Γαλλικό μοντέλο αλά… ελληνικά: Lockdown για ανεμβολίαστους, νέοι περιορισμοί για εμβολιασμένους
Το μοντέλο που εξετάζεται για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους φαίνεται να είναι το γαλλικό το οποίο προβλέπει ένα νέο εμβολιαστικό πάσο για τον COVID-19. Η επίσημη έναρξη ισχύος του νόμου, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 15 Ιανουαρίου, ενδέχεται να καθυστερήσει επειδή το συντηρητικό κόμμα Les Républicains είπε ότι θα παραπέμψει το θέμα στο Συνταγματικό Συμβούλιο για να διασφαλίσει ότι η «ισορροπία» μεταξύ της ανάγκης «προστασίας» των Γάλλων και ο σεβασμός των ελευθεριών τους είναι σεβαστός.
Εάν εγκριθούν, τα νέα μέτρα θα σημαίνουν ότι άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι πλήρως εμβολιασμένα για να συμμετέχουν σε ορισμένες δραστηριότητες, να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να εισέρχονται σε μέρη όπως μπαρ και εστιατόρια. Ένα αρνητικό τεστ COVID-19 δεν θα αρκεί πλέον όπως πριν, εκτός από την πρόσβαση σε εγκαταστάσεις και υπηρεσίες υγείας.
- Το νέο γαλλικό πάσο μοιάζει με τον λεγόμενο κανόνα 2G που έχει εφαρμοστεί σε χώρες όπως η Γερμανία, ο οποίος περιορίζει την πρόσβαση σε εστιατόρια ή θέατρα σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον COVID. Αν και δεν επιβάλλει άμεσα τον εμβολιασμό, κάνει ουσιαστικές διακρίσεις έναντι των μη εμβολιασμένων.
Η ιταλική κυβέρνηση συμφώνησε την Τετάρτη να καταστήσει υποχρεωτικά τα εμβόλια για άτομα άνω των 50 ετών, καθώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει τη δραματική αύξηση των καθημερινών μολύνσεων από κορωνοϊό. Όσοι στο εργατικό δυναμικό είναι άνω των 50 ετών θα πρέπει να επιδείξουν δελτίο υγείας που θα αποδεικνύει ότι είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν αναρρώσει πρόσφατα από τον COVID-19, διαφορετικά αντιμετωπίζουν αναστολή από την εργασία από τα μέσα Φεβρουαρίου. Όσοι είναι άνω των 50 ετών που δεν εργάζονται θα πρέπει είτε να εμβολιαστούν είτε να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.
Η παραλλαγή Όμικρον έχει αναγκάσει την ελληνική αλλά και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν τη στρατηγική τους. Κι αυτό γιατί πλέον πολλά από τα μέτρα που λαμβάνονται αφορούν και εμβολιασμένους πολίτες.
Για τους ανεμβολίαστους, το μόνο μέτρο που δεν έχει ληφθεί είναι η απαγόρευση τους από τους εξωτερικούς χώρους στην εστίαση. Τα rapid στα σούπερ μάρκετ έχουν απορριφθεί. Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης, όπως είχε αναφέρει και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα το απαιτήσουν.
Πάντως με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα φαίνεται πως έχουν αρχίσει και πιέζονται και οι εμβολιασμένοι.
Καταρχήν το πιστοποιητικό εμβολιασμού πλέον θα λήγει για όλους στους επτά μήνες, πράγμα που σημαίνει πως ο χαρακτηρισμός «πλήρως εμβολιασμένος με δύο δόσεις» δεν θα ισχύει, καθώς όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις θα πρέπει σύντομα να κάνουν και την ενισχυτική, αλλιώς αν περάσουν οι επτά μήνες θα έχουν τις ίδιες απαγορεύσεις με τους ανεμβολίαστους.
Η απαγόρευση στην εστίαση και η επιβολή ωραρίου λειτουργίας μαζί με την απαγόρευση της μουσικής, αφορούν αποκλειστικά τους εμβολιασμένους, μιας και μόνο εκείνοι έχουν πρόσβαση στο εσωτερικών των μαγαζιών.
Το ίδιο ισχύει και με τα κέντρα διασκέδασης, τα οποία έβαλαν λουκέτο.
Ένα προνόμιο ακόμη που είχαν οι εμβολιασμένοι και αφορούσε την παρακολούθηση αγώνων δεν ισχύει, καθώς οι φίλαθλοι δεν μπορούν πλέον να πάνε στο γήπεδο.
Τέλος τα μέτρα που ελήφθησαν για τα σχολεία αφορούν και για τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε self test.
“Παγώνει” το πιστοποιητικό των εμβολιασμένων που νοσούν
Την ίδια ώρα το ενδεχόμενο να «παγώνει» το πιστοποιητικό των εμβολιασμένων που νοσούν μέχρι να εκδοθεί το πιστοποιητικό νόσησης εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας για τις τρέχουσες εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού εν μέσω του κύματος της παραλλαγής Όμικρον.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, εξήγησε πως η κυβέρνηση εξετάζεται το ενδεχόμενο προσωρινής ακύρωσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε πλήρως εμβολιασμένους που νοσούν, μέχρι την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης.
Το σοβαρό θέμα που έχει ανακύψει είναι ότι μέχρι τώρα μπορεί κάποιος εμβολιασμένος που νοσεί να κυκλοφορεί ελεύθερα με το πιστοποιητικό και έτσι να διασπείρει τον ιό. Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση εξετάζει να ακυρώσει προσωρινά το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Ωστόσο την ίδια στιγμή γεννάται προβληματισμός για το διάστημα που κάποιος εμβολιασμένος που νοσεί θα χρειαστεί να περιμένει 14 ημέρες για να πάρει το πιστοποιητικό νόσησης, τη στιγμή που ο χρόνος καραντίνας έχει μειωθεί και μπορεί να φτάνει και τις 5 ημέρες.
Για τα πιστοποιητικά νόσησης διευκρίνισε, ακόμη, πως οι ανεμβολίαστοι χρειάζονται θετικό μοριακό τεστ για να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης ενώ για τους εμβολιασμένους αρκεί και το θετικό rapid test κοροναϊού. Υπενθύμισε, επίσης, ότι το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μετά από 14 ημέρες από τη νόσηση και ισχύει για 3 μήνες. Για τα self test των παιδιών είπε ότι δηλώνονται κανονικά στην πλατφόρμα edupass.gov.gr.