ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους για τη διαχείριση της πανδημίας
Το ζήτημα πλέον με την πανδημία έχει μετατραπεί σε ένα πραγματικό παιχνίδι επιβίωσης για τους πολίτες. Με τις εικόνες χάους στα σχολεία και στα επείγοντα των νοσοκομείων, τις ουρές με την πολύωρη αναμονή των εργαζόμενων για ένα μοριακό τεστ και για την αναζήτηση ενός γιατρού για την γνωμάτευση μιας άδειας ασθενείας η ανασφάλεια και η ταλαιπωρία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άλλο δρόμο από τη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή.
Του Σωτήρη Μπολάκη
«Είναι επιλογή του κ. Μητσοτάκη η ανοσία της αγέλης» επιμένουν από την Κουμουνδούρου που βλέπουν την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να επιλέγουν επιχειρηματολογία πειραματικής λειτουργίας της κοινωνίας για να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους. Οι γονείς των 15.500 παιδιών (25.000 το πρώτο διήμερο) που βρέθηκαν θετικά στα σελφ τεστ πήγαν κανονικά στις δουλειές τους διασπείροντας τον κοροναϊό, αλλά όπως επισημαίνουν από το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ «αυτά για τον κ. Μητσοτάκη είναι μικροπροβλήματα».
- Η ανασφάλεια έχει επιστρέψει στους εργαζόμενους οι οποίοι στήνονται με τις ώρες για να πιστοποιήσουν με μοριακό τεστ και ιατρική γνωμάτευση ότι νοσούν την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου απαιτεί από τους πολίτες ατομική ευθύνη για να διασκεδάσει πομπωδώς την άρνησή της να διευκολύνει τους εργαζόμενους να προσέλθουν στις εργασίες τους.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο τραγική για τους εργαζόμενους αν νοσήσουν τα παιδιά καθώς δεν προβλέπονται ούτε άδειες ειδικού σκοπού.
«Ο τελευταίος μήνας» της πανδημίας
Μέσα σε όλα αυτά υπουργοί πρώτης γραμμής και βαριά επιφορτισμένοι με το επικοινωνιακό άγχος της επιτυχίας της κυβέρνησης στην πανδημία, ακόμη και η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός υγείας φτάνουν σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο να διακηρύσσουν για 3η φορά το τέλος της πανδημίας.
Αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ψελλίσει τίποτα υπεραισιόδοξο για την έξοδο από την υγειονομική. Αντ’ αυτού βγαίνουν υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις των κυβερνητικών στελεχών για τον «τελευταίο μήνα» της πανδημίας βασιζόμενοι σε εκτιμήσεις επιστημόνων εντός και εκτός χώρας που βλέπουν με τη μετάλλαξη όμικρον να επέρχεται μια αποκλιμάκωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στα ημερήσια κρούσματα.
- Και όχι μόνο αυτό αλλά στην διαχρονική επικοινωνιακή λογική διαχείρισης της πανδημίας κυβερνητικοί παράγοντες επιδίδονται και σε διαρροές για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που επιβλήθηκαν την περίοδο των εορτών. Ωστόσο αυτή η υπεραισιοδοξία για το «τέλος της πανδημίας» εκκινεί και από άλλα κίνητρα, δημοσιονομικά τα οποία οι κύριοι Σκυλακάκης και Γεωργιάδης τα παραδέχονται ωμά στο δημόσιο διάλογο. Δεν υπάρχουν περιθώρια διαμηνύει σε όλους τους τόνους το οικονομικό επιτελείο για ενισχύσεις με τον υπουργό ανάπτυξης να κατεβάζει πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τις αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις που πλήττονται από το νέο μίνι λοκ ντάουν.
Το κόστος των μέτρων στήριξης απο την αρχή της πανδημίας έχει φτάσει κοντά στα 45 δισ.€ και τα περιθώρια έχουν αρχίσει να στενεύουν δραματικά για τις αντοχές της οικονομίας.
Εκεί αποδίδονται και οι πομφόλυγες οτι αν συνταγογραφηθούν τα μοριακά τεστ θα έρθει νέο μνημόνιο, επιχείρημα ωστόσο αρκετά βολικό για το υπουργείο ανάπτυξης που με μεγάλη δυσκολία έβαλε έστω και αυτό το πλαφόν των 47 ευρώ στα εργαστηριακά τεστ.
Πρόβλημα ο Μητσοτάκης
Η αισιοδοξία όπως σημειώνουν στην Κουμουνδούρου είναι ψεύτικη και επίπλαστη προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να διώξει από πάνω του τις ευθύνες για το φορτίο που έχουν επωμιστεί για μια ακόμη φορά οι πολίτες στην καθημερινότητά τους εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών και οι οποίοι κλήθηκαν και καλούνται αυτές τις ημέρες να ανταποκριθούν σε ανυπέρβλητες δυσκολίες μαζί με το υπέρογκο κόστος που προκύπτει από την άρνηση της κυβέρνησης να συνταγογραφήσει μοριακά τεστ και να χορηγήσει με διαδικασίες φαστ τρακ τις βεβαιώσεις νόσησης στους εργαζόμενους.
- Γι’ αυτούς τους λόγους και με τους ασθενείς που πηγαίνουν στα νοσοκομεία με βαριά λοίμωξη από την όμικρον να στοιβάζονται επι δυο ημέρες στα επείγοντα του Σωτηρία και της Νίκαιας μέχρι να ελευθερωθεί κρεβάτι στις κλινικές covid από το ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη «σύμμαχο της πανδημίας».
Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες καθώς η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη με τη απλή παραδοχή για «κάποια προβλήματα» ήταν πρώτη αφορμή για σκληρή κριτική στο πρόσωπό του. Όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου είναι ο ίδιος το «μεγάλο πρόβλημα για τους πολίτες».