Ανακοίνωση ΠΟΥ για την Όμικρον: Δεν δικαιολογείται εφησυχασμός

Ανακοίνωση ΠΟΥ για την Όμικρον: Δεν δικαιολογείται εφησυχασμός

Οι νεότερες δηλώσεις του ΠΟΥ, αναφορικά με το πέμπτο κύμα της πανδημίας που κατακλύζει τις κοινωνίες παγκόσμια, καλούν τη διεθνή κοινότητα να μη δείχνει εφησυχασμό λόγω του γεγονότος ότι το στέλεχος της Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση από τη Δέλτα. Επομένως η νέα παραλλαγή, που ακολουθεί μία παγκόσμια τάση να καταστεί η κυρίαρχη εκδοχή της Covid-19, δεν πρέπει να κατηγοριοποιείται ως «ήπια», αφού και αυτή είναι ικανή να προκαλέσει νοσηλείες και θανάτους όπως προηγούμενα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Πράγματι οι πρώτες μελέτες για την παραλλαγή Όμικρον που εντοπίστηκε αρχικά τον Νοέμβριο στη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ έδειξαν ότι είναι μεν πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, όμως είχε μειωμένο κίνδυνο πρόκλησης νοσηλειών ή και θανάτων, σημειώνει ο ΠΟΥ. Ακόμη, έχει διαπιστωθεί ότι είναι χαμηλότερος ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης από «Ο» τόσο σε νέους όσο και μεσήλικες, χωρίς βέβαια να έχει προσδιοριστεί η ακριβής κατηγοριοποίηση των ηλικιακών ομάδων με βάση τις μελέτες που έγιναν ανά περίπτωση.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί επιστημονικά ο αντίκτυπος της νέας παραλλαγής στην υγεία των ηλικιωμένων.

Πάντως, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγιέσους, προειδοποίησε ότι «όπως και τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού, έτσι και η Όμικρον οδηγεί κόσμο στο νοσοκομείο και το θάνατο, ειδικά όσους είναι ανεμβολίαστοι».

Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ένα επερχόμενο παγκόσμιο «τσουνάμι» μολύνσεων από Covid-19, τη στιγμή που η διασπορά βρίσκεται στα ύψη και σπάει καθημερινά επιδημιολογικά ρεκόρ με τη συνύπαρξη της Όμικρον και της Δέλτα στην κοινότητα, έχοντας εξαντλήσει τα όρια των συστημάτων υγείας των χωρών. Δυστυχώς, σε όλες τις περιπτώσεις οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε πολύ δυσμενή θέση στη μάχη με την πανδημία αυτή την περίοδο, μην μπορώντας να περιορίσουν τη ραγδαία διασπορά ενός ιού που έχει σκοτώσει σχεδόν έξι εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που εκδηλώθηκε.

  • Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αυτή τη στιγμή αποτελεί η επίτευξη περισσότερο ισότιμης πρόσβασης όλων των χωρών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Και αυτό γιατί πολλές χώρες δεν έχουν εξασφαλίσει ούτε το 1/5 του πλήρους εμβολιασμού για τον πληθυσμό τους, εξαιτίας της ανισότιμης κατανομής των εμβολίων.

Ο κ. Γκεμπρεγιεσούς τόνισε ότι με βάση τον τωρινό ρυθμό εμβολιασμού παγκοσμίως, 109 χώρες θα αποτύχουν να εκπληρώσουν το στόχο του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού τους κατά της Covid-19 μέχρι τον Ιούλιο. Έναν στόχο η εκπλήρωση του οποίου εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στον τερματισμό της πανδημίας.

«Η μία ενισχυτική δόση μετά την άλλη σε έναν μικρό αριθμό χωρών δεν πρόκειται να οδηγήσει στο τέλος της πανδημίας τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν πλήρως απροστάτευτοι από τον ιό», ξεκαθάρισε.

Όπως εξήγησε ο σύμβουλος του ΠΟΥ, Μπρους Άιλγουορντ , αυτή τη στιγμή 36 έθνη δεν έχουν φτάσει καν το 10% της εμβολιαστικής κάλυψης επί του πληθυσμού τους. Ταυτόχρονα το 80% των σοβαρά νοσούντων παγκοσμίως είναι ανεμβολίαστοι, και αυτό κατά κύριο λόγο δεν αποτελεί επιλογή τους.

Η εβδομαδιαία επιδημιολογική αναφορά του ΠΟΥ ανέφερε ότι τα περιστατικά νόσησης από Covid έχουν σημειώσει αύξηση 71%, που ισοδυναμεί με 9,5 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως μέσα σε μία βδομάδα. Ωστόσο, στο ίδιο διάστημα οι θάνατοι από κορονοϊό έχουν μειωθεί κατά 10%, δηλαδή κατά 41.000.

Παράλληλα, κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στελέχη του ιού τα οποία εξετάζονται από τον ΠΟΥ, χωρίς να έχουν διαχυθεί στην κοινότητα. Αυτά αποτελούν «στελέχη ενδιαφέροντος» σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του Οργανισμού, σε αντίθεση με τα στελέχη της Όμικρον και της Δέλτα, που έχουν διαχυθεί παγκόσμια και ανήκουν στα «στελέχη κινδύνου».

Σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα που μπορούμε να αντλήσουμε από τις δηλώσεις του ΠΟΥ είναι ότι οποιαδήποτε εκτίμηση για το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα ακριβής, τη στιγμή που δε λαμβάνει υπόψη της όλους τους παράγοντες αναπαραγωγής του ιού σε παγκόσμια κλίμακα και όχι στα στενά όρια της Δύσης, που υπάρχει υπεραφονία εμβολίων και υγειονομικού υλικού.

Σχετικά Άρθρα