Τι δείχνει η βαλλιστική εξέταση για την υπόθεση Σαμπάνη και τι υποστηρίζει ο δικηγόρος της οικογένειας
Σχόλιο – Ανάλυση των τεκμηρίων για την υπόθεση του θανάτου του Νίκου Σαμπάνη μετά την αστυνομική καταδίωξη στο Πέραμα έκανε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της οικογένειας του νεκρού Ρομά.
Ο δικηγόρος υπογραμμίζει ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία «δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να μην καθίσουν οι αστυνομικοί στο εδώλιο».
Η ανάρτηση Καμπαγιάνη
(Σχόλιο δικό μου:) Δεν υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα (αν θέλει το ελληνικό κράτος να ισχυρίζεται ότι αποτελεί κράτος δικαίου), μετά από αυτά τα στοιχεία, να μην καθίσουν αστυνομικοί στο εδώλιο. Αυτό που διάφοροι διαφήμιζαν ως μια «τυπική διαδικασία» (την απόδοση κατηγοριών στους επτά αστυνομικούς) θα πρέπει να φτάσει σε δίκη.
Η βαλλιστική εξέταση
Σύμφωνα με τη βαλλιστική εξέταση στην ανθρωποκτονία του Νίκου Σαμπάνη, που δημοσίευσε στην Εφημερίδα των Συντακτών η Γιώτα Τέσση, όλες οι σφαίρες των αστυνομικών που σκότωσαν τον 18χρονο Ρομά Νίκο Σαμπάνη στο Πέραμα, στις 23 Οκτωβρίου 2021, χτύπησαν το αυτοκίνητο από την πλευρά του συνοδηγού, όπως αποκαλύπτει η έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκε από το Τμήμα Εργαστηρίων Πυροβόλων Όπλων και Ιχνών Εργαλείων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
Το γράφημα του αυτοκινήτου με τις τρύπες από τις σφαίρες, το οποίο παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.», καταρρίπτει τον βασικό ισχυρισμό των κατηγορούμενων για ανθρωποκτονία αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ: ότι δηλαδή το αυτοκίνητο χρησιμοποιήθηκε από τους Ρομά ως «όπλο» εναντίον τους και γι’ αυτό άνοιξαν πυρ και σκοτώθηκε ο οδηγός.
Το γράφημα του αυτοκινήτου
Ο ισχυρισμός αυτός των αστυνομικών αποσκοπεί στο να δικαιολογηθεί η ύπαρξη νεκρού σε μια καταδίωξη σε κατοικημένη περιοχή, εναντίον άοπλων νεαρών Ρομά. Πρόκειται για τον Ν. 3169/2003 περί χρήσης πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς, σύμφωνα με τον οποίο «πυροβολισμός ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης απαγορεύεται εναντίον προσώπου που τρέπεται σε φυγή, όταν καλείται να υποστεί νόμιμο έλεγχο». Ο πυροβολισμός εξουδετέρωσης επιτρέπεται «αν αυτό απαιτείται, μεταξύ άλλων, για την απόκρουση επίθεσης ενωμένης με επικείμενο κίνδυνο θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης ανθρώπου».
Όμως, αν αποδειχθεί ότι ο νεκρός είναι ο συνοδηγός (και όχι ο οδηγός) του αυτοκινήτου, οι ισχυρισμοί των αστυνομικών καταρρίπτονται και γι’ αυτό ο δικηγόρος τους, Αλέξης Κούγιας, δίνει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα αυτό. Στο τελευταίο δελτίο Τύπου που εξέδωσε για την υπόθεση, ο ποινικολόγος δεν κάνει καμία αναφορά στη βαλλιστική έκθεση, αλλά περιορίζεται στο εύρημα ότι αίμα του νεκρού Νίκου Σαμπάνη βρέθηκε (και) στο κάθισμα του οδηγού.
Τα αποτελέσματα της έκθεσης «μαρτυρούν» τον λόγο της αποσιώπησής τους από τον συνήγορο υπεράσπισης των αστυνομικών: όλες οι τρύπες από σφαίρες είναι στο δεξί και πίσω μέρος του αυτοκινήτου και δεν υπάρχει καμία από την πλευρά του οδηγού, ενώ η θέση του συνοδηγού είναι τρυπημένη ψηλά, στο σημείο όπου ο 18χρονος Σαμπάνης δέχτηκε το θανατηφόρο τραύμα.
