Νέες δημοσκοπήσεις: Απώλειες για ΝΔ, σταθερός ο ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος στο ΚΙΝΑΛ
Υποβόσκουσες ανακατατάξεις στο εκλογικό σώμα και κατ’ επέκταση στο πολιτικό σκηνικό σε μια σειρά νέων δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένουν κυρίαρχα κόμματα ενώ δημοσκοπική άνοδος καταγράφει το ΚΙΝΑΛ. Στο «Σφυγμό» Δεκεμβρίου της Prorata, που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών τα δυο μεγάλα κόμματα διατηρούν αναλλοίωτη τη μεταξύ τους διαφορά σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Οκτωβρίου, στις οκτώ μονάδες με τη ΝΔ να καταγράφει δημοσκοπικό ποσοστό 33% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25%.
Μεγάλη είναι η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ από 6,5% σε 11%, με τα δυο μεγάλα κόμματα να έχουν, όμως, μικρές απώλειες.
Αντίστοιχα, οριακές μόνο μεταβολές ανιχνεύονται ως προς την επιρροή του ΚΚΕ (4.5%), της Ελληνικής Λύσης (3.5%) και του ΜεΡΑ 25 (2%).
Σε σχέση με τα βασικά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία τους τελευταίους μήνες, η πανδημία του κορωνοϊού θεωρείται ως το σπουδαιότερο ζήτημα για τη χώρα, δεύτερο έρχεται το θέμα της ακρίβειας στην ίδια θέση με τους χαμηλούς μισθούς και την εργασιακή ανασφάλεια, ακολουθούν οι υποθέσεις διαφάνειας και η διαφθορά, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν τα εθνικά θέματα.
Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του ο πολιτικός αναλυτής της Prorata, Άγγελος Σεριάτος «Η νέα – μη ευνοϊκή για την κυβέρνηση – ατζέντα που διαμορφώνεται, καθώς και το παράθυρο ευκαιρίας για μετακινήσεις ψηφοφόρων που σχετίζεται με την διαφαινόμενη αναγέννηση του Κινήματος Αλλαγής αποτελούν συνδυαστικά μια εξαιρετικά αρνητική συνθήκη για την εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας το επόμενο διάστημα».
Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει, πως καθοριστικοί παράγοντες για τη θετική ή αρνητική της εκλογικής επιρροής του θα είναι η αποσαφήνιση του ιδεολογικού στίγματος του νέου ηγέτη του ΚΙΝΑΛ.
Αναφερόμενος στην δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι η σταθεροποίηση του κόμματος ως τρίτης διακριτής δύναμης παραμένει στοίχημα, δεδομένου ότι σε κομματικά συστήματα όπως το ελληνικό, οι δύο παγιωμένοι πόλοι που εκφράζουν τη τομή μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς τείνουν πάντοτε να συμπιέζουν τα ενδιάμεσα κόμματα.
«Υπό αυτή την έννοια, η πρώτη μετά τις εσωτερικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής δημοσκοπική καταγραφή, μένει να φανεί αν αποτελεί αποτύπωση του ενθουσιασμού της στιγμής ή μια νέα κατάσταση της εκλογικής τάξης, η οποία θα μας συντροφεύει τους επόμενους μήνες.
Σε κάθε περίπτωση το κόμμα του κέντρου διεκδικεί σήμερα με σημαντικές πιθανότητες την ψήφο έως και του 24% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019 και έως το 13% της αντίστοιχης εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ», καταλήγει.
Σύμφωνα με την ΚΑΠΑ Research στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει απώλειες 2,9 ποσοστιαίων μονάδων (33,8% από 36,7%), ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός(23,5% από 23,6%), ενώ το Κίνημα Αλλαγής, υπό το κλίμα που δημιουργείται με την εκλογή Ανδρουλάκη, σχεδόν διπλασιάζει τα ποσοστά του (11,6% από 6,2%) -αύξηση μισής μονάδας καταγράφει και το ΚΚΕ.
Στη δημοσκόπηση της MRB (1-10 Δεκεμβρίου) η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 31,3 % με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21,2 %. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής με 10.5 %, ΚΚΕ με 4,6 %, Ελληνική Λύση με 3,9 %, ΜέΡΑ 25 με 3%, Ελληνες για την πατρίδα με 1,9 %, και ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%. Σε τηλεφωνική έρευνα της ίδιας εταιρίας, ωστόσο, στο διάστημα 13 – 14 Δεκεμβρίου, μετά και την εκλογή του νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ, στην πρόθεση ψήφου το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει 13,5%.
Η Νέα Δημοκρατία δηλαδή αμέσως μετά την εκλογή Ανδρουλάκη χάνει 0,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 1,5%, γεγονός που διαψεύδει όλους εκείνους που υποστήριζαν ότι η ανάδειξη ηγεσίας θα είναι αποκλειστικά πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης-αντιθέτως και τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών αρχίζουν να δείχνουν πως το κυβερνών κόμμα θα έχει θέμα. Αντιθέτως, το πρόβλημα όμως της Κουμουνδούρου είναι ότι ενώ έχει σταματήσει την πτωτική του πορεία, δεν ανακάμπτει και δεν κερδίζει από τη φθορά της Νέας Δημοκρατίας.
Όσον αφορά στο Κίνημα Αλλαγής, το ενδιαφέρον είναι ότι αν θα κατορθώσει να κρατήσει έστω και σε ένα βαθμό την αύξηση του ποσοστού που λαμβάνει την επομένη του αρχηγού του. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά στις εσωκομματικές εκλογές του 2017 μέχρι και 14,5% (PRORATA) ή 12,5% (Metron Analysis) και τελικά έλαβε 8,1%.