Πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν – Βασιλακόπουλος: “Δεδομένο το νέο πανδημικό κύμα” (vid)
«Το ότι Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική είναι μάλλον αντικειμενική πραγματικότητα, σύμφωνα με όσα έχουν δείξει τα δεδομένα. Η ελπίδα είναι να μην είναι τόσο θνησιγόνος όσο η Δέλτα. Η ελπίδα μας είναι να είναι λίγο λιγότερο», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Θεωρούμε σχεδόν δεδομένο ότι μετά την ύφεση στην οποία είμαστε τώρα ότι θα έχουμε νέο πανδημικό κύμα. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης του κύματος στην Ελλάδα. Περάσαμε την κορυφή αυτού του κύματος πριν λίγες βδομάδες και είμαστε σε μερική αποκλιμάκωση. Εξαρτάται από εμάς πότε θα έρθει το επόμενο κύμα στην Ελλάδα με την Όμικρον. Αν κερδίσουμε το χρόνο που μας δίνεται με τα μέτρα για την είσοδο στη χώρα, σπεύσουμε να κάνουμε την 3η δόση, αυξηθεί το ποσοστό καινούργιων δόσεων σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε όταν έρθει η Όμικρον, που θα έρθει και θα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, στην Ελλάδα θα είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο ίδιος για όσα πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα σε σχέση και με τη μετάλλαξη Όμικρον.
Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «Ο γιος μου είναι 11 ετών, και έχει ραντεβού στις 27 Δεκεμβρίου γιατί δε βρήκα νωρίτερα. Το εμβόλιο το παιδικό έχει μικρότερη δόση από ό,τι αυτό που χρησιμοποιείται στους ενήλικες. Είναι το 1/3. Δεν μπορούμε αυτόματα να πάρουμε εμβόλια ενηλίκων να τα αραιώσουμε και να τα δώσουμε στα παιδιά. Πρέπει να γίνει νέα εισαγωγή, έρχονται στις 3 Ιανουαρίου, και με βάση αυτό θα ανοίξουν και άλλα ραντεβού. Μακάρι το πρόβλημά μας να είναι το να βρούμε ραντεβού».
«Τώρα γίνονται 13.000 νέα εμβόλια τη μέρα. Δυστυχώς, το ίντερνετ που έχει τόσα καλά, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μια χώρα 10 εκατ. γιατρών», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
«Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν άνοιξε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Συνεχίζουμε να δίνουμε στους ανθρώπους το κατά τη γνώμη μου παράλογο δημοκρατικό δικαίωμα στο θάνατο. Αυτό προσωπικά δεν το καταλαβαίνω», σχολίασε σχετικά με τα περί υποχρεωτικού εμβολιασμού.
«Για τις γιορτές, αν έχουμε κάνει την αναμνηστική δόση, κάνουμε το self-test ή το rapid πριν πάμε στο ρεβεγιόν για να προστατεύσουμε και εμάς και τους φίλους μας. Όλα τα στελέχη μπορούμε να τα κολλήσουμε ακόμα και αν είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά η πιθανότητα είναι ελάχιστη», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Βασιλακόπουλος σχετικά με το πώς θα κάνουμε φέτος ρεβεγιόν.
Νέα μέτρα με το 2022
Η εστίαση φαίνεται να μπαίνει πάλι στο στόχαστρο. Ένα από τα μέτρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι η επιστροφή από τις γιορτές να γίνει με υποχρεωτικό self test. Χωρίς να είναι ξεκάθαρο ακόμα ποιους θα αφορά, η σκέψη αυτή υπάρχει και ενισχύεται από το γεγονός ότι αρκετοί πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν στο «κάλεσμα» των ειδικών να παραλάβουν τα δωρεάν self test από τα φαρμακεία, όπως αναφέρει το Open.
Στο τραπέζι φαίνεται πως υπάρχουν μέτρα για την εστίαση τα οποία θα εφαρμοστούν εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο ανάλογα με την εξέλιξη της Όμικρον που ήδη αρχίζει και κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Εξάλλου, ραγδαία είναι η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον η οποία πλέον εντοπίζεται σε τουλάχιστον 89 χώρες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται σε 1,5 με τρεις ημέρες σε περιοχές όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα.
Έτσι λοιπόν το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα υγειονομικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας δεν είναι διόλου απίθανο.
Εφόσον αποφασιστούν, αυτά τα μέτρα θα αφορούν τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια καθώς αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Για τα μέτρα που αναμένεται να έρθουν έχει μιλήσει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος τόνισε πως η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον θα φέρει αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η κυβέρνηση, εφόσον χρειαστεί έχει στο συρτάρι της τα εξής μέτρα:
- Εξετάζεται ο περιορισμός των καθήμενων στα τραπέζια εστίασης από 10 στα έξι. Παράλληλα, ενδεχομένως αποφασιστεί να επιστρέψει η πληρότητα στο 80%.
- Εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι μάσκες παντού.
- Έσχατη λύση αλλά υπαρκτή είναι να απαγορευτούν οι ανεμβολίαστοι από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης. Αυτή τη στιγμή υποχρεούνται σε αρνητικό rapid test.
«Παράθυρο» για νέα μέτρα λόγω κοροναϊού άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως πλην του γενικού lockdown δεν έχει αποκλείσει καμία άλλη παρέμβαση.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση για διενέργεια μοριακού τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες πριν από την είσοδό τους στη χώρα -ανεξαρτήτως εμβολιασμού- σημειώνοντας πως «κάνουμε πιο δύσκολη την πρόσβαση στη χώρα ώστε να εμποδίζουμε την εισαγωγή πολλών νέων κρουσμάτων, καθώς η Όμικρον αρχίζει να επικρατεί». «Είναι αδύνατο να μην έρθει και στην Ελλάδα η νέα παραλλαγή και να μη γίνει κάποιου είδους ξέσπασμα. Δίνουμε τη μάχη μας να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού» είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.