Κοινωνικό αίτημα η ενίσχυση του ΕΣΥ σύμφωνα με δημοσκόπηση της Palmos Analysis για την ΑΥΓΗ

Κοινωνικό αίτημα η ενίσχυση του ΕΣΥ σύμφωνα με δημοσκόπηση της Palmos Analysis για την ΑΥΓΗ

H έρευνα της Palmos Analysis για την ΑΥΓΗ της Κυριακής έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να βαδίζει με ανησυχία και αβεβαιότητα ανάμεσα στη Σκύλλα της πανδημίας και τη Χάρυβδη της ακρίβειας.

Η λευκή πετσέτα που έχει πετάξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη διαχείριση αυτών των δυο κυρίαρχων για τους πολίτες προκλήσεων και προβλημάτων παράγει ορατά αποτελέσματα στη ζωή των πολιτών, κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις απαντήσεις, οι οποίες συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα της Palmos Analysis “έτρεξε” πριν ακόμα πάρει διαστάσεις η αποκάλυψη για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για θανάτους εκτός ΜΕΘ και την ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ, την οποία ο Κ. Μητσοτάκης αγνόησε λέγοντας ψέματα στη Βουλή.

Η Ελλάδα βιώνει εδώ και δυο μήνες το σφοδρότερο και φονικότερο κύμα της πανδημίας, με τα νοσοκομεία, ιδίως στην περιφέρεια, να βρίσκονται υπό κατάρρευση και τη μαύρη λίστα των νεκρών να “γράφει” 20.000 απώλειες -εκ των οποίων οι σχεδόν 15.000 μέσα στο 2021. Φαίνεται πως και η ίδια η κοινωνία αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση όφειλε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα 62% συνολικά πιστεύει πως η κυβέρνηση κατά την πανδημία δεν έχει ενισχύσει το ΕΣΥ όσο έπρεπε (34%) ή όσο μπορούσε (28%) έναντι του 35% που πιστεύει το αντίθετο.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα που αφορά τις επιτάξεις των ιδιωτικών κλινικών. Με το συντριπτικό 84% οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι, με βάση την εικόνα του συστήματος Υγείας στην πανδημία, πρέπει να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές για την κάλυψη των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μόλις ένα 13% θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές.

Στον απόηχο των καταγγελιών συνδικαλιστών υγειονομικών για τη λειτουργία VIP ΜΕΘ και τα κρίσιμα ερωτήματα που έχει κληθεί να απαντήσει η κυβέρνηση στη Βουλή, το γενικό αίσθημα της κοινωνίας είναι ότι πράγματι υπάρχει ανισότητα όσον αφορά την πρόσβαση σε ΜΕΘ. Το 60% απαντά ότι υπάρχει προνομιακή μεταχείριση για επώνυμους πολίτες με το 30% να εκτιμά ότι όλοι έχουν ίση πρόσβαση στις ΜΕΘ.

Το εύρημα αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί από το έλλειμμα εμπιστοσύνης που ολοένα εντείνεται αλλά και στις αποκαλύψεις για “επώνυμους” για τους οποίους βρέθηκε ΜΕΘ, σε αντίθεση με χιλιάδες πολίτες που διασωληνώθηκαν πρόχειρα εκτός Μονάδας. Αλλά και από ένα αίσθημα αδικίας που εμπεδώνεται όσο οξύνονται οι κρίσεις στο ΕΣΥ και στην οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης το εύρημα για την ανάγκη αύξησης των δαπανών του προϋπολογισμού για την Υγεία. Το 83% ζητάει να ενισχυθούν οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία το 2022, καθιστώντας κοινωνικό αίτημα την έμπρακτη στήριξη του ΕΣΥ.

Παράλληλα μεγάλο προβληματισμό έχει επιφέρει η εμμονή της κυβέρνησης στα πρωτόκολλα που αφορούν το κλείσιμο των σχολικών τμημάτων. Με τα κρούσματα μεταξύ παιδιών, τα οποία λειτουργούν ως “δούρειος ίππος” μεταφέροντας τον ιό στην κοινότητα, συνεχίζεται η εφαρμογή του πρωτοκόλλου 50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, να σταματάει η διά ζώσης λειτουργία του τμήματος για τρεις ημέρες από το πρώτο κρούσμα. Το 53% εκφράζεται θετικά ως προς αυτή την πρόταση έναντι του 41% που διαφωνεί.

Πηγή: ΑΥΓΗ

Σχετικά Άρθρα