Best Tourism Villages: Μετά την επιτυχία του Σουφλίου, νέα διάκριση και για τη Δ.Σάμο
Μετά την μεγάλη διεθνή διάκριση που κατέκτησε το ακριτικό Σουφλί επιτυγχάνοντας την ένταξή του στο δίκτυο των Best Tourism Villages (BTV), στον διαγωνισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, μια ακόμη επιτυχία ήρθε να προστεθεί στη συνολική προσπάθεια: Η Δυτική Σάμος επελέγη ανάμεσα σε 170 δήμους από 75 χώρες για να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης (Upgrade Programme) του δικτύου των Best Tourism Villages (BTV).
«Σε συνεχεία των προσπαθειών και συνεργειών του υπουργείου Τουρισμού με τους τοπικούς δήμους, η Δυτική Σάμος εντάσσεται στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης των Best Tourism Villages. Η νέα αυτή επιτυχία, έρχεται να συμπληρώσει την ένταξη του Σουφλίου στο δίκτυο Best Tourism Villages του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, που έγινε στις 2 Δεκεμβρίου, ανοίγοντας νέες δυνατότητες για την αναβάθμιση του αγροτουρισμού και υπαίθριου τουρισμού για δύο ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας», δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και πρόσθεσε: «Αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην συνεχή μας προσπάθεια διάχυσης της τουριστικής ανάπτυξης σε όλη την περιφέρεια, κατά τρόπο ισόρροπο και βιώσιμο. Και στέλνει το μήνυμα των τεράστιων δυνατοτήτων των ειδικών μορφών τουρισμού της χώρας μας, καθώς κλείνουμε μια εξαιρετικά επιτυχή τουριστική χρονιά, προετοιμαζόμενοι για μια ακόμη δυναμικότερη».
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα συμμετείχε στο διαγωνισμό με τρεις υποψηφιότητες τις οποίες προέκρινε η ομάδα εργασίας του υπουργείου Τουρισμού, αφού αξιολόγησε τις αιτήσεις και την τεκμηρίωσή τους: των Δήμων Αλοννήσου, Δυτικής Σάμου και Σουφλίου.
Η επιλογή των φακέλων των δήμων έγινε μετά από ομόφωνη απόφαση ειδικής επιτροπής που συνέστησε η υφυπουργός Τουρισμού.
Ο διαγωνισμός αφορούσε την ανάδειξη τριών (3) χωριών ή δημοτικών κοινοτήτων της Ελλάδας, με πληθυσμό μέχρι 15.000 κατοίκους, που προωθούν τον αγροτουρισμό είχε τρεις πυλώνες: α) την απονομή σήματος «best tourism village», β) τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης όσων υποψηφιοτήτων δεν κατάφεραν να πάρουν το σήμα και γ) τη συμμετοχή των υποψηφίων στο δίκτυο συντονισμού και ανάδειξης καλών πρακτικών.