Έκκληση Γκουτέρες για ασφαλή και αξιοπρεπή μετανάστευση
Την ανάγκη για πιο αποτελεσματική διεθνή συνεργασία και πιο συμπονετική προσέγγιση στη μετανάστευση, προτάσσει σε μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μεταναστών ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
«Αυτό σημαίνει την ανθρώπινη διαχείριση των συνόρων, τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ανθρωπιστικών αναγκών όλων και την εξασφάλιση ότι οι μετανάστες περιλαμβάνονται στα εθνικά σχέδια εμβολιασμού για τον COVID-19. Σημαίνει την αναγνώριση – τόσο για τους μετανάστες όσο και τις χώρες υποδοχής -της αξίας των οδών κανονικής εισόδου. Σημαίνει επίσης την αντιμετώπιση των ριζικών αιτιών της μετανάστευσης, όπως οι βαθιές ανισότητες και η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων» εξηγεί ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Σε ό,τι αφορά τη σημασία της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μεταναστών, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τονίζει πως «αναγνωρίζουμε τη συμβολή των μεταναστών στους αγώνες που δίνονται συμπεριλαμβανομένης αυτής εναντίον της πανδημίας COVID- 19» και απευθύνει έκκληση «να επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας για ασφαλή και αξιοπρεπή μετανάστευση».
Σκιαγραφώντας τη σημερινή κατάσταση, ο Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει πως οι μετανάστες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εκτεταμένο στιγματισμό, ανισότητες, ξενοφοβία και ρατσισμό. «Οι μετανάστριες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο διεμφυλικής βίας και έχουν λιγότερες επιλογές για να αναζητήσουν υποστήριξη. Με τα σύνορα κλειστά, πολλοί μετανάστες βρίσκονται χωρίς εισόδημα ή στέγη, χωρίς τη δυνατότητα να επιστρέψουν σπίτι, χωρισμένοι από τις οικογένειες τους και με ένα αβέβαιο μέλλον» προσθέτει.
Επίσης, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή τους στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, σημειώνοντας πως οι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις κοινωνίες παντού και συχνά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας ως επιστήμονες, επαγγελματίες της υγείας και απαραίτητοι εργαζόμενοι.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώνει ότι το Φόρουμ για την Αξιολόγηση της Διεθνούς Μετανάστευσης τον επόμενο χρόνο θα αξιολογήσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση. Αποτελεί, όπως επεξηγεί, «μια ευκαιρία να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να εξασφαλίσουμε την πλήρη συμμετοχή των μεταναστών καθώς προσπαθούμε να χτίσουμε ένα πιο ανθεκτικές, δίκαιες και βιώσιμες κοινωνίες» και καλοσωρίζει την εκστρατεία που ξεκίνησε το Δίκτυο των Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση με στόχο την ενίσχυση του Συμφώνου και την ενθάρρυνση των κρατών-μελών να συμμετάσχουν. Η αλληλεγγύη με τους μετανάστες δεν υπήρξε ποτέ πιο επείγουσα υπόθεση, υπογραμμίζει.