Προκλητικός Ερντογάν: “Αναμένουμε από την Ευρώπη να υψώσει τη φωνή της για το Αιγαίο”

Προκλητικός Ερντογάν: “Αναμένουμε από την Ευρώπη να υψώσει τη φωνή της για το Αιγαίο”

«Αναμένουμε από την Ευρώπη να υψώσει μία πιο ευσυνείδητη και εγκάρδια φωνή όσον αφορά τα λυπηρά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Αιγαίο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος προς τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε εμμέσως την Ελλάδα και κάλεσε την Ευρώπη να πάρει άλλη θέση.

«Η μόνη μας προσδοκία από την ΕΕ, όσον αφορά τη μετανάστευση, είναι ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών. Σε αυτή τη διαδικασία, πρέπει να τεθούν τέρμα οι απωθήσεις και η παράνομη συμπεριφορά προς τους μετανάστες. Αναμένουμε από την Ευρώπη να υψώσει μία πιο ευσυνείδητη φωνή όσον αφορά τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Αιγαίο», σημείωσε.

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία για Σακελλαροπούλου: “Η Άγκυρα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα”

Ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στην εκδήλωση που οργάνωσε η διπλωματική αποστολή της ΕΕ στην Άγκυρα, βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει τα παράπονά του προς τις Βρυξέλλες για την Ελλάδα και την Κύπρο, καλώντας τες «να απαλλαγούν το 2022 από τη στρατηγική μυωπία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε η ΕΕ να γίνει πιο θαρραλέα στο θέμα της ανάπτυξης των σχέσεων με την Τουρκία και να απαλλαγεί από τη στρατηγική μυωπία το 2022.

Το πρόσχημα της αλληλεγγύης εντός της ένωσης πρέπει να σταματήσει να σαμποτάρει τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης. Για αυτό, ορισμένα μέλη πρέπει να σταματήσουν να προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματά τους με την Τουρκία στους διαδρόμους της Ένωσης», είπε, ενώ αναφερόμενος έπειτα ονομαστικά στην Ελλάδα εξέφρασε την ελπίδα να καταφέρουν να διευθετήσουν τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών με απευθείας διάλογο κι όχι μέσω τρίτων.

«Πέρυσι με τη γείτονά μας Ελλάδα αναζωογονήσαμε μία σειρά από μηχανισμούς διαλόγου. Καταβάλλαμε μεγάλες προσπάθειες για να μειώσουμε τις εντάσεις. Αφού συμφωνήσαμε να καλλιεργήσουμε μία θετική ατζέντα με στόχο να αναπτύξουμε τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις, ξεκινήσαμε τις σχετικές διεργασίες. Πιστεύω ειλικρινά ότι ως δύο γειτονικές χώρες θα καταφέρουμε να διευθετήσουμε τα μεταξύ μας ζητήματα με απευθείας κι εποικοδομητικό διάλογο».

«Ήρθε η ώρα για ένα ξεκαθάρισμα στο Κυπριακό»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στη συνέχεια και στο Κυπριακό, κατηγορώντας την ΕΕ ότι ο λόγος που δεν έχει βρεθεί λύση εδώ και 50 χρόνια είναι γιατί οι Βρυξέλλες ενεργούν υπέρ των Ελληνοκυπρίων.

«Η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι ξεκάθαρη. Ξέρετε γιατί οι διαπραγματευτικές προσπάθειες της Τουρκίας για το Κυπριακό, οι οποίες συνεχίζονται για περισσότερα από 50 χρόνια, δεν στέφθηκαν με επιτυχία… Γιατί οι Έλληνες δεν μπορούσαν να απαλλαγούν από τη νοοτροπία να λειτουργούν ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού. Δυστυχώς, κι η Ευρωπαϊκή Ένωση αγνοούσε πάντα τα δικαιώματα και το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας γεωγραφίας, ενώ ενεργούσε τυφλά ως εκπρόσωπος του ελληνοκυπριακού τομέα», δήλωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί με το ψευδοκράτος να αναγνωριστεί η κυριαρχική του ισότητα και το διεθνές καθεστώς του, γιατί θα συμβάλλει και στην ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.
«Ήρθε η ώρα για ένα ειλικρινές ξεκαθάρισμα λογαριασμού από την ΕΕ. Εάν η ΕΕ θέλει πραγματικά να συμβάλλει στη λύση, θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2004 και να εξετάσει ξανά την πρόταση που υποβλήθηκε στη Γενεύη, που προβλέπει την αναγνώριση της ύπαρξης και βούλησης των Τ/Κ. Διαφορετικά, μια νέα καθυστέρηση, ειδικά για λόγους τακτικής, δεν θα σημαίνει τίποτα άλλο παρά σπατάλη χρόνου και ενέργειας», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, αφήνοντας αιχμές και πάλι για το ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου εντός ΕΕ κατά της Τουρκίας.

«Χρησιμοποιήθηκαν τακτικές αντιπερισπασμού εναντίον μας. Είναι προφανές ότι οι χώρες που καταχρώνται τα δικαιώματά τους, που απορρέουν από την πλήρη ένταξή τους, ενεργούν με παρελκυστικό τρόπο σε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Αγωνιζόμαστε για ένταξη στην ΕΕ για περισσότερο από μισό αιώνα. Έχω μιλήσει με πολλούς ηγέτες στην Ευρώπη εδώ και 20 χρόνια. Προσωπικά είδα πώς μπλοκαρίστηκαν τα βήματα που κάναμε στην πορεία μας προς την πλήρη ένταξη. Όντας μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου γεωγραφικά και ιστορικά, η Τουρκία έχει δεσμευτεί στον στόχο της πλήρους ένταξης στην ΕΕ. Η ΕΕ παραμένει στρατηγική μας προτεραιότητα», τόνισε.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα