Υποχρεωτικός εμβολιασμός και νέοι περιορισμοί στην Ευρώπη για την αναχαίτιση της πανδημίας – Σφοδρές αντιδράσεις για τα μέτρα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και νέοι περιορισμοί στην Ευρώπη για την αναχαίτιση της πανδημίας – Σφοδρές αντιδράσεις για τα μέτρα

Όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας. Ήδη από την πρώτη εμφάνιση της Όμικρον, πολλές χώρες ανακοίνωσαν επιπλέον ταξιδιωτικούς περιορισμούς, λίγο πριν την εορταστική περίοδο, ωστόσο δεν ήταν ικανοί θα ανακόψουν τη ραγδαία εξάπλωσή της στη Γηραιά Ήπειρο και όχι μόνο.

«Είμαι έτοιμος να σκεφτώ τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», δήλωσε για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη φλαμανδόφωνη εφημερίδα “De Zondag”.

Καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους και το 2021 εξακολουθεί να σηματοδοτείται από την πανδημία, ο πρωθυπουργός του Βελγίου ανακοίνωσε ότι «η μετάλλαξη Όμικρον δεν θα είναι το τελευταίο κύμα» και «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό».

Για να γίνει αυτό, ο Βέλγος πρωθυπουργός σκιαγραφεί διάφορους δρόμους: επιπλέον κρεβάτια στην εντατική ή ακόμα και… υποχρεωτικό εμβολιασμό – ένα θέμα το οποίο ο Ντε Κρο δεν υποστήριζε τους τελευταίες μήνες.

Σε αρκετές περιπτώσεις είχε πει ότι δεν επιθυμούσε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, λέγοντας ότι πιστεύει περισσότερο στην πειθώ παρά στην επιβολή. Ωστόσο στη συνέντευξή του στην “De Zondag” αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: πρέπει να εμβολιαστούν όλοι. Εάν μπορεί να βοηθήσει ο δρόμος του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είμαι έτοιμος να το σκεφτώ», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι θα χρειαστεί συζήτηση στη Βουλή.

Για τον Αλεξάντερ Ντε Κρο, ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπόψη κι άλλα μέτρα σε μακροπρόθεσμη βάση. «Τα νοσοκομεία μας πρέπει να είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν την αιχμή των κρουσμάτων», τόνισε, επισημαίνοντας ότι 2.000 κλίνες εντατικής θεραπείας μάλλον δεν αρκούν.

Δεύτερον, τονίζει ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια για τη συνεχή πρόληψη, τρίτον να ενισχυθούν τα κέντρα εμβολιασμού και ελέγχου και τέταρτον να μπει σε εφαρμογή ένα σύστημα με ανώτατα όρια που θα παρέχει σαφήνεια.

Το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, έρχεται υπό το φόντο έντονων αντιδράσεων των πολιτών στο Βέλγιο, λόγω των περιορισμών που τέθηκαν σε ισχύ την Κυριακή (26/12) με το κλείσιμο κινηματογράφων, θεάτρων και όλων των χώρων του θεάματος.

Ο βελγικός Τύπος επικεντρώνεται στη διαδήλωση στις Βρυξέλλες που διεξήχθη την Κυριακή, υπό βροχή, με τη συμμετοχή 15.000 ατόμων κατά τους διοργανωτές και 5.000 κατά την αστυνομία. Στη διαδήλωση αυτή συμμετείχε πλήθος καλλιτεχνικού κόσμου, στελέχη ιστορικών πολιτιστικών ιδρυμάτων, αλλά και πολίτες που διαμαρτύρονταν για το «κλείσιμο του πολιτισμού», παρά τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που τηρούνταν.

Σύμφωνα με τη φλαμανδόφωνη εφημερίδα «De Standaard», το θέμα προκαλεί και πολιτική αναταραχή, με την προερχόμενη από το κόμμα Ecolo Υπουργό Πολιτισμού Bénédicte Linard να ζητά την απόσυρση των μέτρων και να δηλώνει ότι δεν είναι ο ρόλος της να ζητά την εφαρμογή τους, την Υπουργό Εσωτερικών Annelies Verlinden να καλεί σε τήρηση των μέτρων και τον επικεφαλής του συμπολιτευόμενου ΜR να ζητά την εφαρμογή του νόμου για να διασωθεί η αξιοπιστία του κράτους. “Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει την εξέγερση του πολιτισμού” είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «De Standaard».

