Ανατροπές λόγω Όμικρον: Σε δίλημμα η κυβέρνηση ακόμα και για μίνι lockdown μετά τις γιορτές- Εκρηκτικός ο συνδυασμός πανδημίας και ακρίβειας
Ένα σχέδιο δύο φάσεων, με πρώτο βήμα να περάσουν με ασφάλεια οι γιορτές, χωρίς να παγώσει η οικονομία και η κοινωνία αλλά και χωρίς οι δραστηριότητες αυτών των ημερών να φέρουν αργότερα ένα lockdown ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.
Η Όμικρον τρομοκρατεί ολόκληρη την Ευρώπη και είναι βέβαιο πως θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα εξαιτίας του υψηλού ρυθμού μετάδοσης. Με επιβαρυμένο το κλίμα μετά την πολιτική σύγκρουση για την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα και τον καθημερινό αριθμό θανάτων, η κυβέρνηση αφήνει μεν να λειτουργήσει η αγορά και η οικονομία κατά τη διάρκεια των εορτών, είναι όμως πολύ πιθανό να προχωρήσει μετά τις γιορτές σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα -όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη-, ακόμα και σε κάποιου τύπου lockdown. Η εξέλιξη τινάζει στον αέρα την επιχειρηματολογία για πανδημία ανεμβολίαστων και δημιουργεί νέες συνθήκες. Εάν προσθέσει κανείς και το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα που προεξοφλείται πως θα συμβεί, οι εξελίξεις πιθανώς να είναι ραγδαίες.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν επίσης πως παρά το γεγονός ότι η νόσηση από την Όμικρον είναι σαφώς ελαφρύτερη απ΄ ότι με τη Δέλτα, ο τριπλάσιος ρυθμός μετάδοσής της θα προκαλέσει πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών και ένα μέρος από αυτούς θα καταλήξει εκ των πραγμάτων στο ΕΣΥ και θα το επιβαρύνει σημαντικά.
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει το μέτρο των υποχρεωτικών rapid test πριν το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν το οποίο υπερασπιζόταν μόλις χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοινώνοντας, μάλιστα, πως το κόστος θα αναλάβουν οι πολίτες.
Επρόκειτο για ένα μέτρο που αφορά μόνο τους εμβολιασμένους πολίτες καθώς αυτοί έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης. Το μέτρο προκάλεσε αντιδράσεις στους καταστηματάρχες της εστίασης αφού θα προκαλούσε μεγάλη μείωση του τζίρου, κάτι που ο πρωθυπουργός έλαβε υπόψιν του και το αναίρεσε “αδειάζοντας” τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Ωστόσο προκαλεί απορία γιατί η κυβέρνηση δεν ανέλαβε το κόστος για ένα (αναμφίβολα πιο αξιόπιστο) rapid test και προτίμησε την απλή σύσταση για δωρεάν self test.
“Σίγουρα αυτήν την περίοδο όπλα μας είναι τα τεστ. Όλοι, οι εμβολιασμένοι και μη, θα πρέπει να κάνουμε self test. Ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται παντού οι διαγνωστικοί έλεγχοι από τα συνεργεία της πολιτείας”, επισήμανε.
«Η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί.
Ήδη η έγκαιρη πρωτοβουλία να ανοίξει η τρίτη δόση για όλες τις ηλικίες, να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών -να ευχαριστήσω τους γονείς που ανταποκρίνονται πολύ θετικά σε αυτή την πρωτοβουλία- να ενταθεί η θωράκιση των άνω των 60, να ελέγχονται οι εισερχόμενοι από το εξωτερικό και με μοριακά, αλλά και με rapid test, όλα αυτά συγκροτούν μία πρώτη ζώνη άμυνας.
Σειρά τώρα έχει η δική μας συμπεριφορά στις γιορτές. Οι χαρούμενες συγκεντρώσεις δεν πρέπει να γίνουν εστίες μετάδοσης πόνου. Άμυνά μας είναι τα τεστ και οι βασικές προφυλάξεις. Και η στάση μας σήμερα θα κρίνει και τις αποφάσεις μας αύριο.
Θέλω να τονίσω ότι ήδη η ελληνική πολιτεία έχει διαθέσει σχεδόν 80 εκατομμύρια, επαναλαμβάνω, εκατομμύρια δωρεάν self test, αξίας σχεδόν 150 εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτή η φροντίδα του κράτους θα συνεχιστεί, πλαισιωμένη πια και από άλλα όπλα, όπως τα νέα φάρμακα, η χρήση των οποίων θα εξαπλωθεί γρήγορα μετά την επίσημη έγκρισή τους.
Το μήνυμα λοιπόν και φέτος είναι ότι οι καλύτερες γιορτές είναι οι ασφαλείς γιορτές. Αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε νέα μέτρα. Αρκεί, το τονίζω, να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία ήδη υπάρχουν. Με συχνούς ελέγχους, επιτάχυνση των εμβολιασμών, ιδίως της ενισχυτικής δόσης, και όπως σας είπα με πολλά self test, έτσι ώστε εμείς οι ίδιοι να ελέγχουμε την κατάσταση της υγείας μας.
Πρόκειται για ένα κοινό στοίχημα πολιτείας και πολιτών απέναντι στην Όμικρον. Και αυτό πρέπει να απαντηθεί και να κερδηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Και πιστεύω ότι με ευθύνη και με ωριμότητα μπορούμε να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα.»
“Ό,τι είναι να συμβεί, θα συμβεί πολύ γρήγορα”
Στην πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της παραλλαγής «Όμικρον» αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρος Λύτρας, κρούωντας τον «κώδωνα του κινδύνου».
