Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την παραμονή του Οσμάν Καβαλά στη φυλακή

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την παραμονή του Οσμάν Καβαλά στη φυλακή

Για ακόμα μια φορά η τουρκική δικαιοσύνη αψηφά την έκκληση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τύχη του Τούρκου φιλάνθρωπου και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, αφού τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα την παραμονή του στη φυλακή, παρότι είναι προφυλακισμένος εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια.

Η σημερινή ακρόαση αποτελεί μέρος μιας υπόθεσης που περιλαμβάνει άλλους 51 κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένων οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας που αθωώθηκαν πριν από έξι χρόνια για την κατηγορία ότι προσπάθησαν να ανατρέψουν τη συνταγματική τάξη μέσω των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί το 2013. Ο Καβαλά είναι ο μόνος φυλακισμένος κατηγορούμενος.

Η ακρόαση πραγματοποιήθηκε καθώς πλησιάζει η προθεσμία του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα μπορούσε να προκαλέσει διαδικασίες επί παραβάσει για την Άγκυρα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε το 2019 ότι τα δικαιώματα του Καβαλά είχαν παραβιαστεί και διέταξε την απελευθέρωσή του, όμως η Τουρκία έχει επανειλημμένα αρνηθεί να το κάνει.

Ο Καβαλά, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Σηλυβρίας στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης, δεν ήταν παρών σήμερα στην ακρόαση, αφού εδώ και μήνες με δήλωσή του έχει διαμηνύσει πως δεν θα παρευρίσκεται πλέον στις δίκες μέσω τηλεδιάσκεψης επειδή θεωρεί ότι δεν θα τύχει δίκαιης δίκης.

Ο 64χρονος ακτιβιστής κατηγορείται για χρηματοδότηση πανεθνικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013 ενώ ο Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός, απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης βοηθώντας στην ενορχήστρωση απόπειρας πραξικοπήματος τρία χρόνια αργότερα και κατασκοπεία. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, οι οποίες επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς αναστολή.

Τον Φεβρουάριο του 2020 αθωώθηκε από κατηγορίες σε σχέση με τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013. Καθώς οι υποστηρικτές του περίμεναν την αποφυλάκισή του, ο Καβαλά συνελήφθη εκ νέου με νέες κατηγορίες. Η αθώωση αργότερα ανατράπηκε και συνδέθηκε με κατηγορίες σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, για την οποία η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί το δίκτυο του μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν με έδρα τις ΗΠΑ, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το πραξικόπημα.

Ο δικηγόρος του Καβαλά, Κοκσάλ Μπαϊρακτάρ, είχε ζητήσει την αποφυλάκισή του. “Η συνεχιζόμενη φυλάκισή του για 1.539 ημέρες είναι η συνέχιση της ανομίας που αναγνώρισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”, είπε ο Μπαϊρακτάρ. «Τερματίστε αυτήν την ανομία σήμερα, ώστε ο πελάτης μας να αποκτήσει την ελευθερία του» τόνισε.

Η Taksim Solidarity, μια ομάδα που υπερασπίζεται το μικρό πάρκο Γκεζί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε πριν από την τρίτη ακρόαση ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις του 2013, οι οποίες βασίστηκαν σε συνταγματικά δικαιώματα που επιτρέπουν στους πολίτες να απαιτούν δημοκρατία, δεν θα μπορούσαν να αμαυρωθούν μέσω του δικαστικού σώματος.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορεί επιπλέον τον Καβαλά ότι είναι το «τουρκικό πόδι» του δισεκατομμυριούχου Αμερικανού φιλάνθρωπου Τζορτζ Σόρος, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από εξεγέρσεις σε πολλές χώρες. .

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2019 ανέφερε ότι η φυλάκιση του Καβαλά είχε σκοπό να φιμώσει τον ίδιο και άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν τεκμηριώθηκε από στοιχεία για αδίκημα.

Πηγές: Reuters, Ahval

Σχετικά Άρθρα