Θωμαΐδης: Το 40% των κρουσμάτων είναι στην Αττική – Σοβαρή ένδειξη πιθανού επιπολασμού της Όμικρον
Καμπανάκι κινδύνου για την εξάπλωση της Όμικρον μέσα τις γιορτές στα αστικά κέντρα και ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής σήμανε, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.
H αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής «ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη … το ιικό φορτίο είναι υψηλό εδώ και πάνω από 6-7 μήνες (σ.τ.σ. πιθανώς λάθος αναφορά εν τη ρύμη του λόγου, με βάση τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ εννοεί 6-7 εβδομάδες) … δίνει σταθερά κατά μέσο όρο 1.600 κρούσματα, ανάλογα με τα τεστ που γίνονται … Ήδη χτες τα κρούσματα που καταγράφηκαν στο λεκανοπέδιο (σ.τ.σ. στην Αττική) ήταν περίπου 2.300, όταν σε όλη την επικράτεια ήταν 5.600. Δηλαδή, 40% των κρουσμάτων ήταν στην Αττική. Η Αττική έχει επιβάρυνση, διερευνούμε από το RNA που έχουμε απομονώσει από τα λύματα το ποσοστό της Όμικρον. Μπορεί να είναι σοβαρή ένδειξη του επιπολασμού της Όμικρον σε όλη την κοινότητα, που αφορά 3.800.000 άτομα … Εκτιμούμε ότι το επόμενο διάστημα, με όλη αυτή τη ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον, μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα εξαπλωθεί και στη χώρα. Θα περιμένουμε να τελειώσουν οι αναλύσεις όλης της εβδομάδας, επιδημιολογικά σωστό είναι να έχουμε εβδομαδιαία εκτίμηση, όχι από ένα ή δύο δείγματα. Θα περιμένουμε την αλληλούχηση και την επόμενη εβδομάδα θα σας ανακοινώσουμε τον επιπολασμό από τα λύματα».
Αναφερόμενος στην ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον στις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, σημείωσε ότι όπως και τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα, δείχνουν ότι «η Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Γι’ αυτό καταγράφεται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στις χώρες που κάνουν πολύ καλή κλινική επιτήρηση. Ανάλογη θα είναι και η εκτίμηση εδώ. Ήδη έχουν συζητήσει διάφοροι έγκριτοι επιστήμονες, έχουν προτείνει ότι τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν πολύ γρήγορα, στα 6.000 μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες και ότι είναι πολύ πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να έχει επικρατήσει η Όμικρον.
«Αν πάρουμε την Δέλτα για σύγκριση», όπως θύμισε, «εμείς λέγαμε τότε όπως και όλα τα μοντέλα παγκοσμίως, ότι θα επικρατήσει μέσα Αυγούστου. Επικράτησε πολύ πιο νωρίς, ένα μήνα πιο νωρίς. Αν η Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική, περιμέναμε να επικρατήσει γύρω στις 15 Ιανουαρίου, προφανώς θα επικρατήσει νωρίτερα … χτες ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα έχει επικρατήσει».
«Είναι δεδομένο από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα ότι η Όμικρον ναι μεν είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, ωστόσο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά σημαντικό και η τρίτη δόση να επιταχυνθεί, καθώς φαίνεται να προστατεύει κατά 80% και από την Όμικρον, αλλά και για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών. Είναι σημαντικό να το λέμε συνέχεια, είναι θέμα Δημόσιας Υγείας -και όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι θέμα παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης, προσθέτοντας σε άλλο σημείο ότι με την Όμικρον «μιλάμε για μια νέα πανδημία μέσα στην πανδημία. Η οικονομική δραστηριότητα θα καταρρεύσει αν συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο … είναι τόσο απαγορευτικό να εμβολιαστούμε, μπροστά στην κατάρρευση της ψυχικής και οικονομικής υγείας όλου του πλανήτη;».