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, «η παραλλαγή “Δέλτα” χρειάστηκε ~6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την “Αλφα”. Η “Ομικρον” φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη “Δέλτα”».
Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα «ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα».
Kρούει τον κώδωνα η Αθηνά Λινού
Τον κώδωνα του κινδύνου για τον μεγάλο ρυθμό μετάδοσης της παραλλαγής Όμικρον έκρουσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού καθώς η νέα παραλλαγή αλλάζει τα δεδομένα.
Όπως είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας σε σχέση με τη Δέλτα, η Όμικρον έχει τριπλάσιο ρυθμό μετάδοσης και τα εμβόλια δεν επαρκούν αφού παρουσιάζουν μικρότερη ανθεκτικότητα απέναντι στον κορωνοϊό ακόμα και εκείνοι που έχουν κάνει την 3η δόση.
Όπως χαρακτηριστικά είπε για να δώσει το μέτρο των νέων δεδομένων που φέρνει η Όμικρον, από τα επτά εκατομμύρια των εμβολιασμένων στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι 2 με 3 εκατομμύρια θα πρέπει να θεωρούνται πραγματικά εμβολιασμένοι, δηλαδή, εκείνοι που έχουν κάνει και την 3η δόση.
Η Αθηνά Λινού μλώντας στο OPEN, επεσήμανε ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει τριπλάσιο ρυθμό μετάδοσης από τη Δέλτα και ακόμα κι αν θεωρηθεί πιο ήπια, η έκρηξη των κρουσμάτων που θα φέρει θα οδηγήσει στον ίδιο αριθμό όσον αφορά στους ασθενείς που θα νοσήσουν σοβαρά.
«Φαίνεται και ελπίζουμε ότι θα έχει λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Ακόμα και αν είναι κατά το 1/3 λιγότερο θανατηφόρα από τη Δέλτα, θα οδηγηθούμε στον ίδιο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων» είπε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.
Χρήση μάσκας παντού, τήρηση των αποστάσεων και μείωση των συναθροίσεων, πρότεινε η Αθηνά Λινού, προτρέποντας τους πολίτες να κάνουν τεστ πριν από συνάντηση με ανθρώπους με τους οποίους δεν ζούμε στο ίδιο σπίτι.
Παράλληλα ζήτησε να κλείσουν τα σχολεία αμέσως και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας να αποφασιστεί εάν θα πρέπει να ανοίξουν αργότερα.
Βατόπουλος: Μάθαμε για τα rapid test στα ρεβεγιόν από την τηλεόραση
Αιφνιδιασμένοι αλλά και ενοχλημένοι από τη στάση της κυβέρνησης να προκαταλάβει για άλλη μια φορά τις αποφάσεις τους και να προαναγγείλει μαζικά υποχρεωτικά rapid test για ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους ενόψει των γιορτών, εμφανίζονται οι επιστήμονες της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.
«Η απόφαση, που έμαθα κι εγώ από την τηλεόραση, να γίνει rapid test σε όλους πριν από τις γιορτές δεν είναι μια απόφαση που πάρθηκε από την Επιτροπή» ξεκαθάρισε μιλώντας στο Mega ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Σε καμία περίπτωση δεν το έχει εισηγηθεί η Επιτροπή», τόνισε. «Η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί εδώ και 15 ημέρες. Αντικειμενικά δεν έχει πάρει απόφαση για αυτό το θέμα. Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν είπαν για τα δωρεάν self test εν μέσω των εορτών», δήλωσε ο Αλκ. Βατόπουλος. Εκτίμησε ότι χρήσιμο θα ήταν να υπάρχει ένα τεστ αντιγόνου πριν από τις μεγάλες συγκεντρώσεις των γιορτών, εκφράζοντας ωστόσο αμφιβολίες αν αυτό τεχνικά μπορεί να γίνει με rapid.
Κύμα της Όμικρον μέσα στο κύμα της Δέλτα;- Πανευρωπαϊκή πανδημία τεραστίων διαστάσεων
Το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται ένα κύμα της παραλλαγής Όμικρον μέσα στο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα που ήδη επικρατεί στη χώρα μας, άφησε ανοιχτό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας σήμερα σε ενημερωτική εκδήλωση για τον κορονοϊό, που οργάνωσε η Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όπως είπε: “Η Επιτροπή συνεδριάζει, θα συνεδριάσει και αύριο και θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα τοποθετηθεί. Η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί, είναι μια κατάσταση που δείχνει την ταχεία διασπορά μιας νέας μετάλλαξης, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή πανδημία τεραστίων διαστάσεων. Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για να παρθούν τυχόν περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί”.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ωστόσο ότι τις ημέρες των γιορτών είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα που ήδη υπάρχουν. “Μέτρα λαμβάνονται ήδη: 3η δόση – rapid test- μάσκα-καλός αερισμός – αποστάσεις. Αυτά είναι μέτρα που δεν μπορεί να μας τα επιβάλει κανείς με το ζόρι πρέπει να τα λάβουμε μόνοι μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης είπε πως ο Οργανισμός παρακολουθεί στενά την αυξητική τάση της Όμικρον σε όλη την Ευρώπη και πρόσθεσε πως “ήδη προχωρούμε σε αυξημένη ιχνηλάτηση των περιστατικών και ίσως να υπάρξει και αυξημένο testing τις επόμενες ημέρες”. Επίσης πρόσθεσε πως ανάλογα με τις εξελίξεις θα ληφθούν επιπλέον μέτρα αν χρειαστούν. Ωστόσο είπε ότι η χώρα μας δεν έχει μπει ακόμη και στην δίνη της Όμικρον, ενώ ανακοίνωσε πως τα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται στα 26.