“Έμφραγμα” στα διαγνωστικά κέντρα- Ουρές για rapid και PCR πριν το ρεβεγιόν- Γιατί άλλαξαν οι οδηγίες
Τεράστιες ουρές πολιτών στα διαγνωστικά κέντρα, ακόμα και στα μικρά συνοικιακά μικροβιολογικά εργαστήρια παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες ενόψει του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν.
Κατά χιλιάδες σπεύδουν οι πολίτες για ένα rapid ή PCR test καθώς πολλοί έχουν συμπτώματα που παραπέμπουν σε μόλυνση από την Όμικρον που κυριολεκτικά επελαύνει. Παρατηρείται μάλιστα το φαινόμενο τα κέντρα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και σε αρκετές περιπτώσεις οι πολίτες αναμένουν έως και 3 ώρες στην ουρά για να υποβληθούν σε τεστ.
Σημειώνεται πως το απόγευμα της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 35.580 κρούσματα, αριθμός που συνιστά νέο «μαύρο» ρεκόρ για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.
Κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η κα Γκάγκα, έκανε νέα σύσταση πως «δεν χρειάζεται PCR μετά από ένα θετικό rapid. Επειδή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και μεγάλη ταλαιπωρία, είναι καλύτερα με το rapid test να παραμείνουμε στο σπίτι. Πολύς κόσμος, μεγάλη η ταλαιπωρία και η αναμονή. Ας μείνουμε στο σπίτι με το θετικό rapid και ας μην πάμε για PCR».
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες επικρατεί συνωστισμός σε ιδιωτικά κέντρα για τη διενέργεια PRC τεστ.
Από την πλευρά της η Β. Παπαευαγγέλου, σημείωσε ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά πρέπει να επιβεβαιώσουν τη θετικότητα με pcr κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τους εμβολιασμένους.
Αναφορικά με τις συστάσεις για τα μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα και την επαφή με θετικό κρούσμα, τόνισε πως καλό είναι να εφαρμοστεί το μοντέλο «5+5», δηλαδή καραντίνα 5 ημέρες και τεστ την πέμπτη ημέρα μετά την έκθεση.
Στα PCR test και στα rapid test αναφέρθηκε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως «μπορεί το PCR κάποιου να βγαίνει θετικό ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη, χωρίς ωστόσο να μεταδίδει».
Η κα Γκάγκα, υπενθύμισε τα μέτρα προστασίας και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην μεταφέρουμε τον ιό μέσα στα σπίτια μας. «Να μην φοβόμαστε, μην πανικοβληθούμε, αλλά να προσέχουμε», είπε.
Η κατάσταση που επικρατεί με τις ουρές ήταν αυτή που ανάγκασε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αλλάξει τις οδηγίες και να μην απαιτείται πλέον επιβεβαίωση μετά από θετικό rapid test με μοριακό, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Δημιουργείται μάλιστα και σύγχυση καθώς με βάση τις προηγούμενες οδηγίες για να εκδόσει κάποιος πιστοποιητικό νόσησης απαιτείται οπωσδήποτε και τεστ μοριακού ελέγχου, κάτι, όμως, που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πολύ χρονοβόρο. Τα διαγνωστικά κέντρα εκδίδουν αποτελέσματα των τεστ μοριακού ελέγχου μετά από 2 ή και 3 ημέρες, λόγω και των αργιών της Πρωτοχρονιάς.
Κάτι, ωστόσο, που θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί από την πρώτη στιγμή όταν η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ως σύσταση να πραγματοποιούν οι πολίτες rapid test για να προσέλθουν στα πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν, γεγονός που θα επιβάρυνε ούτως ή άλλως την κατάσταση.
To πρόσθετο πρόβλημα αφορά την αξιοπιστία των rapid test κι αυτό διότι παρατηρούνται πολλές περιπτώσεις πολιτών που υποβλήθηκαν σε έλεγχο με αρνητικό αποτέλεσμα και μετά βρέθηκαν θετικοί στo PCR.
Εκατοντάδες είναι οι πολίτες που έσπευσαν μαζικά για rapid test στα σημεία δειγματοληπτικών ελέγχων του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη, μετά την αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα.
Στη νότια πύλη της ΔΕΘ, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία που διενεργούνται έλεγχοι για τον κορονοϊό, η ουρά που σχηματίστηκε ήταν δεκάδων μέτρων, με τον κόσμο να περιμένει με αποστάσεις αλλά και υπομονή, τη σειρά του.
Σημειώνεται ότι χθες η Θεσσαλονίκη κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων, αγγίζοντας τα 3500, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία.