“Ξαφνικός” συναγερμός για ΕΣΥ και ΜΜΜ – Η νόσηση αποψιλώνει από εργαζόμενους τους νευραλγικούς κοινωνικούς τομείς
Οι ελλείψεις και η πολιτική μη ενίσχυσης του ΕΣΥ οι εργαζόμενοι στο οποίο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εδώ και δύο χρόνια αλλά και των ΜΜΜ, αρχίζουν πλέον και κάνουν ασφυκτικό το τοπίο. Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που αποδίδεται στη μετάλλαξη Όμικρον τουλάχιστον προς το παρόν δεν αυξάνει τις νοσηλείες όμως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταγραφούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, λόγω πιθανής νόσησης.
Με δεδομένο ότι στη χώρα μας, έχει ξεκινήσει μεν μία μερική αποκλιμάκωση της πίεσης από το τέταρτο κύμα, αλλά οι νοσηλείες και κυρίως οι διασωληνώσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τυχόν έλλειψη εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού, θα φέρει πρωτόγνωρα προβλήματα και δύσκολα αντιμετωπίσιμα. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν τουλάχιστον τον 10% των πολιτών άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι και ο κίνδυνος να χρειαστούν νοσηλεία είναι πολύ αυξημένος.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης είναι έτοιμη, ανά πάσα στιγμή, να στείλει φύλλα πορείας στους ιδιώτες γιατρούς.
Ένα δεύτερο πεδίο αγωνίας προκαλούν τα ΜΜM, καθώς σε τυχόν διατήρηση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων, είναι βέβαιο ότι θα καταγράψουν έλλειψη οδηγών, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μείωση των δρομολογίων, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον συνωστισμό στις μετακινήσεις των πολιτών. Το αρμόδιο υπουργείο έχει καταστρώσει σχέδιο ανάγκης, αν και επιτελικά στελέχη του φέρονται να διαβεβαιώνουν ότι ο προγραμματισμός που έχει γίνει επαρκεί για να καλύψει τυχόν ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Και εκεί, όμως, μέχρι ένα όριο.
Η τρίτη και εξίσου βασική εστία αγωνίας αποτελεί το Δημόσιο, στο οποίο θα εφαρμοστεί μεν τηλεργασία σε αυξημένο ποσοστό της τάξεως του 50%, αλλά είναι προφανές ότι μπορεί να ισχύσει μόνο στις υπηρεσίες που έρχονται σε απευθείας επαφή με τους πολίτες. Στο υπουργείο Εσωτερικών προεξοφλούν ότι όποιος σχεδιασμός κι αν γίνει, τυχόν εκτεταμένη νόσηση υπαλλήλων θα επιφέρει καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες.