Επίτιμη δημότης Γαύδου η ΠτΔ Κατερινα Σακελλαροπούλου
Στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, την ακριτική Γαύδο, επέλεξε να γιορτάσει τα Θεοφάνεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η Πρόεδρος με την επιλογή της σηματοδότησε τη στήριξη των πιο απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών της χώρας, ως σύμβολα μιας ισχυρής Ελλάδας.
Ανεξέλεγκτος πύραυλος θα πέσει στη Γη
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έφτασε στο ακριτικό νησί με πλοίο από την Χώρα Σφακίων. Πρώτος σταθμός τής επίσκεψης της ήταν το λιμάνι του Καραβέ όπου στο εκεί ξωκκλήσι τελέστηκε ο Αγιασμός των υδάτων.
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής καθαγιασμού των υδάτων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε για τα Θεοφάνεια και εξέφρασε τη στήριξη της στους νησιώτες.
«Σήμερα, γιορτή των Θεοφανείων, ημέρα που γιορτάζουμε τη βάφτιση του Χριστού και που φέρει το βαθύ συμβολικό μήνυμα της πνευματικής αναγέννησης, καλούμαστε να δούμε με μεγαλύτερη διαύγεια τις επιλογές μας, τη στάση μας απέναντι στη ζωή, την ηθική μας υποχρέωση απέναντι στους συνανθρώπους μας. Από το νοτιότερο άκρο της πατρίδας μας και της Ευρώπης, τη Γαύδο, κοντά στους νησιώτες μας που διαφυλάσσουν μια όμορφη κοιτίδα ελληνισμού, εύχομαι καλή φώτιση σε όλους μας, για ένα αύριο περισσότερο υπεύθυνο, αισιόδοξο και ελπιδοφόρο» ανέφερε στη δήλωση της η κ. Σακελλαροπούλου.
Επίτιμη δημότης της ακριτικής Γαύδου, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε ένδειξη σεβασμού προς το πρόσωπο της πρώτης Ελληνίδας που ασκεί το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, όπως αναφέρει η απόφαση χαρακτηριστικά, ανακηρύχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη διάρκεια ειδικής τελετής στο δημοτικό κατάστημα Γαύδου.
Η κυρία Σακελλαροπούλου, στην αντιφώνηση της στη διάρκεια της τελετής, εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται στη Γαύδο, λέγοντας ότι κάθε φορά που επισκέπτεται ένα ακριτικό νησί, νιώθει πως η καρδιά του ελληνισμού χτυπάει πιο δυνατά· πως κάθε πράξη και κάθε λέξη μετρούν διπλά.
«Κι αυτό γιατί η απόφαση των νησιωτών μας να ζήσουν στη μεθόριο της πατρίδας μας, υπογραμμίζοντας την ελληνικότητά της με την ζωντανή και δραστήρια παρουσία τους, ενέχει αναμφισβήτητα ηρωισμό. Δεν παραμένουν στον τόπο της καταγωγής τους, επειδή έτυχε να γεννηθούν εκεί. Δεν αντιμετωπίζουν την απομόνωση και τις δυσκολίες της χειμερινής περιόδου προσβλέποντας απλώς στην ανταποδοτική ευφορία των καλοκαιρινών μηνών. Μένουν στα νησιά τους από επιλογή. Η απόφασή τους είναι μια εκδήλωση γνήσιου πατριωτισμού. Μια πράξη με εξαιρετική εθνική σημασία» επισήμανε η κυρία Σακελλαροπούλου.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε συγκινημένη που βρίσκεται στο νοτιότερο ελληνικό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό άκρο, όπως τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η Γαυδος αποτελεί «ένα κομμάτι ελληνικής γης καταμεσής στο λιβυκό πέλαγος, έναν τόπο σπάνιας ομορφιάς, που δεν απεμπόλησε τον σεβασμό προς τη φύση στον βωμό του εφήμερου κέρδους. Έναν τόπο όπου ο άνθρωπος αισθάνεται, μέσα από τον δεσμό με τον φυσικό κόσμο, ισορροπία σώματος και πνεύματος».
Αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία για την Γαύδο και τον ρόλο της, προσθέτοντας ότι «σήμερα η όμορφη αυτή ακριτική γωνιά, με όλους εσάς, σταθερούς φύλακες των συνόρων τής Ελλάδας και της Ευρώπης, μας γεμίζει με συναισθήματα εθνικής αυτοπεποίθησης και περηφάνιας».
Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που όπως είπε γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει το νησί με
την ανεξέλεγκτη αύξηση του τουρισμού που απειλεί να διαταράξει το ευαίσθητο οικοσύστημα των παράκτιων αμμοθινών και να υποβαθμίσει έναν από τους τελευταίους περιβαλλοντικούς θησαυρούς της Ευρώπης.
«Γνωρίζω τις ελλείψεις σε νερό, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, το ατελέσφορο των ως τώρα γεωτρήσεων, όπως και τα σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζετε. Αντιλαμβάνομαι ότι χρειάζονται περισσότερα έργα οδοποιίας και διευθέτησης των ομβρίων υδάτων, ότι είναι απαραίτητη η εγκατάσταση μονάδων βιολογικού καθαρισμού, ότι επείγει η ενεργειακή αυτονόμηση του νησιού» σημείωσε.
Τέλος δήλωσε ότι αποτελεί μεγάλη χαρά για εκείνη που από σήμερα είναι και εκείνη δημότης της Γαύδου, αναφέροντας ότι αντιλαμβάνεται «την υποχρέωση της Πολιτείας να είναι παρούσα και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της πατρίδας μας, και ιδίως στα ακριτικά της νησιά, που μέσα σε αντίξοες συνθήκες διατηρούν ζωντανές, διάσπαρτες στα πελάγη μας, κοιτίδες ελληνισμού».