Τα πιο συχνά συμπτώματα της “Ομικρον” – Ποιο τεστ πρέπει να κάνουμε

Τα πιο συχνά συμπτώματα της “Ομικρον” – Ποιο τεστ πρέπει να κάνουμε

Η παραλλαγή “Όμικρον” έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας, καθώς στις 30 Δεκεμβρίου είχε φτάσει στο 62,1% των κρουσμάτων και οι ειδικοί κάνουν λόγο για νέα αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Η μεγάλη διασπορά της Όμικρον έχει προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα, με τα κρούσματα να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, πολλοί αναρωτιούνται αν παρουσιάζουν συμπτώματα. Με αυτή την έξαρση να οδηγεί τους πολίτες σε φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα για rapid test και PCR, οι ειδικοί εξηγούν ποιο τεστ πρέπει να κάνουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι.

Τα πιο συχνά συμπτώματα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσοι νοσούν από την μετάλλαξη Όμικρον θα νομίζουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα. Τα συχνότερα συμπτώματα της – σύμφωνα με βρετανικές μελέτες – είναι καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς με αυτή την μετάλλαξη του κορονοϊού, σε αντίθεση με όσους νόσησαν με το αρχικό στέλεχος του ιού, σπάνια παρουσιάζουν απώλεια όσφρησης και γεύσης, βήχα και υψηλό πυρετό. Στα παραπάνω αναφέρθηκε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου για την εξέλιξη της πανδημίας. Τόνισε δε ότι δεν πρέπει «να αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωράμε άμεσα στην διενέργεια είτε αυτοδιαγνωστικού, ή και εργαστηριακού ελέγχου».

Ο ιός βέβαια, μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους με δεκάδες τρόπους, όπως έδειξε η πανδημία. Διάρροια, σύγχυση, απώλεια όρεξης, μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις, εξανθήματα και ερεθισμένα μάτια είναι μερικά μόνο από τα άλλα συμπτώματα που αναφέρθηκαν από μελέτες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Γώγος: Πότε πρέπει να κάνει κάποιος PCR ή rapid test

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο MEGA, έκανε νέες διευκρινίσεις για το πότε πρέπει να κάνει κάποιος PCR ή rapid test. «Ο μεγάλος στόχος αυτή τη στιγμή είναι να περιοριστούμε στα σπίτια μας όσοι είμαστε θετικοί και να μην εκθέτουμε τους ανθρώπους μας στον ιό. Επομένως, οτιδήποτε μέτρο έχει να κάνει με τον περιορισμό της κινητικότητας είναι πολύ σημαντικό. Γι αυτόν τον λόγο, όταν κάποιος ο οποίος, είναι εμβολιασμένος και δεν νοσεί για πρώτη φορά – καθώς όταν κάποιος νοσήσει για πρώτη φορά πρέπει αναγκαστικά να κάνει PCR test, τόσο γιατί πρέπει να δηλωθεί όσο και να βγάλει τα απαραίτητα πιστοποιητικά – είναι στο σπίτι του και έχει ένα θετικό rapid test, αυτό επαρκεί, να μην κάνει μοριακό τεστ, να κάτσει στο σπίτι», τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Μαγιορκίνης: Εχουμε δει νοσήσαντες με αρνητικό μοριακό

O Γκίκας Μαγιορκίνης (ΑΝΤ-1) από την πλευρά του, εξέφρασε την εκτίμηση ότι, λογικά, η παραλλαγή της Όμικρον θα δημιουργήσει μια πιο βραχυχρόνια έλευση κορύφωσης του νέου κύματος της πανδημίας. Παράλληλα τόνισε ότι οι προβλέψεις για την Όμικρον είναι χαοτικές και είναι δύσκολο να γίνουν, ωστόσο πρόσθεσε ότι «τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες θα δούμε το πλατό».

Αναφορικά με τα rapid test o Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως «δεν γνωρίζουμε από οποιονδήποτε οργανισμό να έχουμε πρόβλημα με τα rapid test. Όσοι πιστεύουν ότι νοσούν και βγαίνουν αρνητικά τα rapid test, να κάνουν συνέχεια self test και μόνο αν επιμένουν τα συμπτώματα να κάνουν PCR τεστ». Επίσης, είπε πως «έχουμε δει ανθρώπους να νοσούν και το μοριακό να είναι επίσης αρνητικό». «Ο ιός δεν εκκρίνεται στη μύτη και τον ρινοφάρυγγα σε κάποιες περιπτώσεις», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Γκάγκα: Δεν χρειάζονται μοριακό οι εμβολιασμένοι

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εξάλλου είχε προειδοποιήσει για την τεράστια πίεση που δέχονται τα εργαστήρια από πολίτες που σπεύδουν για PCR τεστ.

Η κα Γκάγκα επανέλαβε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως δεν χρειάζεται να κάνουν μοριακό τεστ οι εμβολιασμένοι, ενώ μίλησε για την ΚΥΑ που ορίζει ότι με θετικό rapid τεστ μπορεί να δικαιολογηθεί η απουσία από τη δουλειά, για εμβολιασμένα άτομα. «Αν κάποιος είναι ανεμβολίαστος και βγάλει θετικό rapid test χρειάζεται να κάνει PCR για την επιβεβαίωση για να πάρει πιστοποιητικό νόσησης. Αν κάποιος έχει θετικό rapid test και είναι πλήρως εμβολιασμένος, έχει ήδη πιστοποιητικό, δεν υπάρχει κανένας λόγος, δεν είναι ψευδώς θετικά τα rapid tests, οπότε δεν χρειάζεται να κάνει και PCR» τόνισε. «Κανείς δεν αμφισβητεί τη θετικότητα του rapid test. Βγάζουμε ΚΥΑ σήμερα, αυτό θα είναι ικανό και για την απουσία από τη δουλειά. Με την προϋπόθεση πάντως ότι αυτός που έκανε το rapid είναι εμβολιασμένος. Για τους ανεμβολίαστους εξακολουθεί να ισχύει το PCR», συμπλήρωσε.

Σχετικά Άρθρα