Γιατί το «εξαφάνισαν»
Η βαλλιστική έκθεση δημιουργεί και άλλα ερωτήματα, με κυριότερο αν αυτός ήταν ο λόγος που η ΕΛ.ΑΣ. έσπευσε να επιστρέψει το αυτοκίνητο στον νόμιμο ιδιοκτήτη του τρεις μέρες μετά το έγκλημα, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ούτε καν η ανάκριση. Όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», το αυτοκίνητο δόθηκε για ανακύκλωση και έχει πια καταστραφεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον η δυνατότητα περαιτέρω ελέγχου σε αυτό. Αν από τις ανακριτικές αρχές δε δοθεί εντολή να αναζητηθούν ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ. για την εξέλιξη αυτή, τότε εύλογα θα μπορούσε να μιλάει κανείς για επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος.
Άλλωστε, πρόκειται για μια υπόθεση που από την αρχή είχε οσμή συγκάλυψης, όπως φαίνεται από τα εξής γεγονότα:
- Η αρχική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. έκανε λόγο για επτά τραυματίες αστυνομικούς, αλλά τη διαψεύδουν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι, καθώς σε βίντεο-ντοκουμέντο ακούγονται πεντακάθαρα οι διαβιβάσεις όπου λέγεται ότι δεν υπάρχει κανένας τραυματίας αστυνομικός.
- Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. δεν έθεσε σε διαθεσιμότητα αστυνομικούς που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία 18χρονου και απόπειρα ανθρωποκτονίας δύο ανηλίκων, παρ’ όλο που οι αστυνομικοί είχαν παρακούσει τις επανειλημμένες εντολές του Κέντρου Επιχειρήσεων για λήξη της καταδίωξης.
- Σε βίντεο που έχει δημοσιοποιήσει η «Εφ.Συν.», έχει καταγραφεί αστυνομικός να ομολογεί ότι «έφυγε ο οδηγός…», αλλά μέχρι στιγμής αυτό το κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο δεν έχει σταλεί προς διερεύνηση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.
- Η ΓΑΔΑ διαβεβαίωσε την ανακρίτρια ότι δεν εντοπίστηκε οπτικό υλικό στην οδό Ελπίδος, όπου σημειώθηκε η δολοφονία. Όμως υπήρχε κάμερα σε σπίτι κοντά στο σημείο του εγκλήματος.
Ο ανήλικος οδηγός
Οι Ρομά υποστηρίζουν ότι ο 14χρονος Ε.Ζ. ήταν ο οδηγός του αυτοκινήτου, που κατάφερε να διαφύγει, όταν είδε νεκρό τον συνοδηγό και φίλο του Νίκο Σαμπάνη. «Εγώ οδηγούσα. Πυροβόλησαν τον φίλο μου. Δεν σταματήσαμε γιατί φοβηθήκαμε ότι θα μας σκοτώσουν», υποστήριξε ο Ε.Ζ. όταν παραδόθηκε.
Όμως οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι «ο Ρομά που παραδόθηκε δεν είναι το πρόσωπο το οποίο διέφυγε» και μέσω του Αλ. Κούγια άφησαν αιχμές εναντίον της κοινότητας Ρομά, λέγοντας ότι επέλεξαν να τον εμφανίσουν στις αρχές, «επειδή λόγω ηλικίας είναι ουσιαστικά ποινικά ανεύθυνος, ώστε να επιφορτιστεί αυτός τις βαριές κατηγορίες και να μην επιφορτιστούν σε άλλους και για να υπάρχουν και νομικοί ισχυρισμοί, ώστε να καταρρίψουν τον βασικό ισχυρισμό των εντολέων μου, που είναι η άμυνα».
Και ο ισχυρισμός αυτός των αστυνομικών διαψεύδεται από τα δακτυλικά αποτυπώματα και το ίχνος DNA του 14χρονου που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο, αποδεικνύοντας την παρουσία του.
Εντοπίστηκαν, μάλιστα, στο χερούλι της πόρτας του οδηγού, καταρρίπτοντας και τον ισχυρισμό ότι οδηγούσε ο νεκρός Σαμπάνης.
Τα στοιχεία βοούν. Αυτό που μένει, είναι η Δικαιοσύνη να διασφαλίσει ότι δεν θα επιτραπεί συγκάλυψη της ανθρωποκτονίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας νεαρών Ρομά».