Η “στροφή” του ΚΙΝΑΛ για PCR και rapid- Πιο κοντά στην πρόταση Γεωργιάδη- Τι ισχύει στην Ευρώπη
Η συνταγογράφηση των τεστ μοριακού ελέγχου είναι μια παλιά συζήτηση. Σχετικές προτάσεις έχουν κατατεθεί και από ειδικούς, μία εξ αυτών είναι και η καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής Αθηνά Λινού. Με τις τεράστιες ουρές στα σημεία του ΕΟΔΥ και έξω από τα φαρμακεία και, κυρίως, εξαιτίας του ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες υποβάλλονται σε μία δαπάνη που για αρκετούς είναι αβάστακτη, το θέμα επανήλθε λογικά.
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιχειρηματολογήσει υπέρ της συνταγογράφησης και των δωρεάν PCR, κάτι που ισχύει, άλλωστε, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Η απάντηση του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ήταν πως εάν το κράτος αναλάμβανε αυτό το κόστος θα οδηγούμασταν σε εκτροχιασμό της οικονομίας και…νέο μνημόνιο!
Ο βουλευτής της Ν.Δ Μπάμπης Παπαδημητρίου, από την άλλη, αν και γνωστός για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του, τάχθηκε υπέρ της συνταγογράφησης και δωρεάν διάθεσης των τεστ μοριακού ελέγχου, ιδιαίτερα επειδή με τους νέους κανόνες που ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα για τους εμβολιασμένους αρκεί ένα θετικό rapid τεστ. «Για να μην γίνεται το μοριακό όταν δεν υπάρχει λόγος, γι’ αυτό υπάρχουν οι γιατροί, άρα να είναι δωρεάν”, είπε χαρακτηριστικά στον Ant1 ο κ. Παπαδημητρίου.
Ο δε περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, αναίρεσε την τοποθέτηση του Άδωνη Γεωργιάδη ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι εισηγήθηκαν το πλαφόν στο μοριακό τεστ να είναι στα 60 ευρώ για να προκύπτει και το κέρδος τους.
«Κανένας Ιατρικός Σύλλογος στη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αν μια ιατρική πράξη θα συνταγογραφείται ούτε φυσικά να καθορίζει την τιμή που αυτή θα προσφέρεται» ανέφερε η ανακοίνωση του ΙΣΑ.
Καθιστώντας σαφές πως η επιλογή να πληρώνουν οι πολίτες -ακόμα και πλήρως εμβολιασμένοι που όμως μολύνονται από την Όμικρον- τα τεστ αποτελεί πολιτική επιλογή.
Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε παρέμβαση για τις τιμές των τεστ. «Αύριο θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις όσον αφορά τα PCR. Πλαφόν υπάρχει, 40 ευρώ το PCR συν 20 ευρώ για τις υπηρεσίες. Για αυτά τα ποσά θα υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση αύριο. Κάναμε μια πολύ καλή συζήτηση με τους εκπροσώπους των γιατρών και τους ευχαριστώ πολύ». ,είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο «Mega».
Εκείνο που προκαλεί ερωτηματικά είναι η στάση του ΚΙΝ.ΑΛ, το οποίο με ανακοίνωση του τάχθηκε υπέρ ενός πλαφόν στην τιμή των τεστ PCR, ταυτιζόμενο σχεδόν με τις απόψεις του κ. Γεωργιάδη. Προτείνει την επιβολή πλαφόν στα εφτά (7) ευρώ για το rapid test (από τα 10) και στα 40 ευρώ (από τα 60) για το μοριακό (pcr) τεστ τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες οπότε και αναμένεται η κορύφωση της πανδημίας. Μια πρόταση που απ΄ ότι φαίνεται πλησιάζει πολύ σε αυτή της κυβέρνησης, ίσως στο πλαίσιο της “υπεύθυνης αντιπολίτευσης” που έχει ζητήσει από τον νέο αρχηγό του ΚΙΝ.ΑΛ το Μέγαρο Μαξίμου. Ως προς τα υπόλοιπα, βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί πως η Χαριλάου Τρικούπη ζητάει την ενίσχυση του ΕΣΥ, πλησιάζοντας μάλλον περισσότερο την επίμονη εδώ και καιρό θέση του ΣΥΡΙΖΑ.
Χωρίς κάλυψη οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν θετικοί στον ιό με rapid test – Δεν το δέχονται ΕΡΓΑΝΗ, ΕΦΚΑ που ζητούν PCR παρά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ
Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως πριν από οκτώ ημέρες, σε άλλη ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, μεταξύ άλλων προτάσεων, είχε ζητήσει: Να υπάρξει η δυνατότητα για rapid tests ή PCR δωρεάν για εμβολιασμένους μέσα στις γιορτές, δηλαδή για το διάστημα που οι ειδικοί ανησυχούν έντονα για τη μετάδοση της πανδημίας.
Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ:
«Η έξαρση της πανδημίας και τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, που επιβεβαιώνονται καθημερινά, δικαιολογημένα οδηγούν χιλιάδες συμπολίτες μας στα σημεία δωρεάν
ελέγχου με rapid tests ή PCR.
»Για να αποφευχθούν οι ουρές-εστίες μετάδοσης και η ταλαιπωρία, χρειάζονται άμεσα περισσότερα σημεία ελέγχου σε δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ),
διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας στα σημεία ελέγχου και περισσότερα δωρεάν self-test ανά ΑΜΚΑ. Στη διαδικασία ελέγχου, εκτός από τις δημόσιες δομές, μπορούν
να ενεργοποιηθούν και όσοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν προσωπικό.
»Επίσης, προτείνουμε την εισαγωγή ανώτατης τιμής εφτά (7) ευρώ για τη διενέργεια rapid test και 40 ευρώ στα PCR, τουλάχιστον για τις επόμενες 15 μέρες, οπότε και
αναμένεται η κορύφωση της πανδημίας, αφού το τεστ αποτελεί το βασικό μέσο επιδημιολογικής επιτήρησης.
»Επιπλέον, χρειάζεται σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, καθώς όλο και περισσότεροι υγειονομικοί νοσούν και θα νοσούν καθημερινά. Αντίστοιχη μέριμνα
απαιτείται και για το προσωπικό των εργαστηρίων».
Προ ημερών, ο ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα μία φορά τοποθετήθηκε στο θέμα:
«Αντί τα μοριακά και τα rapid test να συνταγογραφούνται δωρεάν, όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη μέρα της πανδημίας, για να είναι άμεσα προσβάσιμα σε όλους και να υπάρχει η μέγιστη δυνατή επιδημιολογική επιτήρηση, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κάνει πλάτες στα διαγνωστικά κέντρα, μετατρέποντας το τεστ από απαραίτητο εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων σε δυσβάσταχτη επιβάρυνση των πολιτών».
Βάσει του πλαφόν στις τιμές των τεστ, ισχύουν ως ανώτατα όρια τιμών:
Για το τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου Real Time – PCR: το ποσό των 40 ευρώ για την παροχή υπηρεσίας και των 20 ευρώ για τη δειγματοληψία, δηλαδή συνολικά 60 ευρώ.
Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) το ποσό των 10 ευρώ.
Ειδικά για τα rapid tests, η προσφερόμενη τιμή στην αγορά κυμαίνεται αυτή τη στιγμή μεταξύ 5 – 10 ευρώ, ενώ γενικότερα οι προβλεπόμενες ανώτατες τιμές δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.
Τι ισχύει στην Ευρώπη
Σημερα η πολιτική του διαγνωστικού ελέγχου και το κόστος των τεστ σε άλλες χώρες της Ευρώπης διαμορφώνεται ως εξής:
Αυστρία: Τα Rapid και PCR tests είναι δωρεάν. Κάθε κάτοικος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, Αυστριακός ή μη πολίτης, μπορεί να κλείσει ραντεβού και να πάει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τους “Teststrasse”, σε κεντρικά σημεία των πόλεων, προκειμένου να κάνει τεστ εντελώς δωρεάν.
Γερμανία: Κάθε Γερμανός πολίτης ή μετανάστης, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, δικαιούται ένα δωρεάν rapid test την ημέρα.
Δανία: Οι πολίτες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν δωρεάν Rapid ή PCR test είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Δωρεάν τεστ δικαιούνται επίσης τόσο οι μετανάστες όσο και οι τουρίστες στη χώρα.
Κύπρος: Τα Rapid Test είναι δωρεάν για όλους τους εμβολιασμένους κατοίκους, ενώ κοστίζουν από 5 ευρώ για τους ανεμβολίαστους. Το δε PCR Test επίσης μπορεί να διενεργηθεί σε τιμή ακόμα και 20 ευρώ.
Ισπανία: Τα τεστ είναι δωρεάν για τους Ισπανούς πολίτες.
Γαλλία: Τα τεστ είναι δωρεάν για τους εμβολιασμένους, ενώ κοντά στα 50 ευρώ κοστίζει το PCR Test για τους ανεμβολίαστους,
Αγγλία: Στη χώρα δίνεται επίσης η δυνατότητα δωρεάν ελέγχου με Rapid και PCR test.