Κινηματογραφικοί εμβολιασμοί στο θρυλικό Cine Paradiso

Κινηματογραφικοί εμβολιασμοί στο θρυλικό Cine Paradiso

Το Παλάτσο Αντριάνο στους πρόποδες του Μόντε ντελε Ρόζε στη Σικελία κατάφερε να γίνει ξανά διάσημο. Πριν από περίπου 30 χρόνια η κεντρική πλατεία αποτέλεσε το σκηνικό για την εμβληματική αυτοβιογραφική ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε Cinema Paradiso (Σινεμά ο Παράδεισος), που απέσπασε Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, Μεγάλο Βραβείο στις Κάννες και πολλές άλλες διακρίσεις.

Σήμερα είναι και πάλι διάσημο για το ακατόρθωτο ποσοστό εμβολιασμού κατά του κορoναϊού, το οποίο αγγίζει το εντυπωσιακό 104%.

Η Μίμα ντι Τζιοβάνι, έμπορος που ζει στο Παλάτσο Αντριάνο, θυμάται ακόμη τις τραγικές εικόνες από το Μπέργκαμο τους πρώτους μήνες της πανδημίας, ιδίως τη μεταφορά νεκρών με στρατιωτικά οχήματα. Το Παλάτσο Αντριάνο προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποφύγει μια τέτοια κατάσταση.

«Φοβηθήκαμε πολύ με τον κοροναϊό. Για να είμαι ειλικρινής στην αρχή λέγαμε ότι είναι μια βαριά γρίπη. Αλλά με όλα όσα είδαμε στην τηλεόραση, καταλάβαμε ότι ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Φοβηθήκαμε και η πρώτη σκέψη μας ήταν: ‘Θα εμβολιαστούμε’» αναφέρει η Μίμα ντι Τζιοβάνι.

104% εμβολιασμένοι

Κι έτσι έγινε. Το εξωπραγματικό ποσοστό εμβολιασμένων μοιάζει σαν να βγήκε όντως από ταινία, αν αναλογιστεί κανείς τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Ωστόσο το 104% οφείλεται στο ότι πέρα από τους μόνιμους κατοίκους προσμετρώνται και οι επισκέπτες του Παλάτσο Αντριάνο, οι οποίοι έρχονται εδώ για να εμβολιαστούν και μάλιστα στο Μουσείο του Cinema Paradiso, που είναι αφιερωμένο στην ομώνυμη ταινία και στεγάζεται στο δημαρχείο της ιταλικής πόλης.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Νικολό Γκρανά: «Το Cinema Paradiso συνεχίζει να είναι πολύ σημαντικό για την πόλη, πλέον μέσω του μουσείου. Το να γίνουν εδώ εμβολιασμοί ήταν συμβολικό, η πόλη μας ταυτίζεται με την ταινία».

Εμβόλιο… σαν ταινία

Μέχρι τώρα τρεις μεγάλες εμβολιαστικές εκστρατείες έγιναν με φόντο τις αφίσες της θρυλικής ταινίας. Για τον Νικολό Γκρανά το εμβόλιο, όπως και η τέχνη, είναι συνυφασμένες με την ελευθερία και τη δημοκρατία. Η επιτυχία βέβαια της εμβολιαστικής εκστρατείας στο Παλάτσο Αντριάνο, όπως και σε πολλές άλλες μικρές πόλεις και χωριά της Σικελίας, ήταν αναγκαία. Εκεί ζουν κυρίως ηλικιωμένοι, οπότε η προστασία τους με το εμβόλιο ήταν μονόδρομος.

Η γιατρός Μαρία Αλφόνσο Βακάντι παρατηρεί: «Εδώ και κάποιους μήνες δεν έχουμε κρούσματα κορωνοϊού. Και όσοι νόσησαν δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν στην εντατική ή να λάβουν ειδική φαρμακευτική θεραπεία. Είχαν πονόλαιμο, λίγο πυρετό και ανάρρωσαν γρήγορα. Αυτό είναι βέβαιο ότι οφείλεται στην επιτυχία του εμβολιασμού».

Και κάπως έτσι, κάθε τόσο οι κάτοικοι του Παλάτσο Αντριάνο μπορούν να συναντιούνται, οργανώνοντας κινηματογραφικές προβολές και απολαμβάνοντας νόστιμη, σικελιάνικη πίτσα.

Σχετικά Άρθρα