Δημοσιογράφος αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει το περιστατικό με τον Πολάκη και τους αστυνομικούς στην ταβέρνα
Δημοσιογράφος που ήταν παρών στην ταβέρνα όπου καταγράφηκε το περιστατικό με τον Παύλο Πολάκη και τους αστυνομικούς μεταφέρει την δική του εκδοχή για το τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια του επεισοδίου….
Πρόκειται για Μιχάλη Παπανίδη του zougla.gr
Αναλυτικά το άρθρο του:
«Ναι, έχω εντολή να γράψω».
Την απαράδεκτη αυτή απάντηση έδωσε ο υπαστυνόμος επικεφαλής του κλιμακίου από το ΑΤ Μοσχάτου, που διενεργούσε ελέγχους στην περιοχή για το αν τηρούνται τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, όταν ο πρώην υπουργός και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης τον ρώτησε για ποιο λόγο βεβαιώνει παράβαση που δεν έχει σημειωθεί στο μαγαζί που έτυχε να τρώει με την οικογένειά του.
Δυστυχώς για όσους διακινούν οτιδήποτε άλλο η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. «Έσπασε ο διάβολος το ποδάρι του» και ήμουν παρών στο συμβάν, χωρίς βεβαίως να είμαι συνδαιτημόνας του κ. Πολάκη. Έτρωγα απλώς με την παρέα μου στο συγκεκριμένο εστιατόριο όταν μπήκαν να κάνουν τον απαιτούμενο έλεγχο.
Στο επίμαχο σημείο ο πρώην υπουργός τονίζει ότι αυτό που γίνεται είναι άδικο και απευθύνεται στον επικεφαλής του κλιμακίου λέγοντας:
«Συμπεριφέρεσαι σαν να έχεις εντολή να γράψεις».
Κι έρχεται η απάντηση που μας αφήνει όλους άναυδους:
«Ναι έχω εντολή να γράψω»
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Μπαίνουμε στο εστιατόριο. Ελέγχουν κανονικά τα πιστοποιητικά μας, φορούν όλοι μάσκες και μας οδηγούν στο τραπέζι μας. Το ίδιο επαναλαμβάνεται και με άλλες παρέες που καταφθάνουν. Σε λίγο ανοίγει η πόρτα και μπαίνει ο Παύλος Πολάκης με την σύζυγο και τις δυο του κόρες. Τους οδηγούν στο τραπέζι τους και όλα εξελίσσονται ομαλά.
Μετά από μια ώρα περίπου μπαίνει ένας νεαρός άνδρας περίπου 33 ετών και κατευθύνεται προς τους εργαζόμενους του εστιατορίου. Φορά πολιτικά και κανείς μας δεν δίνει σημασία. Μετά από λίγο όμως αντιλαμβανόμαστε ότι έχει έλθει για έλεγχο. Αγνοούμε όμως την ιδιότητά του και δεν μας ενδιαφέρει. Περιμένει αρκετή ώρα τον υπεύθυνο που δεν είναι εκείνη τη στιγμή εκεί. Όταν επιστρέφει στο εστιατόριο ο υπεύθυνος τον ενημερώνει ότι θα βεβαιώσει πρόστιμο γιατί ένας εργαζόμενος δεν φορούσε τη μάσκα του. Ο τελευταίος αιφνιδιάζεται και αρχίζει να λέει ότι «αυτό είναι άδικο» και ότι «ποτέ δεν συνέβη. Κατέβασα τη μάσκα στιγμιαία για να δοκιμάσω ένα τυράκι». Ο άνθρωπος που απευθύνει την κατηγορία δηλώνει την ιδιότητά του και επιμένει να βεβαιώσει το πρόστιμο. Φωνές δεν υπήρξαν, επεισόδιο δεν έγινε. Αντιλαμβάνεται όμως ο Παύλος Πολάκης τι συμβαίνει, σηκώνεται από το τραπέζι του και έρχεται να μάθει τι ακριβώς έχει συμβεί.
Αντιλαμβανόμενος την αδικία που βρίσκεται σε εξέλιξη τονίζει στον αστυνομικό ότι το πρόστιμο των 300 ευρώ δεν πρέπει κατά την άποψή του να βεβαιωθεί.
Ο αστυνομικός επιμένει και καλεί τον επικεφαλής του κλιμακίου που μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν έξω από το εστιατόριο με πολιτικά πλαισιομένος από δύο ένστολους. Μιλά με τον πρώην υπουργό σε ήρεμο τόνο και επιμένει ότι το πρόστιμο είναι σωστό και πρέπει να βεβαιωθεί. Ο Πολάκης επιμένει για το αντίθετο. Περιμένουμε την… «έκρηξη» η οποία όμως δεν έγινε.
Οι δύο πλευρές μιλάνε σε ήπιο τόνο αλλά διαφωνούν.
Ο κ. Πολάκης ενημερώνει τον υπαστυνόμο επικεφαλής ότι θα απευθυνθεί στην ηγεσία της αστυνομίας, όπου θα καταγγείλει την απαράδεκτη εμμονή του να βεβαιώσει πρόστιμο εκεί που δεν υπάρχει. Τότε ακριβώς γίνεται ο απαράδεκτος διάλογος κατά τον οποίο ο υπαστυνόμος λέει ότι έχει «εντολή να γράψει». Εκθέτει την αστυνομία και δίνει σε όλους μας την εντύπωση ότι τα κλιμάκια ελέγχου βγαίνουν και πρέπει να γυρίσουν με συγκεκριμένο αριθμό παραβάσεων είτε έχουν γίνει, είτε όχι.
«Τι είπε ο άνθρωπος» αναρωτιέται ένας άλλος πελάτης της ταβέρνας, που και αυτός δεν έχει εμπλοκή με το επεισόδιο και απλώς παρακολουθεί τους διαλόγους.
Στο σημείο αυτό ο πρώτος αστυνομικός για να υποστηρίξει τον ανώτερό του αλλά και την επιβολή του προστίμου παραδέχεται δημόσια:
«Μην μου λες εμένα ότι φορούσες την μάσκα. Πέρασα τρεις φορές από έξω και παρακολουθούσα αν φοράτε τις μάσκες και σε είδα». Παραφιλούσε δηλαδή τους ανθρώπους που δουλεύουν για να δει πότε θα κάνουν το λάθος και να… παρέμβει.
Όταν το άκουσα μου θύμισε την τροχαία πριν από 30-40 χρόνια και πλέον που παραφυλούσε πίσω από τις πικροδάφνες για να παραπλανήσει τον πολίτη και να βεβαιώσει υπερβολική ταχύτητα, παράνομη αναστροφή κλπ. Δεν μπορεί όμως σήμερα η αστυνομία να εφαρμόζει πρακτικές… Χωροφυλακής.
Κατόπιν αυτών το κλιμάκιο αποχώρησε και όταν στις 12 τα μεσάνυχτα έκλεισε το μαγαζί και οι υπόλοιποι που είχαμε πάει να τσιμπήσουμε κάτι. Παρασκευή βράδυ βλέπετε…