Μπέρμποκ: Κανένας λόγος για συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία
“Κανένα κατανοητό λόγο για τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας” δεν βρίσκει η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, όπως δήλωσε η ίδια κατά τη διάρκεια της σημερινής κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ.
“Δεν θα υπάρχει ασφάλεια στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι εάν δεν υπάρχουν κανόνες στους οποίους θα μπορούν να βασίζονται όλοι”, συμπλήρωσε η Μπέρμποκ και πρόσθεσε: “Και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τους ακολουθήσουμε, ακόμα κι αν υπάρχει υψηλό οικονομικό τίμημα”.
Ο Λαβρόφ φάνηκε από την πλευρά του να έχει συμφιλιωτική διάθεση στη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι οι συνομιλίες έδειξαν ότι υπάρχει πιθανότητα να κινηθεί σιγά σιγά σε θετική κατεύθυνση. Κατήγγειλε επίσης τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις Ευρώπης και Ρωσίας το αντιρωσικό αίσθημα στις Βρυξέλλες και “την ομάδα των αντιρωσικών χωρών στην Ε.Ε.”.
Ο Λαβρόφ προέτρεψε επίσης για εξεύρεση λύσης σχετικά με το αδιέξοδο γύρω από τον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος βρίσκεται ακόμη υπό έρευνα από τον γερμανικό ρυθμιστικό φορέα. “Προσπαθούσαμε να στρέψουμε την προσοχή των Γερμανών συναδέλφων μας στην αντιπαραγωγικότητα των προσπαθειών πολιτικοποίησης αυτού του έργου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εμπορικό έργο της τελευταίας δεκαετίας, με στόχο την παροχή ενεργειακής ασφάλειας για τη Γερμανία και όλη την Ευρώπη”, είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
Με τη σειρά της η Μπέρμποκ σχολίασε ότι το Βερολίνο χρειάζεται μια “αξιόπιστη Ρωσία” προκειμένου να “τροφοδοτήσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια”.
Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η Ρωσία έχει επί του παρόντος περίπου 100.000 στρατιώτες σταθμευμένους στα σύνορά της με την Ουκρανία. Ωστόσο, η Ρωσία αρνείται ότι αναζητά πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία ή ότι σχεδιάζει επίθεση.
Η Μόσχα απαιτεί από το ΝΑΤΟ να περιορίσει δραστικά τη στρατιωτική του συσσώρευση στην Ανατολική Ευρώπη και θέλει να εξασφαλίσει μια υπόσχεση από τη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία ότι δεν θα δεχτεί ποτέ την Ουκρανία ως μέλος.
Πηγές: Deutche Welle