Νέα στοιχεία: Σε πόσες μέρες εμφανίζονται τα συμπτώματα της Όμικρον μετά τη μόλυνση

Νέα στοιχεία: Σε πόσες μέρες εμφανίζονται τα συμπτώματα της Όμικρον μετά τη μόλυνση

Εμβολιασμένους και ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να νοσήσουν από τη μετάλλαξη Όμικρον, ενώ ήδη οι επιστήμονες τονίζουν ότι το 10% έως 20% των νέων κρουσμάτων είναι από τη νέα μετάλλαξη. Προφανώς υπάρχει δυσκολία στην αναγνώρισή της με τα συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Όπως λένε πάντως οι επιστήμονες οι εμβολιασμένοι έχουν πολλές πιθανότητες να περάσουν ήπια ή ασυμπτωματικά τη μετάλλαξη Ομικρον.

Να σημειωθεί εδώ ότι από τη στιγμή που το άτομο προσβαλλόταν από τη covid-19χρειάζονταν περίπου πέντε με έξι μέρες μέχρι τα πρώτα συμπτώματα να κάνουν την εμφάνισή τους.

Στους μήνες που μεσολάβησαν νέες μεταλλάξεις προέκυψαν. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς των ερευνητών, η περίοδος επώασης φαίνεται να μειώθηκε σε 3 ημέρες για την μετάλλαξη Όμικρον. Σε αυτές τις μέρες εκτιμάται ότι εμφανίζονται τα συμπτώματα.

Ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα αρχικά στοιχεία που αφορούν στα συμπτώματα της μόλυνσης με την παραλλαγή Όμικρον κατά το πρώτο 48ωρο. Όπως φαίνεται είναι τελείως διαφορετικά από τα συμπτώματα τα οποία εκδηλώνει κάποιος που νόσησε με άλλα στελέχη, καθώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία.

Πλέον τα συμπτώματα θυμίζουν ένα κοινό κρυολόγημα.

Αναλυτικά:

  • Ρινική καταρροή
  • Ξηρό λαιμό
  • Πονοκέφαλο
  • Κόπωση
  • Φτέρνισμα

Όπως εξήγησε σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ ο καθηγητής, Νίκος Σύψας, μπορεί κάποιος να νοσήσει με κοροναϊό ακόμα κι αν δεν εμφανίσει πυρετό. Πρόσθεσε ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα απλού κρυολογήματος θα ήταν καλό να κάνει ένα μοριακό τεστ και ύστερα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση εφόσον το τεστ είναι αρνητικό.

Η μετάλλαξη Όμικρον του κοροναϊού εξαπλώνεται ταχύτερα από την μετάλλαξη Δέλτα και προκαλεί λοιμώξεις σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει από COVID-19, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Υπάρχουν πλέον σταθερές ενδείξεις ότι η Όμικρον εξαπλώνεται σημαντικά πιο γρήγορα από την μετάλλαξη Δέλτα», είπε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου για δημοσιογράφους,

«Και είναι πιο πιθανό οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από τον COVID-19 να μολυνθούν από την Όμικρον ή να ξαναμολυνθούν», σημείωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Soumya Swaminathan, είπε ότι η μετάλλαξη απέφευγε με επιτυχία ορισμένες ανοσολογικές αποκρίσεις, πράγμα που σημαίνει ότι τα ενισχυτικά προγράμματα εμβολιασμού που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες θα πρέπει να στοχεύουν σε άτομα με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σχετικά Άρθρα