Αγωνία για τα 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα – Η στιγμή που χτυπά ο σεισμός – Ισχυροί μετασεισμοί – Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες (vid)
Ισχυρός σεισμός 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23:43 χθες, Κυριακή, στην Φλώρινα με το επίκεντρό να εντοπίζεται μόλις 2 χλμ από την κεντρική πλατεία, προς τη συνοικία “Σίμος Ιωαννίδης”. Στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων -κυρίως στον τελευταίο όροφο πολυκατοικιών- ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων.
Μετά τον πρώτο σεισμό, οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους σε πλατείες και ανοικτούς χώρους, ενώ ακολούθησαν και αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, με επίκεντρο τις περιοχές Ακρίτας και Άνω Κλεινές, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.
Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός», ενώ ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το θέμα των υλικών ζημιών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας».
#antireport
Βιντεο απο τη στιγμή του σεισμού.
Ισχυρός σεισμός εντάσεως 5,5 Ρίχτερ
6 χλμ απο την Φλωρινα.
Ειχε εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα ενώ διήρκησε για αρκετά δεπτερόλεπτα.#σεισμος #earthquake #Greece pic.twitter.com/NR39i8cYKT— velocity (@velocity2121) January 10, 2022
Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης σημείωσε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας κι ότι μέχρι στιγμής «δεν τού έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες ή σε σταυλικές εγκαταστάσεις».
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτοικοι της Φλώρινας βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στις πλατείες, ενώ κάποιοι μετακίνησαν τα οχήματά τους σε ανοικτούς χώρους ακόμη κι έξω από την πόλη, προκειμένου να περάσουν εκεί τη νύχτα.
Η πυροσβεστική υπηρεσία Φλώρινας, αμέσως μετά τον σεισμό τέθηκε σε γενική επιφυλακή.
#antireport
Πολύ δύσκολο βράδυ για τη Φλώρινα και τις γύρω περιοχές στην "καρδιά" του χειμώνα.
Τρομάζουν οι περιγραφές και οι πρώτες εικόνες…
Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι στους δρόμους και σε πλατείες.
Κλειστά τη Δευτέρα (10/09) τα σχολεία στην περιοχή. #σεισμος pic.twitter.com/3mjPSz6Hv5— velocity (@velocity2121) January 10, 2022
Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα (Δευτέρα) οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί στην ΠΕ Φλώρινας εξαιτίας της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία από τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ.
Τη σχετική απόφαση πήραν, για προληπτικούς λόγους, οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης και Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης.
Λέκκας: Από άγνωστο ρήγμα η σεισμική δόνηση
Ο σεισμός στη Φλώρινα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
«Είναι ένα ερώτημα το αν ήταν ο κύριος σεισμός. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ήταν αλλά πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν έχουμε κάποιο προηγούμενο πρόσφατο ιστορικό για να δούμε πώς συμπεριφέρεται η περιοχή. Έχει δώσει σεισμό το 1920 κάποιους μικρούς σεισμούς η περιοχή», είπε ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, τα ξημερώματα της Δευτέρας μιλώντας στο Mega.
«Αυτό το ρήγμα το ανιχνεύσαμε χτες το βράδυ, το νοτιοδυτικό κομμάτι του περνάει από την πόλη της Φλώρινας, για αυτό γίνονται αισθητοί και επειδή είναι επιφανειακοί. Η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη, έχουμε 13 σεισμούς άνω των 3 βαθμών. Συγκαλέστηκε το συντονιστικό όργανο, είμαστε σε επαφή με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας», συνέχισε ο ίδιος.
«Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για κάποιες ζημιές σε παλιά κτίρια. Στην πόλη και στα γύρω χωριά υπάρχουν παλιά κτίρια, άρα θα πρέπει αν προσέξουμε να μη μένουμε σε αυτά, και να μη διερχόμαστε από αυτά», τόνισε ο κ. Λέκκας.
«Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα. Έχει σεισμούς. Είναι 6-7 ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας. Η ακτίνα του σεισμού ήταν πολύ μεγάλη, και θα έγινε αισθητός και πέραν των συνόρων μας. Οι πολίτες πρέπει να δείξουν ψυχραιμία, οι συνθήκες είναι δύσκολες και λόγω του ψύχους. Πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών», συνέχισε.
Τσελέντης: Βεβαρημένο το σεισμικό ιστορικό στην περιοχή
Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ «ευτυχώς που είναι έντονη η μετασεισμική. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι είναι ο κύριος σεισμός» εξηγώντας ότι ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ «έγινε πολύ κοντά στην Φλώρινα και με μικρό εστιακό βάθος και γι’ αυτό τον κατάλαβαν στην πόλη».
Σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη ο σεισμός της Κυριακής προκλήθηκε από ρήγμα δυτικά της Φλώρινα που δεν ήταν γνωστό με τον ίδιο να προσθέτει ότι «χωρίς να θέλω να κινδυνολογώ είχαμε ένα βεβαρημένο ιστορικό στην περιοχή καθώς το 1994 σημειώθηκε σεισμός 5,9 Ρίχτερ 40χλμ. από τη Φλώρινα ενώ στην ευρύτερη περιοχή τον Νοέμβριο του 1967 είχαμε σεισμό 6,6 Ρίχτερ βορειοδυτικά της Φλώρινας».
«Από ό,τι φαίνεται ήταν ο κύριος σεισμός» είπε εκ νέου ο κ. Τσελέντης και κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να είναι είναι μακριά από ετοιμόρροπους τοίχους καθώς «η ακολουθία θα ακολουθήσει για ημέρες και εβδομάδες λόγω του μικρού εστιακού βάθους».
Ο Άκης Τσελέντης χαρακτήρισε τέλος πολύ μικρή την πιθανότητα να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, ωστόσο είπε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό το ενδεχόμενο να έχουμε έναν μετασεισμό έως και 5 Ρίχτερ.
Μικρές ζημιές σε παλιά κτήρια
Στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων -κυρίως στον τελευταίο όροφο πολυκατοικιών- ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων.
Μετά τον πρώτο σεισμό, οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους σε πλατείες και ανοικτούς χώρους, ενώ ακολούθησαν και αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, με επίκεντρο τις περιοχές Ακρίτας και Άνω Κλεινές, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.