Ο Πρ. Παυλόπουλος μιλά για πρώτη φορά για το δημοψήφισμα του 2015: “Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι μετατράπηκε το “όχι” σε “ναι” (vid)
Συνέντευξη παραχώρησε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Προκόπιος Παυλόπουλος στο Meeting Point και στη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη. Μιλά, για πρώτη φορά, για το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015, το δημοψήφισμα και το θρίλερ του Grexit, και μιλά ακόμη για τα μεγάλα εθνικά θέματα, τα ελληνοτουρκικά, τον Ταγίπ Ερντογάν και την προοπτική προσφυγής στην Χάγη.
Για το καλοκαίρι του 2015 λέει ότι τον καταλυτικό, και κρίσιμο ρόλο απέναντι σε όσους ήθελαν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη τον έπαιξαν δύο πρόσωπα – ο τότε γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Δηλώνει επίσης ότι ο ίδιος εξ αρχής – «από το ίδιο βράδυ που έγινε η προκήρυξη του δημοψηφίσματος» – είχε κάνει την άποψή του σαφή: «Ότι αυτό το δημοψήφισμα δεν σήμαινε μέσα ή εξω από την ευρωζώνη».
Ο Προκόπης Παυλόπουλος λέει ακόμη πως στην θέση αυτή είχε συμφωνήσει και ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν τον συνάντησε το βράδυ μετά το δημοψήφισμα στο Προεδρικό Μέγαρο. Και υποστηρίζει πως «είναι λάθος να πιστεύουμε ότι μετατράπηκε το “οχι” σε “ναι”».
Στο εθνικό μέτωπο και στα ελληνοτουρκικά ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξαίρει την στάση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέει πως από την Τουρκία «πρέπει να τα περιμένουμε όλα και να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα» αλλά εκτιμά ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «δεν θα αποτολμήσει να κάνει θερμό επεισόδιο» και χαρακτηρίζει «μεγάλο μάθημα προς την Αγκυρα» την ελληνο-αμερικανική αμυντική συμφωνία.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος δηλώνει επισης πως τώρα «είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα να προσφύγει στην Χάγη», τονίζοντας ότι υπάρχει μία και μοναδική διαφορά προς επίλυση με την Τουρκία, «η νησιωτική υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ». Τονίζει ότι ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί ποτέ τον όρο «θαλάσσιες ζώνες» για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ενώ για το Κυπριακό χαρακτηρίζει «όνειδος» για την Ευρώπη και την διεθνή κοινότητα να αποδέχεται το καθεστώς κατοχής στην Κύπρο.