- οι πιο «τσουχτεροί» λόγω μεγάλων καταναλώσεων και ειδικά φέτος θα είναι πολύ επιβαρυμένοι, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Τα μηνύματα που καταφτάνουν από παντού είναι άκρως ανησυχητικά. Οι διακανονισμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά, το ίδιο και τα νοικοκυριά όπως και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αρχίζουν να πληρώνουν μέρος του λογαριασμού τους: π.χ., σε λογαριασμό 500 ευρώ, βάζουν 200 ευρώ, αφήνοντας ένα ληξιπρόθεσμο 300 ευρώ, το οποίο «αβγατίζει» με την πάροδο του χρόνου.
Άλλοι, κυρίως μεγάλοι πελάτες, όπως αλυσίδες super markets, αρχίζουν να καθυστερούν τις πληρωμές, πρόβλημα που δεν θα φόβιζε, αν οι προβλέψεις μιλούσαν για κρίση διάρκειας μερικών μόνο μηνών.
Το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου, στοιχείο που προκύπτει και από τα ίδια τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με αυτά, εφόσον η μέση τιμή του φυσικού αερίου για το 2022 διαμορφωθεί στα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα -έναντι 20 ευρώ πέρυσι-, οι απώλειες για το ΑΕΠ μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 4 δισ. ευρώ. Νούμερο που θα διπλασιαστεί, αν επιβεβαιωθούν οι εφιαλτικές προβλέψεις της προθεσμιακής αγοράς για το 2022, που δίνουν μέση τιμή στο φυσικό αέριο τα 140 ευρώ!
Σήμερα η χονδρική τιμή του ρεύματος στην κεντρική Ευρώπη κινείται στα επίπεδα των 240 έως 260 ευρώ/MWh, με την υψηλότερη τιμή να καταγράφεται στην Ελβετία με 267,18 ευρώ/MWh. Στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώνεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στα 240,3 ευρώ/MWh.
Σημειώνεται ότι συνολικά ο μέσος όρος του Ιανουαρίου κινείται ανοδικά και στη χώρα μας φτάνει τα 196,19 ευρώ/MWh, όταν την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν χαμηλότερα, στα 175 ευρώ/MWh.
Την ίδια στιγμή η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου συνέχισε να παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα και να διαμορφώνεται στα 83 ευρώ/MWh.
Συναγερμός έχει σημάνει στη ΔΕΗ και στις άλλες εταιρίες, οι οποίες προσπαθούν να χαρτογραφήσουν το κομμάτι της πελατειακής τους βάσης που ήδη υφίσταται ή θα υποστεί στο άμεσο μέλλον την αυξημένη επιβάρυνση των λογαριασμών, με συνέπεια να εμφανίζει υψηλότερο κίνδυνο καθυστέρησης πληρωμών. Μάλιστα, ορισμένοι προμηθευτές ήδη καλούν καταναλωτές με ασυνήθιστα αυξημένους λογαριασμούς προκειμένου να τους ενημερώσουν για τη δυνατότητα ρύθμισης σε μηνιαίες δόσεις ή πληρωμής με πιστωτική κάρτα με άτοκες δόσεις.
Από τη σκοπιά των καταναλωτών, όμως, οι πρωτοβουλίες των προμηθευτών είναι αδιαφανείς και ελαφρώς χαοτικές, αφού κάθε εταιρία επιλέγει κατά το δοκούν σε ποιες περιπτώσεις και με ποιον τρόπο θα ρυθμίσει οφειλές, χωρίς μάλιστα να είναι σαφές αν υπάρχουν κριτήρια επιλογής των «τυχερών» καταναλωτών, που θα πληρώνουν με δόσεις, δηλαδή αν θα «φιλτράρονται» με βάση την εισοδηματική και την περιουσιακή τους κατάσταση.
Στο Παλαιό Φάληρο ένα τυπικό νοικοκυριό για τον Ιανουάριο του 2021 πλήρωσε εκκαθαριστικό 146,59 ευρώ (με κατανάλωση 1.450 kWh τους τέσσερις προηγούμενους μήνες). Για τον Ιανουάριο του 2022 θα πληρώσει 435 ευρώ, δηλαδή θα έχουμε 197% αύξηση.
Στην Κυψέλη ένα παρόμοιο νοικοκυριό με μια μέση κατανάλωση φυσικού αερίου 2 ΜWh τον Ιανουάριο του 2021 και με αυτόνομη θέρμανση πλήρωσε περίπου 20 ευρώ/MWh ή 40 ευρώ. Για την ίδια κατανάλωση τον Ιανουάριο 2022 το αντίστοιχο ποσό για την προμήθεια φυσικού αερίου διαμορφώνεται στα 120 ευρώ MWh ή 240 ευρώ.
Μικρομεσαία επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας σε 60 τετραγωνικά μέτρα, που δεν έχει «κλειδώσει» σταθερή τιμή ρεύματος, για τον Ιανουάριο του 2021 πλήρωσε 367,58 ευρώ (με κατανάλωση 4000 kWh τους τέσσερις προηγούμενους μήνες). Για τον Ιανουάριο του 2022 θα πληρώσει 1.163,20 ευρώ, δηλαδή 216% αύξηση!
Στην Καλλιθέα, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος μόλις 36 τ.μ., ο μηνιαίος λογαριασμός ρεύματος εκτοξεύτηκε από τα 550 στα 1.500 ευρώ, αύξηση σχεδόν 300% !
Στη περίπτωση του φυσικού αερίου, μια μεσαία επιχείρηση στο Περιστέρι με μέση κατανάλωση 80 ΜWh τον Ιανουάριο του 2021 πλήρωσε περίπου 16 ευρώ/MWh ή 1.280 ευρώ. Για την ίδια κατανάλωση τον Ιανουάριο 2022 το αντίστοιχο ποσό για την προμήθεια φυσικού αερίου διαμορφώνεται στα 110 ευρώ/MWh ή 8.800 ευρώ.