Χαλκιδική: Τι ανησυχεί τους σεισμολόγους μετά τα 5,4 Ρίχτερ

Χαλκιδική: Τι ανησυχεί τους σεισμολόγους μετά τα 5,4 Ρίχτερ

Ισχυρός σεισμός πάνω από 5 Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά της Χερσονήσου του Άθω στη Χαλκιδική, το μεσημέρι της Κυριακής.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χερσονήσου του Άθω στη Χαλκιδική και ήταν της τάξεως των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 22 χιλιόμετρα νότια του Αγίου Όρου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο MSC πάντως, ο σεισμός ήταν της τάξεως των 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Για τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά:

  • Επιφανειακός σεισμός
  • Επίκεντρο 20 χλμ νότια του Αγίου Όρους
  • Στον υποθαλάσσιο χώρο

Η θέση του επικέντρου ταυτίζεται με ένα παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο προκαλεί κατά περιόδους σεισμούς και επηρεάζει περισσότερο την Τουρκία.

Έγινε ιδιαιτέρα αισθητός και στην Αττική γιατί υπάρχουν τα φαινόμενα της κατευθυντικότητας. Η ενέργεια προωθείται προς τον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο.

Το ρήγμα της Ανατολίας είναι μια μεγάλη τεκτονική πλάκα, η οποία έχει δύο κύρια τμήματα, το Βόρειο και το Νότιο τμήμα και που έδωσε το μεγάλο σεισμό στις 17 Αυγούστου 1999, κινείται με γρήγορο ρυθμό με δυτική κατεύθυνση επηρεάζοντας τον Ανατολικό Ελληνικό χώρο, ιδίως το Aιγαίο πέλαγος.

Σχετικά Άρθρα