Η Goldman Sachs προβλέπει το τέλος της πανδημίας- Οι αναφορές για την παγκόσμια οικονομία και την Ευρωζώνη
Αντίστροφα μετρά ο πλανήτης προκειμένου να απαλλαγεί από την πανδημία και τις οικονομικές συνέπειές της σύμφωνα με την Goldman Sachs.
H αμερικανική τράπεζα σε έκθεσή της, προχωρά στην εκτίμηση ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της παραλλαγής Όμικρον θα εξασθενήσει σημαντικά έως το τέλος του α’ τριμήνου του 2022. Ακόμα υπογραμμίζει ότι εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον, και της αρχικής της εμφάνισης στη Νότια Αφρική, τον περασμένο Νοέμβριο, οδηγήθηκε στην απόφαση να υποβαθμίσει ελαφρώς την πρόβλεψη για το παγκόσμιο ΑΕΠ.
Η εκτίμηση αυτή βασίστηκε στην υπόθεση ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού θα ήταν παρόμοιες της παραλλαγής Δέλτα. Η Goldman Sachs πάντως προσθέτει ότι η πρόβλεψη αυτή δεν είναι λανθασμένη και ισχύει σε γενικές γραμμές. Αυτό γιατί η Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα αλλά ταυτοχρόνως προκαλεί πολύ πιο ήπια συμπτώματα.
Εξάλλου, όπως σημειώνεται, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αλλά και των νοσηλειών καταγράφει καθοδική πορεία, όχι μόνο στη Νότια Αφρική αλλά και στο Λονδίνο. Υπενθυμίζεται ότι ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του Βόρειου Ημισφαιρίου στην οποία είχε καταγραφεί μεγάλη εξάπλωση.
Αν λοιπόν δεν προκύψει κάτι απρόοπτο και τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά και με τον ίδιο τρόπο και στον υπόλοιπο πλανήτη, η πρόβλεψη της Goldman Sachs είναι ότι σιγά σιγά οι οικονομικές επιπτώσεις της Όμικρον θα έχουν ξεπεραστεί έως το τέλος του α’ τριμήνου, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Τι προβλέπει για την Ευρωζώνη
Η αμερικανική τράπεζα δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ευρωζώνη και τονίζει ότι αν καταφέρει να υπερβεί τα εμπόδια από την αύξηση των κρουσμάτων και των τιμών στην ενέργεια θα ξεπεράσει σε επιδόσεις τις ΗΠΑ. Σύμμαχος της Ευρώπης σε αυτήν την προσπάθεια είναι το γεγονός ότι παρουσιάζει μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης, με το ΑΕΠ της να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή πριν την πανδημία. Ακόμα η αγορά εργασίας είναι λιγότερο «σφικτή» ενώ και ο πληθωρισμός παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις, όντας χαμηλότερος.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, το συμπέρασμα που εξάγει η Goldman Sachs είναι ότι η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική στην Ευρώπη θα παραμείνουν επεκτατικές. Επίσης, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα βρουν στήριξει από το Ταμείο Ανάκαμψης που ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει αρκετά επενδυτικά πλάνα τη φετινή χρονιά φέτος, γεγονός που θα βοηθήσει κυρίως τις χώρες του Νότου.
Τέλος, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ προτίθεται να διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,5% για όλο το 2022 και ίσως και για το 2023.
Χειρότερες οι προβλέψεις για τις ΗΠΑ
Αντιθέτως, οι προβλέψεις της Goldman Sachs για τις ΗΠΑ δεν χαρακτηρίζονται από την ίδια αισιοδοξία. Μάλιστα, η GS παραδέχεται ότι η αμερικανική οικονομία είναι εκείνη για την οποία έχει υποβαθμίσει περισσότερο τις προβλέψεις της τον τελευταίο μήνα.
Αυτό συνέβη εξαιτίας της αλλαγής πλάνων από την αμερικανική κυβέρνηση και την άρνησή της να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα συνολικού δημοσιονομικού πακέτου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για την ολοκλήρωση, εντός του 2022, του μέτρου επιστροφής φόρου έως 3.600 δολάρια για κάθε παιδί. Η συγκεκριμένη παρέμβαση φτάνει τα 180 δις. δολαρίων σε ετησιοποιημένα εισοδήματα ή 0,7% του ΑΕΠ.
Ο τερματισμός του προγράμματος θα πλήξει ιδιαιτέρως τα χαμηλά εισοδήματα, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην ζήτηση. Τέλος, η αμερικανική τράπεζα θεωρεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα παρουσιάσει επιβράδυνση, εξαιτίας της ομαλοποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής μετά τα πρωτοφανή μέτρα ενίσχυσης των τελευταίων δύο ετών, και θα βρεθεί λίγο πιο πάνω από το σημείο που βρισκόταν πριν την έναρξη της πανδημίας.
Πηγή: emea.gr