Αλματώδης αύξηση κρουσμάτων σε προσχολική και σχολική ηλικία, 34% στις εισαγωγές – Τι ισχύει σε Ευρώπη και ΗΠΑ με το κλείσιμο των τμημάτων

Αλματώδης αύξηση κρουσμάτων σε προσχολική και σχολική ηλικία, 34% στις εισαγωγές – Τι ισχύει σε Ευρώπη και ΗΠΑ με το κλείσιμο των τμημάτων

Τα κρούσματα στις ηλικίες από 4 έως 18 ετών δηλ. σε προσχολική και σχολική ηλικία παρουσιάζουν τρομακτική άνοδο (είναι 31.512 σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ) και αποτελούν πλέον το 16% του συνόλου των κρουσμάτων που προκάλεσε ο κοροναϊός από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι τις 2 Ιανουαρίου.

Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς αλλά και τους γονείς λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία αλλά και επαναφέρει τη συζήτηση για το αν είναι σωστή η απόφαση για μη παράταση των σχολικών διακοπών των Χριστουγέννων κατά μία εβδομάδα.

Παράλληλα και η αύξηση των νοσηλειών σήμερα ανακοινώθηκαν 628 ενώ χθες ήταν 619, έχει προκαλέσει επίσης ανησυχία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει αποδεκατίσει το δημόσιο τομέα και το ΕΣΥ. Όπως επίσης και η αύξηση των ημερήσιων εισαγωγών…

Η άνοδος στις εισαγωγές φαίνεται και από την σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 641 (ημερήσια μεταβολή +41.81%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς με αύξηση 34%.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης, ανέφερε πως την τελευταία εβδομάδα υπήρξε αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα κατά 290%, ενώ καταγράφηκε και αύξηση στις εισαγωγές. Ωστόσο οι σκληροί δείκτες της πανδημίας δείχνουν να είναι σταθεροποιημένοι, ενώ οι θάνατοι κατέγραψαν μείωση κατά 1%.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανούντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Σημειώνεται πως η πορεία των νοσηλειών την ώρα που η παράλλαξη Όμικρον επικρατεί στη χώρα θα είναι καθοριστική για την πορεία της πανδημίας, καθώς θα επηρεάσει και τους υπόλοιπους σκληρούς δείκτες και συγκεκριμένα τους θανάτους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή καταγράφουν μικρή μείωση.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Μαγιορκίνης, στην Ευρώπη, η επιδημία συνεχίζει να δείχνει δραματική επιδείνωση στη διασπορά της.

Ειδικότερα, καταγράφεται 73% αύξηση στις νέες διαγνώσεις, ενώ κατά 4% μειώθηκαν οι νέοι θάνατοι.

H επίταση της διασποράς της πανδημίας είναι μαζική με 41 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες να δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% στη διασπορά παρατηρείται σε 35 χώρες της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, μέτρια βελτίωση πάνω από 20% παρατηρήθηκε σε μόλις μία χώρα και αυτή είναι η Ρωσία.

Η κριτική για το 50% + 1 και τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες

Είναι λοιπόν προφανές ότι το… πρωτόκολλο 50% + 1 που εφαρμόζει η κυβέρνηση στα σχολεία είναι στο επίκεντρο των αντιδράσεων και της κριτικής καθώς μόνο αν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπερβεί αυτόν τον αριθμό του συνόλου των μαθητών, τότε ένα τμήμα πρέπει να κλείσει.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του καθηγητή Δημόσιας Υγείας και μέλους της Επιτροπής, Τάκη Παναγιωτόπουλου, ο οποίος υποστήριξε δημόσια, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA πως το μέτρο αυτό δεν έχει καμία λογική από επιδημιολογική άποψη και πως αποφασίστηκε από το υπουργείο Παιδείας και όχι από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα όσα είπε ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, ο οποίος υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ:

  • «Στις 10 Ιανουαρίου ανοίγουν τα σχολεία επειδή το θέλει η κυβέρνηση, η υπουργός Παιδείας παίρνει ένα υψηλό ρίσκο για το οποίο θα δείξει η ιστορία τα αποτελέσματα, το 50%+1 δεν μπορεί όμως να λειτουργήσει».

Κι όμως, η κυβέρνηση – και κυρίως η Νίκη Κεραμέως – διατείνεται με κάθε τρόπο πως το μέτρο του 50%+1 στα σχολεία είναι επιτυχημένο.

Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες, όπως τις κατέγραψε το συνδρομητικό ενημερωτικό site K-Report και μετά από πόσα κρούσματα κλείνουν οι τάξεις:

  • Βέλγιο: Υποχρεωτική η μάσκα. Διακοπή μαθημάτων, αν σε ένα τμήμα παρουσιαστούν δύο κρούσματα σε επτά ημέρες.
  • Βρετανία: Υποχρεωτική η μάσκα, προαιρετικά δύο τεστ την εβδομάδα.
  • Γαλλία: Υποχρεωτική η μάσκα. Οι μαθητές επέστρεψαν από την Δευτέρα στα παιδιά στα σχολεία, παρ’ όλο που ένα στα πέντε ηλικίας 6 έως 10 ετών είναι θετικό. Αν υπάρξει θετικό κρούσμα, όλα τα άλλα παιδιά υποβάλλονται σε τρία συνεχόμενα τεστ, ενώ διακόπτονται τα μαθήματα αν βρεθούν θετικοί τρεις μαθητές. Γιατροί προειδοποιούν ότι αναμένεται έκρηξη των εισαγωγών παιδιών στα νοσοκομεία με πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο (ποσοστό θνησιμότητας 2%) και οι δάσκαλοι απειλούν με απεργία για την έλλειψη μέτρων προφύλαξης.
  • Γερμανία: Υποχρεωτική η μάσκα. Καθημερινά (δωρεάν) τεστ την πρώτη εβδομάδα μετά τις διακοπές, από την επόμενη επιστρέφουν στα τρία τεστ, τηλεκπαίδευση προβλέπεται ανά σχολείο μόνο αν υπάρξουν πολλά κρούσματα. Τεστ-γλυφιτζούρι θα διατίθεται, προς τα τέλη Ιανουαρίου, τρεις φορές την εβδομάδα για τα παιδιά παιδικών σταθμών και νηπιαγωγεία.
  • Ιταλία: Υποχρεωτική η μάσκα και τεστ πριν την επιστροφή στα σχολεία. Τηλεκπαίδευση ανά τάξη αν υπάρξουν τρία κρούσματα. Σήμερα κυβερνητικό συμβούλιο για ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα.
  • Ολλανδία: Προαιρετική η μάσκα, τέστ δύο φορές την εβδομάδα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε καραντίνα όλη η τάξη μετά το πρώτο κρούσμα. Επαγγελματικές σχολές, κολέγια και πανεπιστήμια κλειστά.
  • Πορτογαλία: Προβλέπεται να ανοίξουν κανονικά την ερχόμενη εβδομάδα, σήμερα αναμένεται τελική απόφαση της κυβέρνησης για ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα.
  • Καναδάς: Τηλεκπαίδευση τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τις διακοπές σχεδόν σε όλες τις περιοχές.
  • ΗΠΑ: Ανά πολιτεία και περιφέρεια παράταση διακοπών, τηλεκπαίδευση για μια η δύο εβδομάδες. Σε πολλά σχολεία απουσιάζουν δάσκαλοι και καθηγητές που έχουν νοσήσει.

Σχετικά Άρθρα