Διαβεβαιώσεις Πλεύρη για διασφάλιση ομαλής λειτουργίας του ΕΣΥ στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Βασικός στόχος του νομοσχεδίου, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, είναι η παράταση όλων των συμβάσεων που λήγουν ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ΕΣΥ μαζί με όλο το υγειονομικό προσωπικό.
Ο υπουργός Υγείας, απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης περί προσπάθειας αιφνιδιασμού των κομμάτων, χαρακτηρίζοντας την άδικη και αντιτείνοντας ότι η επιλέχθηκε, αντί να κατατεθούν οι ρυθμίσεις με την μορφή τροπολογιών να συμπεριληφθούν σε ένα νομοσχέδιο ώστε να τοποθετηθούν και οι αρμόδιοι φορείς. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τη λειτουργία όλων των δημόσιων υγειονομικών δομών και την συνέχιση της εργασίας όλου του υγειονομικού προσωπικού όσο διαρκεί η κρίση της πανδημίας παρατείνοντας όλες τις συμβάσεις για να μην μείνει κανένα κενό ακάλυπτο.
Η γενική εισηγήτρια της ΝΔ, Παρασκευή Βρυζίδου, χαρακτήρισε «σημαντικές και αναγκαίες τις νέες ρυθμίσεις», τονίζοντας ότι «η απάντηση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η νομοθέτηση ουσιαστικών μέτρων τα οποία μαζί με το πρόγραμμα «ελευθερία» έσωσε και σώζει ζωές». Όπως είπε, «το νομοσχέδιο προβλέπει παράταση των πάσης φύσεως συμβάσεων, που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας μέχρι τον Μάρτιο του 2022 και έχει στόχο να διασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας». «Είναι αδήριτη η ανάγκη προσφοράς του ΕΣΥ και των εποπτευόμενων φορέων του και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του είναι μονόδρομος», επεσήμανε.
Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλαος Ηγουμενίδης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μνημείο προχειρότητας και κάκιστης νομοθέτησης, και δείχνει πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες». «Υπάρχει ένας καταιγισμός παρατάσεων συμβάσεων με ημερομηνία λήξης τους την 31η Μαρτίου 2022. Γίνεται φανερός ο κοντόφθαλμος σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι ο ορισμός του γονατογράφηματος, αντί να είναι η ευκαιρία να παρθούν ουσιαστικά και μόνιμα μέτρα βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας», υποστήριξε ο κ. Ηγουμενίδης. Τόνισε ακόμα ότι, «η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει την εκδικητική τάση που έχει και να επαναφέρει στη θέση τους όσους υγειονομικούς έθεσε υποχρεωτικά σε αναστολή», και επεσήμανε ότι «πρέπει με άλλους, επιστημονικούς τρόπους, και όχι με τιμωρίες, να πείσει τους 7.500 ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν».
Αναφερόμενος στη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, σημείωσε ότι «οι επιστήμονες αναλύουν, εισηγούνται, οι πολιτικοί ακούνε, συνεκτιμούν τα δεδομένα και η πολιτική αποφασίζει». Παράλληλα έκανε λόγο για «σκοταδιστική και εντελώς αντιεπιστημονική προσέγγιση του πρωθυπουργού, να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει διαφορά στην έκβαση της επιβίωσης μεταξύ των διασωληνωμένων εντός και εκτός ΜΕΘ». «Αυτές οι απόψεις δεν διαφέρουν από αυτών που αμφισβητούν ότι δεν υπάρχει ιός», είπε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί για άλλη μια φορά την πανδημία.