Στην Αυστρία τα κρούσματα που αφορούν τη νέα παραλλαγή είναι σήμερα τριπλάσια σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά σημειώνεται κάμψη στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, από σήμερα οι επιχειρήσεις εστίασης – συμπεριλαμβανομένων και των μπαρ στα ξενοδοχεία – σε όλη τη χώρα θα πρέπει να κλείνουν στις 22:00. Μέχρι και χθες η λειτουργία της εστίασης επιτρεπόταν έως τις 23:00, ενώ, εφόσον η κατάσταση το επιτρέπει, αναμένεται κάποια χαλάρωση των μέτρων για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Νωρίτερα σήμερα πάντως σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες, όταν εργαζόμενος στο εστιατόριο «Kitzloch» του Ισγκλ βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο Τιρόλο, ο εργαζόμενος ήταν στον τόπο εργασίας του έως και τις 24 Δεκεμβρίου και για αυτό οι αρμόδιες αρχές του κρατιδίου απευθύνουν έκκληση σε όσους επισκέφθηκαν το συγκεκριμένο εστιατόριο να υποβληθούν σε προληπτικό διαγνωστικό τεστ PCR και να συμπεριφέρονται με ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά τα μέτρα υγιεινής και προστασίας τις προσεχείς δύο εβδομάδες.

Οι αυστριακές αρχές αρνήθηκαν σε 100 τουρίστες από τη Βρετανία την είσοδο στη χώρα, καθώς δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί λόγω της έξαρσης της παραλλαγής «Όμικρον».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι ταξιδιώτες, φθάνοντας στο αεροδρόμιο του Ίνσμπρουκ, με τελικό προορισμό τα χιονοδρομικά κέντρα στο Τιρόλο, δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσουν αρνητικό μοριακό τεστ και πιστοποιητικό ενισχυτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19. Οι περισσότεροι εξ αυτών επέστρεψαν με την ίδια πτήση στη Βρετανία, ενώ κάποιοι αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Από το περασμένο Σάββατο έχουν αυστηροποιηθεί οι κανόνες εισόδου στην Αυστρία για όσους έρχονται από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Νορβηγία (χώρες στις οποίες διαπιστώνεται έξαρση της «Όμικρον»), οι οποίοι πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ και πιστοποιητικό για τον ενισχυτικό εμβολιασμό τους, διαφορετικά υποχρεούνται να μείνουν σε καραντίνα.

Η υπόθεση ξύπνησε στους Αυστριακούς μνήμες από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν το Ισγκλ μετατράπηκε σε «εστία μόλυνσης» χιλιάδων ταξιδιωτών που μετέφεραν κατόπιν τον κορονοϊό σε όλη την Ευρώπη.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε χθες (27/12) ότι ως απάντηση στην ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον της Covid-19, η κυβέρνηση μειώνει σε τρείς μήνες από τέσσερις τη χρονική περίοδο για μια τρίτη αναμνηστική δόση, αλλά δεν θα υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ο Καστέξ δήλωσε επίσης ότι από σήμερα Δευτέρα, και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 2.000 άτομα για τις εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους και σε 5.000 άτομα για τις εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους. Η κατανάλωση ποτού και φαγητού θα απαγορεύεται στις υπεραστικές συγκοινωνίες και τα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων. Η εργασία στο σπίτι θα καταστεί υποχρεωτική για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα όπου είναι δυνατόν, είπε ο Καστέξ.

  • Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στα κέντρα των πόλεων, υπό την εποπτεία των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

“Ξέρω ότι μοιάζει με ταινία χωρίς τέλος, αλλά πριν από ένα χρόνο αρχίσαμε την εκστρατεία εμβολιασμού μας και τώρα είμαστε ένας από τους καλύτερα εμβολιασμένους και καλύτερα προστατευμένους λαούς στον κόσμο”, είπε ο Καστέξ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Καστέξ δήλωσε ότι το πάσο εμβολιασμένου που σχεδιάζει να υιοθετήσει η κυβέρνηση — το οποίο θα απαιτεί πιστοποιητικό εμβολιασμού, όχι απλώς ένα αρνητικό τεστ — θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Ιανουαρίου, εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι μόνο καθήμενοι πελάτες θα μπορούν να καταναλώνουν φαγητό και ποτό σε μπαρ και εστιατόρια, όχι όρθιοι πελάτες. Σε αντίθεση με άλλες χώρες που έχουν καθυστερήσει την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο, τα γαλλικά σχολεία θα ανοίξουν ξανά όπως είναι προγραμματισμένο στις 3 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Καστέξ.

Σχετικά Άρθρα