Ανάλυση: Γιατί ο Τσίπρας ζήτησε εκλογές- Το παρασκήνιο της απόφασης

 Ανάλυση: Γιατί ο Τσίπρας ζήτησε εκλογές- Το παρασκήνιο της απόφασης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κράτησε τον άσο για την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής πριν τις εορταστικές διακοπές, στην “μητέρα των (κοινοβουλευτικών) μαχών” που είναι η συζήτηση στην Ολομέλεια και η ψήφιση του προϋπολογισμού. Επί αρκετό καιρό ανεβάζει σταδιακά τους τόνους επισημαίνοντας πως “η κυβέρνηση δεν μπορεί” λειαίνοντας έτσι το έδαφος γι’ αυτό που έκανε, τελικά, στη σκιά της σύγκρουσης με τον πρωθυπουργό για την μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Πληροφορημένος, προφανώς, για τη τέταρτη κατά σειρά δημοσκόπηση των τελευταίων ημερών (καπα Research, MRB, Prorata και Marc στο “Πρώτο Θέμα”) που παρουσιάζει το ΚΙΝΑΛ υπό τη νέα ηγεσία του σε επικοινωνιακό “καλπασμό”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να ειρωνευθεί τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως βιάζεται να γίνουν εκλογές διότι κινδυνεύει αργότερα από δεύτερο κόμμα να γίνει τρίτο. Είναι χαρακτηριστικό πως η Marc (που συνεργάζεται με το Μέγαρο Μαξίμου) φέρνει το ΚΙΝΑΛ στο 15,2%, μόλις τέσσερις μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ (19,2%),ενώ η Ν.Δ συγκεντρώνει 33%!

Αυτή είναι αναμφίβολα μια διάσταση που αφορά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά θα έπρεπε να αφορά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και η Ν.Δ πιέζεται από την άνοδο του ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός δεν ανησυχεί για πιθανές απώλειες από τον Νίκο Ανδρουλάκη,αρκεί να είναι τουλάχιστον ίδιες και αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να διατηρείται η “καθαρή” διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, έστειλε ένα διπλό μήνυμα μέσα σε 24 ώρες: διέγραψε τον Π. Κουρουμπλή για να αφοπλίσει τον πρωθυπουργό και να έχει καθαρό πεδίο, και ζήτησε να προκηρυχθούν εκλογές. Γνωρίζει πως δεν μπορεί να τις επιβάλλει -όπως δεν είχε κατορθώσει ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν επί περίπου δύο χρόνια υπέβαλε το ίδιο αίτημα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης-, από την άλλη, όμως, είναι σαφές πως με το γάντι που έριξε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό:

ενισχύει το αρχηγικό του προφίλ (διαγραφή, αίτημα για εκλογές), κάτι εξόχως χρήσιμο στην πορεία προς το συνέδριο, όπου αναμένεται να πάρει άνετα την “λευκή κάρτα” για να πορευτεί ανενόχλητος έως τις εκλογές,

δείχνει πως δεν φοβάται την μάχη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρότι οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη Ν.Δ να διατηρεί διαφορά με διψήφιο ποσοστό

υσπειρώνει την εκλογική βάση του κόμματός του και ελπίζει να κλείσει με αυτό τον τρόπο την ψαλίδα από τη Ν.Δ

επιχειρεί να καταστήσει σαφή τον ηγεμονικό ρόλο του στον χώρο της κεντροαριστεράς και κυρίως να συσπειρώσει το αντιδεξιό ακροατήριο. Καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει βρει ακόμα βηματισμό και απλώς ισορροπεί στο επικοινωνιακό, μιντιακό και δημοσκοπικό κύμα, η δε απουσία του από την Βουλή δημιουργεί -όπως φάνηκε και από την κατά τα λοιπά μεστή και ενδιαφέρουσα αλλά καθόλου αρχηγική και ανταγωνιστική προς τους δύο- κενό, ο Αλέξης Τσίπρας σπεύδει να καλύψει τα νώτα του προς το ΚΙΝΑΛ. Παράλληλα προκαλεί τον κ. Ανδρουλάκη να δείξει τα χαρτιά του, εάν, δηλαδή, επιθυμεί να συγκρουστεί με την κυβέρνηση ή εάν θα σταθεί παρατηρητής των εξελίξεων.

Με το αίτημα για εκλογές, η χώρα εισέρχεται εκ των πραγμάτων σε μακρά προεκλογική περίοδο. Ο πρωθυπουργός δηλώνει σταθερά πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, οι δε εισηγήσεις που έχει στο γραφείο του αναφέρουν ως καλύτερο χρόνο την άνοιξη του 2023. Ουδείς, όμως, μπορεί να αποκλείσει μία ανατροπή αυτού του σχεδιασμού εάν υπάρξει καθαρό παράθυρο ευκαιρίας το 2022.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναγκασμένος να περάσει στην ευθεία και σκληρή αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κάνει. Οι τελευταίες γέφυρες συνεννόησης έχουν καεί εδώ και καιρό και για τον πρώτο η σημαντική βελτίωση της εικόνας του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις είναι όρος επιβίωσης.

Υπάρχει και κάτι επιπλέον που βάρυνε στην απόφαση. Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποιοτικά στοιχεία δημοσκοπήσεων αλλά και επίσημη ενημέρωση από δύο σημαντικούς δημοσκόπους σχετικά με τα προσωπικά του στοιχεία. Είναι σαφές πως τα ποσοστά που συγκεντρώνει η προσωπικότητα Τσίπρας σε μια σειρά θεματικές ενότητες αλλά και στην απευθείας σύγκριση με τον πρωθυπουργό είναι πολύ μεγαλύτερα από τα ποσοστά που καταγράφει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται πως στην πορεία προς τις εκλογές πρέπει να συμβούν τα εξής για να υπάρχουν προϋποθέσεις οριακής ή νίκης, ή αξιοπρεπούς ήττας που θα δρομολογήσει εξελίξεις:

Να εκδηλωθεί ευθεία σύγκρουση (και σύγκριση) Τσίπρα-Μητσοτάκη,

Να διαχωριστεί, όσο είναι εφικτό, η εικόνα Τσίπρα από την “κορνίζα” ΣΥΡΙΖΑ

Να τεθούν εκτός κάδρου όλα τα πρόσωπα που θεωρούνται “τοξικά” σε μια μερίδα της κοινής γνώμης και παραπέμπουν σε αρνητικές συμπεριφορές και αποφάσεις της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες, το αίτημα για εκλογές θα συνοδευτεί το επόμενο διάστημα και με άλλες συγκρουσιακές πρωτοβουλίες.

Σχετικά Άρθρα